• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: no a myslis si, ze odtok je danej regulaci elektriny? Nebo ze ho k ni lze pouzit? Cela Vltava je certifikovana na zhruba 200 MW kladne sekundarni regulace a ta se komplet odehrava na trojici orlik lipno slapy. Ostatni elektrarny jsou tam jen do poctu a nadrze udrzuji hydrologicke podminky. Tz se mi tu snazis vysvetlovat nejake principy, ale to se neboj, dobre to znam. A ted kdyz se vratime zpatky a pro zmenu ty se podivas do toho clanku, o kterem se bavime, tak zjistis, ze cisla electricity flexibility jsou o nekolik radu jinde, nez je technicky realne. Btw. Vrane by zrovna melo mit konstantni odtok kvuli splaskum v Praze, tohle neni zrovna standardni chod.


    MARASAN: pocital jsem 3+5 a 10 kW+10 kWh pri relativne nizke spotrebe 4 MWh rocne. Prvni jeste v dobe kdy byla podminka na spotrebu 70 procent v lokalite a druha mi vychazela ekonomicky nejlip. Pri diskontu 5% navratnost 9 let. Pri soucasnem diskontu nikdy :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    OMNIHASH: přesně tak. Jsou akorát stanovený minimální a maximální průtoky a mezitím se to rozhodí tak jak je to nejvýhodnější ( = teče to když je nejdražší elektřina, t.j. špička), je to vidět i na electricitymap.org
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    NYRLEM: jakou PV si pocital? Baterky? Ohrev? navratnost ti nevysla za jak dlouho? [ seriozne se ptam, dik ]
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: vždyť takhle funguje valná většina přehrad, fakt nechápu, co se tu snažíš celou dobu dřenit. Dnešní průtoky, první je VN Vraný. V zimě tu funguje uplně stejně, jako dneska v září.


    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SHEFIK: to ze jsou nejlevnejsi podle neci kalkulace neznamena, ze opravdu jsou nebo dokonce ze generuji navratnost.

    Ja jsem si pocital na barak solarni elektrarnu proti vysokemu tarifu co platim a pomalu mi navratnost nevychazela ani s dotacemi..
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: no tak si mozna precti manipulacni rady. Mame dve nadrze, ktere maji charakter o kterem mluvis, Lipno a Orlik. Obe jsou v nevyrobe omezeny odtokem do vyrovnavacich nadrzi a obe maji z hlediska roku predepsanou krivku stavu hladin. Proste a jednoduse je nelze pouzivat pri nedostatku vyroby oze v zime.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: na přitáhnutí kohoutků ale reverzní chod nepotřebuješ. Vodní elektrárny, co nejsou průtokový, můžeš napouštět a vypouštět v rámci nějakýho pásma víceméně dle libosti, to není žádná skrytá funkce, ale věc, kterou úspěšně provozujeme přes osmdesát let. Můžeš se maximálně rozčilovat, že v tý studii je model špatně nastavenej a proměnný neodpovídaj realitě, ale dohadování, jestli to jde, nebo ne, už úspěšně rozřešili naši pradědové.
    TUHO
    TUHO --- ---
    In a tough summer for Europe that brought record-high energy prices and sweltering heatwaves, solar power has provided some much-needed relief.

    Our analysis published today reveals that record levels of solar power across the EU this summer avoided the need for 20bn cubic metres (bcm) of gas, which would have cost €29bn (£25bn) to import.

    Guest post: Solar power saved the EU €29bn this summer - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/guest-post-solar-power-saved-the-eu-29bn-this-summer/?
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: na kaskade jde reverzni chod na stechovicich 2 a planovan je na orliku. Problem je jinde - v dobe, kdy je potreba vykon, tzn. v zime a na jare, jsou nadrze vypustene na minimum, aby zachytavaly snih a jarni tani, takze nemuzou slouzit jako vyrovnavacky mezi letem a zimou.

    A pak je tu druha vec - samy o sobe cisla velikosti energy storage jsou nesmyslne velka - nezpochybnuji, ze jsou potreba, zpochybnuji, ze je lze realizovat ..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NYRLEM: jak nelze, dyť to děláme víceméně od začátku. Prostě ten kohoutek víc, nebo míň utáhneš, pokročilá verze je pak ty nádrže seřadit do soustavy, nebo pod ně postavit další, menší, aby ty peaky vyrovnávaly. Obojí je k vidění na vltavský kaskádě od šedesátejch let.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: no to celkem odpovídá, ale k regulaci výroby a spotřeby to využít nelze. Takže ten minutovej výpočet je co?
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: tak jsem si to tedy schválně otevřel. Pro Evropu je tam v tabulce s13 uvedeno číslo 744 TWh storage capacity. Pro představu Čechy momentálně mají cca 5 GWh v přečerpačkách. To číslo si vycucali z roční výroby hydra, jak je uvedeno v poznámce pod tabulkou. Naprostá většina nádrží takhle nefunguje a fungovat nemůže.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAGUMI: ok, rozumim. Nicmene je fajn, ze existuji i feasibility studie, ktere pak daji neco do rukou realizatorum, politikum a vizionarum, aby se alespon mohli zacit snazit neceho dosahnout.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    SHEFIK: Ja jsem vsemi deseti pro obnovitelne zdroje energie, kazdou investici vitam - i nehlede na ekologicke dopady maji spoustu dalsich vyhod. Ale nelibi se mi, kdyz nekdo tlaci predstavu, ze staci utratit dost penez a zachranime svet pred tim kolapsem, do ktereho se ritime. Za prve, nezachranime, ten proces uz nejde zvratit, maximalne muzeme zmirnit nektere dopady a snazit se tady nechat neco pro dalsi generace, kterym se podari vyhrabat z bezprostrednich nasledku. Za druhe, materialy a energie jsou v tomhle smeru klicove, tenhle limitujici faktor nevyresi sebevic penez.
    Mnohem radeji nez tyhle propocty, ktere davaji falesnou nadeji, ze vsechno zvladneme, bych videl realisticky plan, co z te transformace lze jeste v nasledujicich letech skutecne zvladnout, a hlavne konkrétní a realne kroky - politicke, ekonomicke i technologicke, ktere zohledni prave ty materialy a energie, ale i psychologické, sociologicke a politicke faktory, ktere nejsou o nic min dulezite.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK: sorry, koukam ze mi unik link, tak abych si to necucal z prstu.

    Share of low-carbon sources and coal in world electricity generation, 1971-2021 – Charts – Data & Statistics - IEA
    https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/share-of-low-carbon-sources-and-coal-in-world-electricity-generation-1971-2021
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PAN_SPRCHA: ano, zdrazeni muze prijit s nedostatkem nekterych materialu, nebo pri spatnem rozlozeni v case. Ale trzni cena tu rychlost zkoriguje na nejakou optimalni uroven. V cem by pak mel byt problem? Jedine, co se stane je, ze dojde ke zpomaleni transition. Nicmene dlouhodobe dojde k navyseni vyrobnich kapacit, ktere budou plosnou cenu v delsim horizontu snizovat jeste niz, pod soucasnou uroven.

    Plus to by platilo v pripade, ze by neexistovaly substituty. Ale pro ove uz je nekolik breakthrough ve stabilite perovskitu, stejne jako napr. printing pro skalovani

    Printing strategies for scaling-up perovskite solar cells | National Science Review | Oxford Academic
    https://academic.oup.com/nsr/article/8/8/nwab075/6256865

    The world’s first perovskite factory opens in Wroclaw | www.wroclaw.pl
    https://www.wroclaw.pl/en/the-worlds-first-perovskite-factory-opens-in-wroclaw

    Nebo pro vetrniky uz se testovaly 100% funkcni ze dreva, pripadne tyhle:

    Wind turbine blades could be recycled into gummy bears, scientists say | Wind power | The Guardian
    https://amp.theguardian.com/environment/2022/aug/23/wind-turbine-blades-could-recycled-gummy-bears-scientists

    Co se tyka baterek, lithium vubec neni potreba, ruzny druhy flow baterii s ruznymi abundantnimi zemskymi materialy dokazou plne nahradit, tam kde nehraje roli misto:
    [ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE] search keyword flow
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAGUMI: to je ale pak zacarovanej kruh, vyrabet se bude tak nebo tak, pokud neprovedes transition, budes na fosilu porad. Je to teda irelevantni argument. Jakmile do energetickyho mixu zaradis renewables alternativy, stavas se kazdou dalsi vyrobou 'more clean'. Co se tyka transition, my uz v ni jsme a technologie mame. Jestli to zvladneme za 8 let, nebo 30 neni podstatne, pokud to nezkusime.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PAN_SPRCHA:
    PAN_SPRCHA:

    Proc tisicinasobky, kdyz jsme na lowcarbon sources byli v 2021 na 38,5%, tzn. ani je 3x vyrust vcetne jadra

    Za renewables 19,5% dohromady, tedy staci 5x

    Za pve+wind 3,4% tedy necelych 30x.

    Proc by to nemelo byt realne v horizontu 12+ let?

    K materialum napisu za mmnt.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Opatrne se taky pridam k zajmavy diskuzi

    NYRLEM:
    Subsidy-Free Photovoltaics in Europe: PPAs Continue to Gain Ground - Intersolar Europe
    https://www.intersolar.de/market-trends/subsidy-free-pv-and-ppas

    2019
    Renewable Energy Is Now The Cheapest Option - Even Without Subsidies
    https://www.forbes.com/sites/jamesellsmoor/2019/06/15/renewable-energy-is-now-the-cheapest-option-even-without-subsidies/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam