• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JANYNATykve, dýně - pěstujeme, vaříme, jíme... Rady, porady a sdílení zkušeností.

    Tykve



    Prastará zelenina rodu cucurbita zahrnující desítky jedlých odrůd mnoha tvarů, velikostí, barev, chutí a vlastností...


    Tykve, lidově dýně, jsou považovány za nejstarší kulturní plodinu na světě. Svou velikostí a tvarovou rozmanitostí daleko překonávají ostatní rostliny. V posledních letech si tykve pomalu nacházejí cestu i do českých zahrad a kuchyní a obohacují tím svou čerstvostí (některé tykve lze bez ztráty na chuti či živinách skladovat i přes rok), lahodnou chutí a množstvím vitamínů a živin náš podzimní a zimní jídelníček.


    O kolik více milých překvapení, chuťových zážitků a radosti však skýtají, než klasický český "dýňový kompot á la ananas", či rozšířené oranžové hokkaidó. V tomto klubu se budeme postupně seznamovat s druhovou rozmanitostí a specifickými vlastnostmi, abychom si příští rok mohli lépe vybrat či ještě rozvinout bohatost, kterou nám tykve při vaření přinášejí.


    Budeme zde řešit jejich pěstování, těšit se z výsledků, sdílet rady, kde tykve či semínka dobře nakoupit, jak tykve zpracovat, uchovat či třeba i jinak kreativně využít.




    Kde koupit tykve a osivo?
    Hledejte na nástěnce.

    rozbalit záhlaví
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JANYNA: okrasne mam jen ty, co se loni vysemenili, ovsem nektere se zkrizily s cuketama a mam ted tvrde okrasne skvrnite cukety :D
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    A jako poslední různé druhy ozdobných dýniček.

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Budou to nějaké turbanové...
    Na téhle fotce oranžová hokkaida, buttercup bonbon (ty celozelené) a opět turbanové.

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Nevíte někdo, co je tohle zač? Prý jim říkají "knoflíkovky". :-))

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Tak jsem včera navštívila čáslavský jarmark, kde mne nejvíc zajímala dýňová nabídka Dýňového světa:

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    V popředí opět žaludové, za nimi kalabasy (ty světlé) a zelená žíhaná kobra, vpravo vzadu bílé malinké baby boo.

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Žaludovky, buttercup bonbon...

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Tak jsem včera navštívila čáslavský jarmark, kde mne nejvíc zajímala dýňová nabídka Dýňového světa:

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ANABEL_LEE: No jo, dýně s koriandrem a kari, to je neskutečná lahota. :-) Vůbec se k těmhle pyré a polévkám výborně hodí indické koření. I když to jde udělat i třeba jen se solí a je to tak výborné (to ale záleží na typu dýně - třeba já fakt hodně upřednostňuji ty bramborové).

    Já už zase začala prozkoumávat, co mi to vlastně na záhoně vyrostlo a trochu mně zklamaly zelené, které jsou hodně vodnaté (ale zase mám jen tři). Ještě, že děti rozdíly nedělají a jak je to z dýně, mohou se po tom utlouct. Taky bylo pyré. :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Zítra ráno jedu na trh do Čáslavi, máme ho tam 3x týdně (zelenina, ovoce, další jídlo, sazenice, atp.) a letos tam prodává taky www.dynovysvet.cz. Tak bude report. :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KVJETINKA: To zní fakt dobře, ale tohle by mi musel někdo uvařit. Já už nějak odvykla takhle exotickým vařením a poslední roky mně přitahuje hlavně prozkoumávání tajů lokální kuchyně. :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Dnešní sklizeň. Poslední cukety (žluté délka asi 40cm), poslední dvě hokkaida (další dýně na záhonech ještě čekají), brokolice, slunečnice, které už ptáčci začali vyzobávat a mrkev, která byla přesazena po jednocení (a pak, že to nejde!). :-)

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Přiznám se, že tohle bych na své zahradě viděla nerada. :-)
    Prý to na dušičky vydlabají, ale... rostlo jim to na kompostu, vytáhlo to z něj spoustu živin, to by bylo pro mé hospodaření vyložené mrhání zdroji... :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Letošní sklizeň kamarádky. Západní Čechy. :-)




    KVJETINKA
    KVJETINKA --- ---
    JANYNA:
    ANABEL_LEE: díky holky, příští rok to zkusím a dám vědět :)

    Jinak, v týdnu jsem dělala http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=11134 měla jsem teda červenou kari pastu, ale bylo to boží!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JANYNA: dneska jsem udelala polivku s chilli papricko a i bez zahusteni je to spis pyre :) s koriandrem a chilli je to skvele :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KVJETINKA: hodne pudy potrebuji, ale jak rika janina, imho by ve velkem kvetniku nebo treba ve velkem plastovem cernem pytli mohla jit. akorat pocitej s tim, ze ti vyhodi slahouny vsude mozne a vlahy bude potrebovat taky dost...

    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KVJETINKA: Zkušenosti s tím nemám, ale myslím, že ty keříčkové dýně by ve velkém květníku jít mohly.
    KVJETINKA
    KVJETINKA --- ---
    Ahoj, chci se optat na vaše zkušenosti, nedávno jsem někde zahlédla něco dýňovitého pěstovat v truhlíku (tvra rostliny/listů/květ), myslíte, že je možné takhle vypěstovat i někde na balkoně? Máte s tím zkušenosti? Překvapilo mě to, imo tyhle rostliny potřebují hodně půdy a vláhy...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ANABEL_LEE: Butternut jsem ochutnala poprvé před lety, kdy jsem s dýněmi ještě neuměla a moc mi nechutnal. Takže koukám, že zkusím znovu. :-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    dneska jsem poprve rozkrojila a upekla butternut z vlastniho vypestku... a teda klobouk dolu, to je jak brambor, jen sladsi! skvela vec :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Včera jsem si na Biojarmarku v Toulcáku koupila žaludovou bio dýni a už se na ni moc těším. Zpočátku dýňové sezóny nám s dětmi obvykle stačí jen nakrájet na měsíčky, vydlabat a mírně posolené upéct v troubě, jak jsme na ně natěšeni. :))
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    IBERIA: Dost záleží na odrůdě a na štěstí, řekněme mezi 2-7 dny, ale upřímně, spěchej... Velké dýně jsou vždycky problém a tak se vyplatí zbytky nějak konzervovat (zavařování, zamrazit pyré...).
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    Jak dlouho vydrží půlka (vydlabaná, neoloupaná) dýně v lednici. Urodily se mi obrovské a nemám šanci celou naráz spotřebovat.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    dobrý koláč, jí dělám náplň bez cukru nezdobím a šlehačkou.... http://www.apetitonline.cz/recepty/737-dynovy-kolac.html
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    VERONIKA22: ja bych chut dobre hokaido prirovnala k pecene brambore takova hutna mazlava chut, ale jak rikala janyna pro zjemneni doporucuji i zakysanou smetanu v tom rozmichat pak je to lahodne kremove...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VERONIKA22: Pokud chceš zkusit ještě něco jiného lahodného, doporučuji acorn dýně (mohou je uvádět také jako žaludové) nebo třeba buttercup bonbon nebo sweet dumplig. :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VERONIKA22: Záleží jak která. Pro hokkaido je ta moučnost typická. Chce to víc naředit vodou nebo třeba mlékem/smetanou. Uvidíš, že i z hokkaida takhle vytvoříš vynikající kašičku. :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    jako naprostý amatér bych se chtěla zeptat - jak chutná přezrálá dýně? jako mouka?
    minule jsem dítěti vařila dýni muškátovou a i já jsem to totálně olizovala za ušima. a tentokrát mám doma hokkaido a chutná to jako mouka :o/ je to typické pro hokkaido či je to nějakou přezrálostí jako u manga?
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    JANYNA: No jelikož jsou tam ještě 2 menší tak to bude nálož;) ale mam malý dítě takže další domácí zelenina do kašiček;) Já vždycky vidim v krámě takový malý dýničky a my máme takovýhle monstrum;)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ZUZIPA: Nene, takhle velký hokkaida normálně jsou. ;-)

    (Hodně štěstí při zpracovávání.:-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam