• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANYNATykve, dýně - pěstujeme, vaříme, jíme... Rady, porady a sdílení zkušeností.

Tykve

Prastará zelenina rodu cucurbita zahrnující desítky jedlých odrůd mnoha tvarů, velikostí, barev, chutí a vlastností...

Tykve, lidově dýně, jsou považovány za nejstarší kulturní plodinu na světě. Svou velikostí a tvarovou rozmanitostí daleko překonávají ostatní rostliny. V posledních letech si tykve pomalu nacházejí cestu i do českých zahrad a kuchyní a obohacují tím svou čerstvostí (některé tykve lze bez ztráty na chuti či živinách skladovat i přes rok), lahodnou chutí a množstvím vitamínů a živin náš podzimní a zimní jídelníček.

O kolik více milých překvapení, chuťových zážitků a radosti však skýtají, než klasický český "dýňový kompot á la ananas", či rozšířené oranžové hokkaidó. V tomto klubu se budeme postupně seznamovat s druhovou rozmanitostí a specifickými vlastnostmi, abychom si příští rok mohli lépe vybrat či ještě rozvinout bohatost, kterou nám tykve při vaření přinášejí.

Budeme zde řešit jejich pěstování, těšit se z výsledků, sdílet rady, kde tykve či semínka dobře nakoupit, jak tykve zpracovat, uchovat či třeba i jinak kreativně využít.

Kde koupit tykve a osivo?
    Hledejte na nástěnce.

rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JANYNA: dneska jsem udelala polivku s chilli papricko a i bez zahusteni je to spis pyre :) s koriandrem a chilli je to skvele :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ANABEL_LEE: Butternut jsem ochutnala poprvé před lety, kdy jsem s dýněmi ještě neuměla a moc mi nechutnal. Takže koukám, že zkusím znovu. :-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    dneska jsem poprve rozkrojila a upekla butternut z vlastniho vypestku... a teda klobouk dolu, to je jak brambor, jen sladsi! skvela vec :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Včera jsem si na Biojarmarku v Toulcáku koupila žaludovou bio dýni a už se na ni moc těším. Zpočátku dýňové sezóny nám s dětmi obvykle stačí jen nakrájet na měsíčky, vydlabat a mírně posolené upéct v troubě, jak jsme na ně natěšeni. :))
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    IBERIA: Dost záleží na odrůdě a na štěstí, řekněme mezi 2-7 dny, ale upřímně, spěchej... Velké dýně jsou vždycky problém a tak se vyplatí zbytky nějak konzervovat (zavařování, zamrazit pyré...).
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    Jak dlouho vydrží půlka (vydlabaná, neoloupaná) dýně v lednici. Urodily se mi obrovské a nemám šanci celou naráz spotřebovat.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    dobrý koláč, jí dělám náplň bez cukru nezdobím a šlehačkou.... http://www.apetitonline.cz/recepty/737-dynovy-kolac.html
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    VERONIKA22: ja bych chut dobre hokaido prirovnala k pecene brambore takova hutna mazlava chut, ale jak rikala janyna pro zjemneni doporucuji i zakysanou smetanu v tom rozmichat pak je to lahodne kremove...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VERONIKA22: Pokud chceš zkusit ještě něco jiného lahodného, doporučuji acorn dýně (mohou je uvádět také jako žaludové) nebo třeba buttercup bonbon nebo sweet dumplig. :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VERONIKA22: Záleží jak která. Pro hokkaido je ta moučnost typická. Chce to víc naředit vodou nebo třeba mlékem/smetanou. Uvidíš, že i z hokkaida takhle vytvoříš vynikající kašičku. :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    jako naprostý amatér bych se chtěla zeptat - jak chutná přezrálá dýně? jako mouka?
    minule jsem dítěti vařila dýni muškátovou a i já jsem to totálně olizovala za ušima. a tentokrát mám doma hokkaido a chutná to jako mouka :o/ je to typické pro hokkaido či je to nějakou přezrálostí jako u manga?
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    JANYNA: No jelikož jsou tam ještě 2 menší tak to bude nálož;) ale mam malý dítě takže další domácí zelenina do kašiček;) Já vždycky vidim v krámě takový malý dýničky a my máme takovýhle monstrum;)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZIPA: Nene, takhle velký hokkaida normálně jsou. ;-)

(Hodně štěstí při zpracovávání.:-))
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    jedna ze zahrádky (jenom poznámka zídka je velká asi po ramena) - když nám prodávali sazeničku tak prej hokkaido - neni nějak přerostlá?;)
    LALINA
    LALINA --- ---
    JANYNA: strašlivě:-))) to ani raději nebudu publikovat:-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LALINA: Jak jsi je zkazila?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LALINA: Ano, jsou. Ještě jednou vkládám krátkou charakteristiku tykví obecných.

Tykev obecná

Tykev obecná (Cucurbita pepo) začala být jako kulturní plodina pěstována v Mexiku již před více než 5000 let. Vytváří velkou listovou růžici a z jejího středu narůstají dlouze řapíkaté, dlanitě dělené listy. Rostliny mají velké jednodomé květy žluté barvy a jejich plodem jsou bobule různého tvaru a zabarvení. Stopka plodu je hranatá a tvrdá. Vedle tykví určených ke konzumaci náleží do druhu C. pepo také skupina tzv. okrasných tykví.

Přehled základních variet tykve obecné:

* Cucurbita pepo, varieta giromontiina – cukety a kabačky;
    * Cucurbita pepo, varieta patissonina – patizony ;
    * Cucurbita pepo, varieta oleifera – tykev (dýně) olejná.
    LALINA
    LALINA --- ---
    cukety jsou taky dýně?

mě se o víkendu podařilo zprznit jak žlutou cuketu, tak patison, já to vzdávám :-///
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    JANYNA: Ještě poměry: je to variabilní, dle úrody a chuti. My míváme stabilně obrovskou úrodu cuket, nejvíc proto dáváme právě jich.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MRTVYKOTE: Cukety zavařuji každoročně (asi tak 30 velkých sklenic) do polotovaru, ze kterého lze posléze vytvořit variabilní zeleninové omáčky (na těstoviny, rýži, pizzu, pod maso, na zapékání, ...).

Recept:
    Zlehka osmažte nakrájenou cibuli, přidejte cuketu na kostky, případně i papriky či jinou zeleninu (česnek, lilek, dle chuti...). Smažte tak dlouho, jak "hotovou" zavařeninu chcete mít. Ke konci přidejte na čtvrtky nakrájená rajčata (dávám i se slupkami). V průběhu osolte, ke konci lze přidat čerstvé bylinky dle chuti (tymián, majoránku, oregáno, šalvěj, bazalku, libeček...). Hotovou směs do sklenic, ty posléze zavařit. Takto připravené zavařeniny jsou již téměř hotovou omáčkou na těstoviny, v zimě zejména přijdou velice vhod.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MRTVYKOTE: Vynikající, díky. Já jsem na základě tvé zmíny o chutney zkusila o víkendu poprvé uvařit vlastní, jablkové, bylo to vynikající. :-) A sabží bylo cuketové, takže to sem vlastně i patří. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam