• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TUILE: dvě kg jsem dělal něco přes hodinu? odebírám, až mi zbude jen trocha bordelu na dně hrnce, rovnou přelévám do sklenice - zůstává čirá tekutina
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ALONSY: Osada Havranů? :-)
    NYX
    NYX --- ---
    Akorat teda z abstractu mi neni jasne, jestli fakt ghee nebo proste maslo. Stridave mluvi o butter a butter oil. U ghee krome te mfgm urcite vstupuje do hry i to dlouhe zahrivani => oxLDL
    NYX
    NYX --- ---
    Kdyby to kolem vas neslo, tohle je zajimave

    Ghee zveda ldl, smetana ne
    AJCN | Mobile
    http://m.ajcn.nutrition.org/content/102/1/20.abstract
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    O víkendu jsem ten primal život povýšila na další úroveň ;-D
    https://www.facebook.com/...2305272732%3A69&set=a.1726289267615464.1073741833.100007032229257&type=3

    (Akorát tam teda byl chleba... ale také spoustu oříšků, zeleniny a žeber. A živých prasat žroucích na co přišly :-D)


    TUILE: Jo, tak jako na té poslední fotce to přibližně vypadalo. Ale už je to dávno. Pořádně se do palea opřu zase někdy až budu mít něco trochu víc podobného kuchyni :)
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    TUILE: Já se zeptal babičky, jak to dělali :) Pěnu vůbec nesbíraj. Vařit na mírném stupni, dokud všechny bílkoviny neklesnou ke dnu - ke konci hodně míchat a dát pozot, aby se na dně nespálily. Přes plátno to cedím rovnou. Celkový čas mezi hodinou a dvěma - 1 kilo másla. Až to budu příště dělat, zkusím nafotit a okomentovat.

    A co se týká připálení těch bílkovin, moje babička to hlídala hlavně proto, aby ty bílkoviny byly ještě použitelné. Jednou jsem to nevychytal (jen o trochu), a to přepuštěné máslo od toho chytlo zajímavou příchuť - s tím se chystám ještě experimentovat.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    NYX: Já ho ráno s kokosákem mixuju v kávě. A právě mi popouštěním na sporáku nepřišlo moc čisté.
    NYX
    NYX --- ---
    // jedu ted hlavne olivac/kokosak, ghee mam hlavne na smazeni a na to v tomhle pocasi nemam moc pomysleni
    NYX
    NYX --- ---
    KOCHANSKA_CH: mam pocit, ze neco mezi 110 a 120. uz jsem dlouho nedelal a vzdycky to pro jistotu vygooglim :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    NYX: Teplotu v troubě držíš jakou?
    NYX
    NYX --- ---
    TUILE: Ja to mam pruhledne jako olej a bilkovina se dole kutali jak kapky rtuti, velmi ostre separovana
    TUILE
    TUILE --- ---
    tak ja to po trech hodinach a zredukovani objemu na pulku prohlasila za hotove, ac se pena stale tvorila.
    tenhle pokus holt nevysel, priste to zkusim v troube a snad to vyjde lepe.
    TUILE
    TUILE --- ---
    ALONSY:
    NYX:
    diky. a v jakym stavu to po prevareni mate?
    u me to vypada takhle:

    predpokladam, ze po precezeni pres platno to bude vypadat takhle:
    NYX
    NYX --- ---
    TUILE: Ja to delam v troube abych mel stalou teplotu a nepripaloval to zespoda a 2kg jsou na nekolik hodin. Dlouho je to takove zamlzene a teprve kdyz se to separuje, sesbiram skraloup a odleju cisty tuk.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    TUILE: Hodinu maximálně.
    TUILE
    TUILE --- ---
    uz dve hodiny varim maslo a sbiram penu a stale to nevypada, ze bych byla u konce.
    jak dlouho prepoustite kilo masla vy?
    na tech internetech sem se docetla, ze kilo by melo trvat ca hodinu.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    ZUZKAOU: pozor, na orechovy maslo urcite vodou nezalevat (max "aktivovat" orechy, tj. Namocit a znovu ususit), jinak orechy nepusti dost oleje a nerozmixuje se to do klasickyho orech masla.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    NYX: a co ludi? :)

    aj tie cisla co uvadzaju - 15 az 23 percent u adoslescentov su dost vysoke....

    ja som nasiel toto (2008)

    The mean consumption of fructose was estimated to be 54.7g/day (range, 38.4–72.8) and accounted for 10.2% of total caloric intake. Consumption was highest among adolescents (12–18 years) at 72.8 g/day (12.1% of total calories). One fourth of adolescents consumed at least 15% of calories from fructose.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NEVENA: po čuchu a po chutí - budou žluklé/hořké. Přežily by možná v mrazáku.
    XARGH
    XARGH --- ---
    NEVENA: bye bye
    Nuts - How Long Do Nuts Last? Shelf Life Expiration Date
    http://www.eatbydate.com/proteins/nuts/how-long-do-nuts-last-shelf-life-expiration-date/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam