• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    GOR
    GOR --- ---
    HANZS: CEZ mel k 30.6. 2022 prodano 70 %.
    HANZS
    HANZS --- ---
    PAN_SPRCHA: No a dominantním výrobcem EE u nás je ČEZ - doufám, že si Síkela zjistil, kolik mají prodáno na rok 2023 - jestli jim tam vůbec těch 20% zbývá, co by měli prodat státu...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    HANZS: no zmiňuje, že to bude stát 150 miliard
    HANZS
    HANZS --- ---
    HANZS: Jo asi už jsem to pochopil - protože žádný normální obchodník mi to za tuto cenu neprodá - je nutný vznik státního obchodníka (kde bude jakási povinnost mu prodat 10-20% výroby elekřiny) a ten mi to prodá za 6Kč.
    HANZS
    HANZS --- ---
    PAN_SPRCHA: Já jsem po ránu asi lehce retardovaný, ale to opatření nechápu. Pokud bude platit strop 6 korun, ale na burze bude stát více - který obchodník mi to bude chtít prodat za 6 Kč??? Toto je zejména otázka pro ty, kteří mají smlouvy založené na spotu.
    Ve Francii jsem pochopil, že ten rozdíl obchodníkům vláda doplácí...? Ale to naše vláda nijak nezmiňuje...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja letos platim tusim 7 a pristi rok 7,5 za silovku, takze pro mne je 6 uleva :)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    WITTGENSTEIN: to nemá být úleva, ale brzda. Elektřina se na příští rok obchoduje za 500 E, plyn za 210E.
    Zastropovaní je na polovině. Problém je v tom že za tyhle ceny to prakticky nikdo nekupuje, tedy spousta obchodníků nemá nakoupeno na rok 2023 a od 1.1.jim bude chybět komodita. Tu budou kupovat na spotu jako day-ahead. To se může stát s cenou lecos.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Přišel jsem si sem vyslechnout, co si myslíte o https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/vlada-energie-maximalni-cena-elektriny-zpravy_2209122146_kth - a on to tu ještě nikdo nesdílel :)
    (Cvičně jsem si to porovnal s tím, co platím teď - strop je tříapůlnásobek stávajícího tarifu, to zas taková úleva není.)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JON: já už to tady popisoval

    PAN_SPRCHA:
    JON
    JON --- ---
    PAN_SPRCHA: A to je co? A funguje jim to nejak? Umel bys zhodnotit plusy a minusy toho pristupu?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: no víceméně se zkopíruje to co už teď dělá Španělsko s Portugalskem
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    nejspis dojde k regulaci koncovych cen elektriny, k tomu se jde prodanit a prodotovat, to cemu se dnes rika welfare k tomu temer vyzyva .. nakolik zivotaschopne to ale bude hlavne v pripade cenovych stropu na dovoz plynu se teprve ukaze .. trh je natolik pokriveny, ze vystavba novych zdroju bez politicke podpory neni mozna a vse smeruje k centralnimu planovani

    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    KUTAS: zatim nerikaji, ze by ze zdaneni vysokych zisku dotovali neco jineho nez spotrebitele .. nicmene ursula nic takoveho naridit sama od sebe nemuze .. https://www.politico.eu/article/eu-countries-split-on-von-der-leyen-energy-crisis-ideas/
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tusite nekdo co je z touhle antiEU propagandou? O tom, jak EU chysta specialni dane pro levne vyrobce elektriny?

    Přihlásit se k Facebooku | Facebook
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0MWCf6dEUXuvDdv7BGaKVP1ixBq44q79hn8PLpScvZXrscHkzNnvE3zhzFffskqgml&id=1167362260
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    moje sny se nijak neliší od těch tvých o čtyřech nových reaktorech :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: jinymi slovy mas nerealisticka ocekavani nejen v oblasti obnovitelnych zdroju, ale take v oblasti klasickych elektraren .. ja bych zase uvital mezihvezdne cestovani, ale s dnesni technologii si dopravam pouze lety k mori s desitky let starou technologii.. az se za to stydim ..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    mě by se líbilo kdyby někdo garantoval výstavbu jaderného reaktoru za 7 letu a za cenu Temelína + inflace (temelín byl tuším za 49 miliard/kus, inflace https://www.penize.cz/kalkulacky/znehodnoceni-koruny-inflace#inflace 73,6 mld / kus)

    pak jich postavme klidně 6 (bude-li je kde chladit, s tím je taky docela potíž)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: planuji se na 20 let, ale zivotnost je 40+ pri reinvesticich. Momentalne jsou cisla pro horizont 2035 a primo se tam myslim pocita jen s nadkritickymi ledvicemi.. taky z toho vychazi nepokryti..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: no však, v horizontu 2050 už by měly být jen nízkoemisní zdroje, ne? Navíc, 2050 už nepojedou Dukovany, takže máš tři jaderky o 45TWh ročně (i s těma dvouma co chceš postavit ty)

    ale pokud teda hrajeme na Tušimice a podobně, tak žádné nové zdroje nepotřebujeme... tyhle jsou navíc levnější než nové jádro

    nebo nejlepší bude, když dodáš nějaká čísla :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: jsou tu, relativne nove nebo prosle obnovou a nelze se bez nich jeste par let obejit, takze to jestli jsou nebo nejsou nizkoemisni je ted uplne jedno. Bavime se o horizontu 2050
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Uz aby

    Seitlová: Vznik komunitních energetických společností může urychlit novela - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/seitlova-vznik-komunitnich-energetickych-spolecnosti-muze-urychlit-novela
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam