• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    Jinak jsem se poměrně dobře spálila včera na cuketovo-květákových plackách. Zase mi jednou nedošlo, že ten lepek má své funkce a celá první várka se mi rozpadla. Naštěstí mne pak osvítilo a přidala jsem tam lněnou mouku. S tou už to fungovalo skvěle.
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    STO78: Děkuji to vypadá velmi slibně, včetně toho makového koláče, který má také na stránkách.
    ZUZKAOU: hmmmm, když vás tak poslouchám asi se zamyslím, zda raději v rámci pravidla 80/20 neudělám prostě jednou za týden obyčejnou bábovku, kterou z větší části odnesu do práce, než se zuby nehty snažit to napodobit. Včera jsem zase zkoušela nějaké muffin a bylo to tragické. O Velikonocích mne navíc přepadla těžká nostalgie po mazanci, ačkoliv jinak nemám problem zásady dodržovat.

    Co si myslím, že by mohlo fungovat bezbolestně, jsou páje. Tam linecké těsto (shotcut pastry) půjde poměrně jednoduše modifikovat na madlovou mouku a trochu tapiokového škrobu. Náplně už se pak vymyslet dají.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: no ty polysacharidy jsou náhrady za lepek (to jsou všechny ty gumy, vlákniny a podobně), ale v paleo fungujou hůř, pokud nemají běžné sacharidy, ke kterým se můžou vázat. Respektive pak z nich je tuhá guma.

    Teda vlastně oligosacharidy jsou náhrada za lepek.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    ZUZKAOU: pravda, ze bez toho polysacharidu to nepujde, uplne mi to vypadlo, jak jsem se zameril jen na ty nahrady za lepek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ale jako i nejlepší bezlepkoví pekaři, kteří se neštítí pseudoobilovin, polysacharidů a bílkovinových hydrolyzátů se dostanou k tomu že - jé to vypadá jako normální chleba/buchty/atd. Pokud ještě navíc škrtneš pseudoobiloviny, tak k běžnému středoevropskému chlebu se člověk prostě nedostane.

    Jde cosi, co je podobné toustovému chlebu, ale i tak to chce ty škroby,ne jen ořechy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MMETLA: guarka je jakási pryskyřice a xantan polysacharid, který vyrábí bakterie. (nebo naopak, nikdy si nejsem jistá, která je která) - ale pokud v těstě nemáš nějaký polysacharid - ať už rozpustnou vlákninu ze semen, nebo gumy, nebo třeba pektin -ten taky funguje docela dobře, tak ti kynutí moc nepomůže, protože ten oxid uhličitá, co to kypří se musí chytit do něčeho dostatečně pružného. co udělá tu bublinku. Běžně to dělá lepek a bílek + to umí všechny ty polysacharidy různého původu.
    MMETLA
    MMETLA --- ---
    anebo to uplne zprasit a pouzivat guar, xantan a dalsi nahrady lepku ci proste kynout. Me osobne na ty nadychane veci desne dobre sedi psyllium, ale pak si clovek musi davat bacha, aby se toho moc neprejedl..
    a jinak 90% veci testovanych z netu jen tak odnekud nefunguje - at uz pomerem nebo konceptualne. zkus neco podle elany, tam to vyjde skoro vzdy dokonale a temer vzdy je to i paleo friendly (sec ne lowcarb)

    ELGEMA:
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGEMA: buď potřebuješ hodně vajec a šlehat bílek a nebo přijmout koncept safe starches (a moc se neptat proč tapiokovej je super a bramborovej, či kukuřičnej fuj) a péc škrobové věci.

    Ořechové mouky musí být opravdu jemně mleté (to se dělá blbě), případně kupovat výlisky - s těma se pracuje líp. Plus se hodí přidat mleté chia/včelník/bazalka/len, které pomůže vázat škroby k sobě namísto chybějícího lepku.
    ELGEMA
    ELGEMA --- ---
    Ahoj, máte někdo tip na osvědčený recept na muffiny, koláč, pie, bábovku apod? Za normálních okolností hrozně ráda peču, ale paleo recepty se mi zoufale nedaří, hlavně co do konzistence (chuť I sladkost jsou v pohodě). Zkouším namátkově z netu, ale všechno má strukturu jak hokejový puk. Prostě, aby aspoň v neděli bylo na stole něco slavnostnějšího (=něco jinýho než vejce).
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Pobavilo na FB "Když je nejhůř, přivaž snickersku na provázek za který kámoš tahá. Když ji ulovíš, je částečně paleo."
    SIVER
    SIVER --- ---
    SA_KRA_: tuky pridej tuky a blbe ti nebude
    NYX
    NYX --- ---
    CONTINUITY: Ja s chuti jater problem nemam, davam jen jako tip pro ostatni, parkrat se to tu resilo co si tak vzpominam :)
    NYX
    NYX --- ---
    mimochodem kdyby nekdo resil jak do sebe propasovat jatra, tak mi skvele funguje proste na cibulce a poradne opatlat bazalkovym pestem...naprosto to prebije jejich chut. coz je fascinujici, treba v chilli naopak jatra naprosto prebiji chut cele te tuny koreni co v tom je :)
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    ZUZKAOU: to bylo jen dneska, zaludecni nevolnost .) jinak se drzim okolo 1500.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SA_KRA_: z jakého důvodu jíš jen 700 kcal denně? (na hladovění je to moc, na jídlo málo)
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    NYX: ve skutecnosti tak low carb to uplne neni, sacharidy po sportovni aktivite doplnuju (ryze, vlocky, bataty), mam dost ovoce, dneska suseny ovoce - kolem te 120-150 to da (dneska mam teda zatim 60g, ale dneska sem taky na 700kcal, nejak do sebe uz nemuzu nic nacpat).

    Piju dost, horcik tady mam myslim i nejaky externi na zacatek :) nejvic mi necekane chybi - tadaa- lusteniny.
    NYX
    NYX --- ---
    SA_KRA_: nejaky duvod proc tak moc low carb a tak naraz?

    jinak teda ze zacatku solit mnohem vic nez normalne, zajistit dost drasliku a horciku a dostatecne pit.
    SA_KRA_
    SA_KRA_ --- ---
    Doporucujete intenzivni sportovni aktivitu v prubehu prvniho tydne prechodu na paleo?
    A jeste se chci zeptat po jak dlouhy dobe mi prestane byt blbe, eg motani hlavy, unava, ubytek energie, nesoustredeni? :) (zatim jsem v klidu, pocitala jsem s tim - i kdyz ja jsem tech sacharidu predtim moc nejedla, porad to citim docela dost, taky proto, ze mam nizky tlak).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XARGH: no právě že vědecký jazyk se hodí naučit chápat, protože se pak člověk dokáže orientovat v tom, jak moc kecá někdo, kdo ho překládá do popularizačních článků. Třeba když někdo tvrdí že lepek škodí všem a je třeba ho zničit jak krtka.

    Autor toho výzkumu, který proběhl nedávno internetem "že hurá, že konečně našli to že lepek přímo škodí i bez imunitních reakcí" říká, že tak to prostě není, že zatím nic nedokázali. Ovšem toto nejde generalizovat tak, že třeba žádnému člověku s autoiminutním nepomůže, když vynechá lepek, i když nemá celiakii či alergii na lepek.

    XARGH: no to je naprostá blbost. Respektive pokud je člověk bezpříznakový celiak, na pár týdnů vysadí lepek a umožní střevům se začít hojit, tak při opětovném navrácení je už velmi příznakový celiak.
    Ale tím sis celiakii neosvojil, tím si ji jenom učinil diagnostikovatelnou. Celiakie je vrozená a dědičná. Ovšem bezpříznakovému celiakovi je lépe bez lepku, ne jako bezpříznakovému s lepkem. Ale přijde na to až když lepek vysadí. Dlouhodobé následky toho že se někdo nedržel dietu a byl celý život bezpříznakový zatím moc jasné nejsou, protože to že něco takového existuje se řeší posledních několik desítek let a hlavně neléčení bezpříznakoví celiaci se špatně dostávají do statistik...

    Ostatně právě právě pár týdnů bez lepku a pak jeho opětovné nasazení je vcelku spolehlivý domácí test jestli s lepkem máš nebo nemáš problém. Jen tedy je poměrně složité vyloučit autosugesci - noceboefekt lidí kteří věřili že jedí lepek a že jim to bude škodit naopak ve studii vyšel.

    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016508513007026
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016508513007026

    MMETLA
    MMETLA --- ---
    XARGH: ze zatim nedokazou u lidi najit pricinu te citlivosti a take nedokazali nijak pokrocit odhalovani biomarkeru (tedy na zaklade toho by pak dokazali lidi testovat, zda maji citlivost nebo ne] a tedy neni jednoznacne, zda to neni jen v hlave ci nekde jinde - tedy nevyvratili to ani nepotrvrdili (jsem z toho pochopil ja) - z popisu vysledku podle toho co psal skorzeny, dokonce vypliva, ze nic neni jednoznacne a ti co meli prakticky jedinou validni reakci, byli asi celiaci stejne, jen nedodali dostatek informaci, na kterych by se to dalo potvrdit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam