• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANYNATykve, dýně - pěstujeme, vaříme, jíme... Rady, porady a sdílení zkušeností.

    Tykve



    Prastará zelenina rodu cucurbita zahrnující desítky jedlých odrůd mnoha tvarů, velikostí, barev, chutí a vlastností...


    Tykve, lidově dýně, jsou považovány za nejstarší kulturní plodinu na světě. Svou velikostí a tvarovou rozmanitostí daleko překonávají ostatní rostliny. V posledních letech si tykve pomalu nacházejí cestu i do českých zahrad a kuchyní a obohacují tím svou čerstvostí (některé tykve lze bez ztráty na chuti či živinách skladovat i přes rok), lahodnou chutí a množstvím vitamínů a živin náš podzimní a zimní jídelníček.


    O kolik více milých překvapení, chuťových zážitků a radosti však skýtají, než klasický český "dýňový kompot á la ananas", či rozšířené oranžové hokkaidó. V tomto klubu se budeme postupně seznamovat s druhovou rozmanitostí a specifickými vlastnostmi, abychom si příští rok mohli lépe vybrat či ještě rozvinout bohatost, kterou nám tykve při vaření přinášejí.


    Budeme zde řešit jejich pěstování, těšit se z výsledků, sdílet rady, kde tykve či semínka dobře nakoupit, jak tykve zpracovat, uchovat či třeba i jinak kreativně využít.




    Kde koupit tykve a osivo?
    Hledejte na nástěnce.

    rozbalit záhlaví
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MRTVYKOTE: Vynikající, díky. Já jsem na základě tvé zmíny o chutney zkusila o víkendu poprvé uvařit vlastní, jablkové, bylo to vynikající. :-) A sabží bylo cuketové, takže to sem vlastně i patří. :-)
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    Dýňové chutney
    1,5 kg dýně, olej na smažení, 4 - 5 velkých cibulí, 1 středně velký celý česnek, 1 moka lžička mletého zázvoru, špetka římského kmínu, 1 lžička mleté chilli papričky, 2 - 3 lžíce neutrální nebo sladké sójové omáčky, sůl a konzerva loupaných zavařených rajčat.
    Nakrájenou cibuli osmažíme, přihodíme dýni pokrájenou na kostičky, přidáme všechno koření a na malém ohni dusíme asi 30 minut. Rajčata (můžou být i čerstvá zbavená slupek) rozmačkáme nebo rozmixujeme na jemnou pastu a přidáme ke směsi. Povaříme asi 3 minuty, dosolíme a dokořeníme. Horké chutney rozdělíme do sklenic, které důkladně uzavřeme a sterilujeme asi tak 5 minut při 85°C (jen aby se chytly víčka).

    Mango chutney
    4 velká manga, oloupaná, vypeckovaná, nakrájená na nudličky, sůl, 4 rozetřené stroužky česneku, 450 g moučkového cukru, 2 jalbka - oloupaná a nakrájená, 1 lžíce hořčičného prášku, 1 lžíce nakrájeného čerstvého kořene zázvoru, 600 ml vinného octa z bílého vína, 1 lžíce kajenského pepře
    Dejte mango do hrnce a posolte. Nechte odstát přes noc. Ráno slijte šťávu a ovoce opláchněte. Přidejte česnek, cukr, jablka, hořčici, zázvor, ocet a kajenský pepř. Dejte na pánev a při mírném ohni vmíchejte postupně cukr. Přiveďte k varu a přidejte manga. Vařte 30 minut dokud chutney nezhoustne. Nalijte do nahřátých sklenic a sterilujeme jako předchozí chutney.

    jako bonus kdo má rád červenou řepu
    Chutney z červené řepy
    1 kg červené řepy, 450 g oloupaných vyjádřincovaných jablek, 450 g nasekané cibule, 225 g rozinek (sultánek), 1 stroužek česneku - nemusí být, 2 lžičky mletého nového koření, 1/4 lžičky mletého chilli, 1/2 lžičky soli, 750 ml jablečného octa, cukr (pro diabetiky sladidlo - asi 6 lžic) podle chuti
    Syrovou řepu oloupeme a nastrouháme, přidáme strouhaná jablka, jemně krájenou cibuli a překrájené sultánky (překrájením docílíme sladší chuti a nemusíme tolik přislazovat). Okořeníme, přilijeme ocet a za stálého míchání uvedeme do varu, snížíme plamen, zakryjeme a zvolna vaříme asi hodinu, občas kontrolujeme a zamícháme. Pak případně vaříme bez pokličky ještě asi 30 minut, aby čatní zhoustlo. Sejmeme a osladíme dle chuti. "Lijeme" horké do suchých vymytých horkých sklenic a uzavřeme. Necháme nejméně týden uzrát.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    FRUTAA1: Zbav dužiny a jednoduše usuš. Usušené můžeš ještě znovu zbavit zbytků dužiny. Lze posléze nasucho opražit na pánvi (pozor na spálení - je lepší na menším plameni) a posléze promíchat se solí. Pozor na příliš zralá semena u odrůd, které nejsou nahosemenné - mají pak příliš tvrdou slupku. Některým lidem to ale vyhovuje, tak si to vyzkoušej podle sebe.
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    jj, recept na čatní bych taky ráda, chci udělat i mangový, ale našla jsem takovou spoustu rozdílných receptů, že nevím, který si vybrat,...
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    ahoj, jak usušit semínka z dýní, aby se dala normálně jíst?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MRTVYKOTE: Díky za recept, mohl bys ještě napsat, jak děláš to čatný?
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    doporučuju z jakekoliv dyne udělat i dynove muffiny recept zde http://cukrar.gastronews.cz/show.asp?id=1343
    ja misto sirupu pouzivam med, jinak dobre skladovani je dynove catni podle chuti a nechat jen pet minut zavarit v troube a je hotovo, takhle mam jeste posledni sklenicku z lonska a porad je v poradku...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    * a tu pak rychle zkonzumuj.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MISHACZEQ: Je lepší těm na skladování (což Goliáš, myslím, není - já ho nikdy nepěstovala, je opravdu z méně chutných odrůd) stopku nechat. Jestli si je chceš nechat na jídlo během zimy, skladuj v suchu a teple - klasicky někde v bytě. Hlídej, aby hned ze začátku byly v suchu, aby dobře zaschla stopka (měla by být tvrdá a suchá), protože když plíseň a hnití, často zrovna od stopky. Je také důležité s nimi zacházet jemně, aby se zbytečně nepoškozovala slupka, protože to zase tudy může chytat plíseň. Během zimy jednou za 2-3 týdny kontroluj, jestli nějaká není chytlá, a tu pak rychle zkontroluj. Já mívám dýně vždycky v kuchyni na almaře. Je to hezká dekorace, jsou v teple a ničemu nepřekáží. :-)

    S tím skladováním pyré z goliáše ti nevím, já osobně to nevidím jako příliš chutné, ale záleží na tobě, jak s tím budečš spokojen/a. Zkus, ak ti to bude chutnat syrové, pokud to nebude mít příliš vody, mělo by to po rozmrazení mít chuť podobnou. :-)
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    JANYNA: Hokkaido taky mam, ty jsou malicky, s tema nemam problem, ale podle obrazku to bude nejspis ten golias. Upecu to teda a zamrazim, ani z toho pyre delat nebudu a pak to jen pokrajim nebo prip. rozmixuju uz rovnou pri priprave. Do zavarovani se mi vubec nechce ;) a jak to skladujes? jen do sklepa do tmy do chladna, nebo co to potrebuje? a musi se to trhat se stopkou? ja to vzdycky ulomim, jak mi to prijde pod ruku
    BETCHO
    BETCHO --- ---
    JANYNA: ...protože za totáče byly ananasové konzervy totálně nedostatkový zboží, proto se dýně zpracovávaly á la ananas, a proto to dnes spoustu lidí dnes nesnáší :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MISHACZEQ: S mrazením dýní moc zkušeností nemám, ale takové dýňové pyré se uvádí jako "základní skupenství", které lze dlouhodobě skladovat zmrazením a posléze z něj vycházet při velmi variabilním zpracovávání. Nicméně určitě záleží na tom, jaký druh dýně to je. Dýňové pyré je chutné zejména z těch méně vodnatých (menší varianty velkoplodých - hokkaida, acorn, atp.), ty vodnatější odrůdy na to moc vhodné nejsou (např. muškátové dýně, nebo tradičně v ČR hodně pěstovaný goliáš - čemuž by i odpovídal rozměr toho tvého obra). Důležité také je, aby to pyré bylo připraveno pečením (rozkrojená dýně zbavená semínek na olejem vymazaný pekáč do trouby), nikoliv podušením (zvyšuje obsah vody).

    Goliáše se, protože jsou vodnaté, často zpracovávají zavařením á la ananas (s ananasovou trestí). Nikdy jsem to neměla, ale existuje spousta lidí, pro které je to za trest a spousta lidí, kteří to mají rádi.
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    Poprosila jsem tatku, at mi vypestuje nejaky dyne na zahrade. Uz skoro mesic sklizim, nasi to nejedi a tak se stalo, ze nam tam narostl asi 50kilovej obr. Co s tim? a da se vubec treba dyne zamrazit jako jina zelenina, nebo je to spis jako brambora a mraz by ji uskodil? porad z nich neco delam,polivku, na indickej zpusob, chutnaji mi treba na grilu, peceny v troube nebo Zuzka davala kdysi nejakej recept na dyni s cizrnou a kurecim masem, kterej jsem si desne oblibila. taky se daji urcite nejaky placky jako bramboraky, ale je jich tolik, ze nevim, co s tim :)))
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Recept

    Dýňový chlebíček
    Příprava: 225g dýňového pyré, 2 vejce, 1/2 hrnku vody, 1 a 1/2 hrnku cukru krupice, 75ml oleje, 2 hrnky hladké mouky, 1 lžička soli, 1 hrst dýnových semínek, cukr moučka.

    Postup: Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Formu na chlebíček vymažeme a vysypeme moukou. V jiné míse dobře prošleháme dýňové pyré, vejce, olej, vodu a cukr. V míse promícháme prosátou mouku, sůl a vmícháme do našlehané směsi s dýní. Nakonec pridáme dýňová semínka a nalijeme do připravené trouby. Pečeme asi 50 minut, po vychladnutí vyklopíme, nakrájíme a poprášíme moučkovým cukrem.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    BETCHO: Je to rozhodně rozdíl. Máslovku jsem sice měla naposledy před třemi roky, ale určitě je dobré zkoušet zkoušet a zkoušet, aby si člověk mohl najít, co mu nejvíc chutná. :-)
    BETCHO
    BETCHO --- ---
    Ahoj, mám dotaz. U nás v Bille prodávají vedle hokaido i máslovou dýni, kterou jsem mimochodem měla v ruce poprvé v životě. Bohužel stojí dvakrát víc než zmíněná hokaido. Je její chuť výrazně odlišná než u hokaido? Když udělám polévku z máslové dýně, bude to rozdíl?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Začínám tvořit nástěnku, kde najdete tipy na koupi osiva i plodů.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    JANYNA: První letošní z vlastních výpěstků pokrm. ;-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Tak jsem minulý týden vařila první dýňový pokrm, tykev sice ještě chtěla nechat dozrát, ale protože začala plesnivět stopka (posledný týdny bylo extrémně vlhko), musela jít... A samozřejmě do dýňové polévky. :-)

    Alei když to jsou kříženci, povedly se pěkně. Tipuju to na oranžové hokkaido + buttercup bon bon. :-)

    LALINA
    LALINA --- ---
    JANYNA: ahajo, takže jakože jsou některé vodnaté a jiné nevodnaté= masité. Už tomu rozumím. díky*
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LALINA: Já tomu říkám masitější. Goliáš je takový víc vodnatý než hokkaido - nemá tolik živin, a proto se nedá přiliš jíst jako hlavní jídlo. I v minulosti se používal hodně pro dobytek, lidé ho jedli jen dobách nouze. Existuje spousta jiných odrůd, které jsou takové víc, řekla bych, bramborovité. Po uvaření nebo upečení vytvoří hmotu podobné vařeným bramborám. A to jsou ty opravdu chutné a výživné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam