• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: planuji se na 20 let, ale zivotnost je 40+ pri reinvesticich. Momentalne jsou cisla pro horizont 2035 a primo se tam myslim pocita jen s nadkritickymi ledvicemi.. taky z toho vychazi nepokryti..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: no však, v horizontu 2050 už by měly být jen nízkoemisní zdroje, ne? Navíc, 2050 už nepojedou Dukovany, takže máš tři jaderky o 45TWh ročně (i s těma dvouma co chceš postavit ty)

    ale pokud teda hrajeme na Tušimice a podobně, tak žádné nové zdroje nepotřebujeme... tyhle jsou navíc levnější než nové jádro

    nebo nejlepší bude, když dodáš nějaká čísla :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: jsou tu, relativne nove nebo prosle obnovou a nelze se bez nich jeste par let obejit, takze to jestli jsou nebo nejsou nizkoemisni je ted uplne jedno. Bavime se o horizontu 2050
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Uz aby

    Seitlová: Vznik komunitních energetických společností může urychlit novela - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/seitlova-vznik-komunitnich-energetickych-spolecnosti-muze-urychlit-novela
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Štěpán Chalupa: Komora OZE předala ministerstvům návrh opatření pro snazší a rychlejší výstavbu obnovitelných zdrojů - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/stepan-chalupa-komora-oze-pripravila-a-predala-ministerstvum-navrh-opatreni-pro-snazsi-a-rychlejsi-vystavbu-obnovitelnych
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    To jsou pro me novinky ze ty zdroje cos jmenoval jsou nizkoemisni, porad mi co si teda mam precist ze to udela z prunerova nizkoemisni zdroj, diky
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: Posledni co potrebujes jsou neriditelny zdroje. Pocitas uplne blbe. Mas navic k dispozici tusimice, pocerady, ledvice, prunerov, teoreticky chvaletice, vyhledove novy melnik. Mozna si o tom nejdriv neco precti..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: dve jaderky ti ceskou spotrebu neresej :) i kdybys myslel dve dvoureaktorove jaderky (coz dava cenu na 1000 miliard), tak jses vcetne soucasneho jadra na 60TWh hrube vyroby - potrebujeme 70-80, casem vic kvuli elektrifikaci dopravy a topeni

    Takze stejne potrebujes interkonektory, solary, vitr a baterky…

    A celoevropsky? Kolik tech reaktoru by bylo potreba? Posledni dekadu se dokonci tak 4-6 rocne (celosvetove)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: to je fakt. Ale pak je treba do uvah zohlednit, ze treba projekty oze se pocitaj s rentabilitou na 15-20 let, ale realna zivotnost u kremiku je vic nez dvojnasobna, i kdyz se snizenou ucinnosti. A kdyz panely menis, infrastruktura zustava.

    U vetrniku pak teoreticky taky cast ty infrastruktury vyuzijes

    Dalsim faktorem je, ze tyhle technologie, narozdil od soucasnyho paleni plynu a uhli jsou v relativnich plenkach a projekce nakladu do 2050 treba u vodiku jsou mene nez trojnasobny, pricemz breakthrough posledniho roku je, ze se je podari srazi na polovi uz do 2025 a ne 2050.

    Tim chci rict, ze ano, zpocatku muzou bejt naklady vice nez dvojnasobny, ale ne dlouhodobe. Po vybudovani infrastruktury a nejakych letech odpisu to pujde rapidne dolu.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SHEFIK: nejsem takovej optimista.. osobne bych si radeji postavil dve jaderky :) uvedom si, ze s dvojnasobnym naddimenzovanim a technologii ukladani mas naklady na dodavku taky vic jak dvojnasobny a razem to neni konkurenceschopne ..
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: ok, bez naddimenzovani to nepujde. Energie ulozena ve fosilu se taky 'naddimenzovavala' miliony let nez sme ji zacali vyuzivat.

    Ale s projekty jako je tenhle,
    Morocco-UK renewable energy link milestone reached with WSP appointed to technical role | New Civil Engineer
    https://www.newcivilengineer.com/latest/wsp-to-play-key-role-on-morocco-uk-renewable-energy-link-05-08-2022/

    On-site battery facilities and 3,800km HVDC sub-sea cables will allow the power to be stored and transferred to provide up to 8% of Great Britain’s electricity requirements.

    Pripadne
    https://www.cnbc.com/2022/09/01/huge-offshore-wind-farm-hornsea-2-is-fully-operational-orsted-says.html
    A facility described by Danish energy firm Orsted as the "world's biggest offshore wind farm" is now fully operational, with its 165 turbines set to help power in excess of 1.4 million U.K. homes.

    Nebo apac hydrogen hub, ve kterym BP koupilo nemalej podil
    Renewable energy hub in Australia | What we do | Home
    https://www.bp.com/en/global/corporate/what-we-do/gas-and-low-carbon-energy/renewable-energy-hub-in-australia.html

    By to nemel byt zas az takovy problem ne?
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    NYRLEM: pokud maji nejvyssi ucinnost v nejakem pasmu zateze, tak se v nem budou pouzivat a bude jich cela baterie, kde se budou jednotlive kusy zapinat/vypinat podle potreby. Stejne se to dela i s plynovymi turbinami v kogenerackach...
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SHEFIK: nejsem si jisty, ze tech cisel lze dosahovat v prumyslovem meritku. Cisla mam od kamarada z Reze, ktery se tim zabyva, ale i oni jsou spis teoretici. Kdyz bych bral cisla v clanku, tak i tech 40% zpetne ucinnosti udela nutnost mit treba dvakrat naddimenzovanou vyrobu nad spotrebou. Vodikove palivove clanky muzou mit ucinnost i k 90%, ale jen tesne pod maximem, smerem k minimu vykonu ucinnost brutalne klesa. Cekal bych, ze se bude spis palit podobnou formou jakou funguji plznove kogenerace, ale nejsem strojar.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: tady pisou 65-70% na hydrogen a nasledne 60% zpet na elektrinu (pri zanedbani tepla). Tzn tech 36%+ procent, ktery pises. Jenze ono se nemusi skladovat vsechno, velky mnozstvi oze energie pujde na primou spotrebu. Plus tohle je spis seasonal storage, kratkodoby vykryjou treba zmineny flow baterky, nebo dalsi technologie skladovani el.energie / tepla.

    Z toho co ctu mi prijde, ze by melo bejt feasible dosahnout nejakyho treba 90% low carbon energy sources (vcetne jadra) ve velmi blizkym horizontu dosahnout, pokud tomu bude politicka strategie naklonena a nastavi patricnou podporu, cimz nemyslim nutne financni dotace, ale napr. pravni prostredi, rychle schvalovani projektu apod.

    Hydrogen Energy Storage - Energy Storage Association
    https://energystorage.org/why-energy-storage/technologies/hydrogen-energy-storage/#:~:text=Hydrogen%20Production&text=The%20conversion%20efficiency%20for%20both,with%20efficiencies%20up%20to%2090%25.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SHEFIK: to je ta druha uvedena moznost, tezke naddimenzovani. Zpetna ucinnost vyroby vodiku a jeho spaleni se myslim pohybuje hodne pod 20% (treba 0,35 elektrolyza a 0,35 palivovy clanek).. to musi vyrobni kapacity silne prekracovat spotrebu ..
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: a tenhle storage je taky nerealnej ze zimy do leta?

    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0360319919347299

    Total on- and offshore European hydrogen storage potential estimated at 84.8 PWhH2.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: vstupní data jsou jenom na membernetu
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: Tso tam davali predpoklady instalovaneho vykonu, verejne jsou vystupy, nevim zda vstupni data..
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: tyndp je veřejný. Výhledy do 2040 jsou čistě nezávazný tam si každý píše co chce.
    Jinak je tyndp už z názvu do roku 2032....ale závazný je jenom na tři roky dopředu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: ne, to nabizim tobe. Ja az si budu davat FVE tak to bude z presvedceni ne kvuli vydelku :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    OMNIHASH: pro tyndp kazde tso pripravovalo vyhled do 2040, ty data by mela jit stahnout nekde na entso-e, ale je i mozne, ze jsou ciste interni. Pokud jde o realnost, tam je vazne problem v tom, ze neni jak skladovat vyrobu oze z leta do zimy a to se obavam ani za 30 nezlepsi. V zime nevyrabi a bez zalozních zdroju nebo tezkeho naddimenzovani to nejde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam