• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEFIK: Tak nejen v Australii. Starsi clanek...

    According to data compiled by the U.S. Energy Information Administration, there are seven countries already at, or very, near 100 percent renewable power: Iceland (100 percent), Paraguay (100), Costa Rica (99), Norway (98.5), Austria (80), Brazil (75), and Denmark (69.4).

    The main renewables in these countries are hydropower, wind, geothermal, and solar.

    A new international study, which debunks many myths about renewable energy, notes that many large population regions are “at or above 100%” including Germany’s Mecklenburg-Vorpommern and Schleswig-Hostein regions, New Zealand’s South Island, and Denmark’s Samsø island. In Canada, both Quebec and British Columbia are at nearly 100 percent renewable power.

    A 100% renewable grid isn’t just feasible, it’s already happening | RenewEconomy
    https://reneweconomy.com.au/a-100-renewable-grid-isnt-just-feasible-its-already-happening-73505/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: tak to je samozrejmy, ze to nespadne z nebe. Pre-rekvizity potrebujes ke splneni jakyhokoliv planu a plan se o ne ma postarat. Ja jen nechapu co rozporujes. Ze nemuze jet svet na 100% renewable?

    V australii uz tam skoro sou. Stejnej model sice nepujde pro CR, ale kdyz je to uz v reseni nekde, tak jinej model pujde jinde. Co presne je pro tebe nerealny, nebo not feasible a proc bysme meli/museli zustat u fosilu?

    South Australia set to be first big grid to run on 100% renewables
    https://www.climatechangenews.com/2022/09/16/south-australia-set-to-become-first-big-grid-to-run-on-100-renewables/

    South Australia leads the world with the penetration of wind and solar in its grid, and has averaged more than 64% over the last 12 months.

    It regularly reaches levels where wind and solar produce more than 100% of state demand – in fact it set a new record of 146% of state demand from wind only on Wednesday morning – but this excess is exported to Victoria through its transmission links.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Jisteze to jsou jenom blaboly. Protoze feasibility vychazeji jenom za spousty predpokladu psanych drobnym pismem. Me to nebavi argumentovat a zdrojovat, prilis dlouho jsem to delal dnes a denne.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PAN_SPRCHA: Kurva tady potreti po sobe uz opravuju prispevek, tak potreti a naposled .]]

    Sorry, ale to fakt nikde nedokazu najit. Muzes hodit zdroj? Na co tedka odkazuje, taky tvrdi, ze cil je 20 procent z OZE roku 2020. Nic o novejch zdrojich se nepise.

    “Wind energy will be a main contributor to achieving the target for 20% of the European Union’s overall energy supply to come from renewable sources by 2020,” said Arthouros Zervos, President of the European Wind Energy Association (EWEA).

    https://www.ewea.org/news/detail/2007/06/11/reaching-the-20-target/

    Nepletes si celkovou produkci energie s produkci elektriny? Protoze v tom, co si poslal pisou akorat, ze aby se dosahlo cile celkove spotreby energie 20 procent z OZE je treba dosahnout 35 procent v elektrine (ta je pochopitelne pouze cast z energetickych potreb). V roce 2020 byl podil OZE v EU 37 procent, takze to je taky prekroceni planu...

    Renewable energy on the rise: 37% of EU’s electricity - Products Eurostat News - Eurostat
    https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20220126-1
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: ano, to jsem si odvodil i ja z me zkusenosti s konzultantskymi firmami. Jen nerozumim tomu, proc rikas, ze to jsou blaboly.

    Je to summary na urovni CR, ne jednotliveho odvetvi, podporeny zdroji ze kterych vychazely.

    Nechces mi tvrdit, ze si McKinsey vymysleji nerealne veci, bez podkladu a feasibility overeni, aby ziskali business, ktery se neda realizovat? Takhle prece konzultantske firmy nepracuji a reputacni riziko takoveho rozsahu by si ani na sebe nevzali.

    Btw. pokud si sam delal 10 let konzultanta, tak mi tvrzeni, ze skalovatelnost nejde podporena argumenty 'pod solarky nerostou rostliny' prijde dost kosata. Nezlob se, ale nejak v tvych tvrzenich nevidim moc realnych argumentu.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TUHO: tohle je původní návrh co byl odsouhlasen

    Electricity 2005: 15% from renewables incl. 10% large hydro and 2.5% wind
    Excluding large hydro the share of renewable electricity must increase fivefold from 5% to
    app. 25%, in 15 years


    Měl to být nárůst o 20% a bez velkých vodních.....pak to postupně vyšumělo.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Jasne, priklad. Tolik panelu stejne nejde zatim vyrobit, protoze jejich vyroba zavisi na tezbe ropy a tolik ropy se vytezit da stezi se stavajici technologii.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Je to pomerne jednoduche. Tyhle zpravy vzdycky vyjdou podle zadani zadavatele. Protoze ten si to plati. Pokud je bezplatna, jako ta, co jsi linkoval, jde pro ne o investici do budouciho businessu, tedy ocekavaji, ze lide, pro ktere je tato zprava pozitivni, jim daji v budoucnu penize. Protoze treba budou chtit "poradit, jak vydelat penize na snizovani emisi".
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: povez prosim vic, pac muj otec delal konsulting jeste o neco dele, vcetne energetickych firem, tak by me uprimne zajimal vhled nekoho jineho
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jinak zaplnit cele Cesko panelama by pri 78 miliardach m ctvrecnich dalo 15,6 TWp vykonu :D (200W/m2)

    Celosvetova spotreba veskere energie se odhaduje na 17TW (kontinualnich)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Jojo. Ja se strategickym business consultingem na urovni McKinsey zivil deset let. Takze vim, jake blaboly se do techhle zprav pisou.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: jednak agrivoltaika dle ruznych zdroju funguje, urcite nebrani rostlinam rust, u nekterych plodin je castecny stin zadouci, plus prinasi benefity jako uspory vody v krajine.

    A jednak tu mame eu energeticky trh. Nikdo nerika, ze musime byt v CR energeticky sobestacni a vetsina velkych energetickych firem na ceskem trhu neni lokalnich, ale regionalnich / globalnich.

    Pak taky neni z fit for 55 ani vylouceny jadro, aby se cesi taky trochu nazrali a nefrfnali.

    Abych neplkal, tady je treba temer 2 roky stary summary od McKinsey, kde uvadi, ze bez plynu bude bolet jen poslednich par procent, a to hlavne ve stavebnictvi, ne kvuli elektrine, nebo vytapeni.

    Coz je uplne neco jinyho, nez 20ti lety flat kontrakt na plyn, nebo feeling z tveho nenaskalovatelneho prispevku.

    Nejde mi dat primy link, tak prvni odkaz:

    Decarbonization_Report_CZ_vF.pdf - Hledat Googlem
    https://www.google.com/search?q=Decarbonization_Report_CZ_vF.pdf&oq=Decarbonization_Report_CZ_vF.pdf&aqs=chrome..69i57.1021j0j7&client=ms-android-samsung-gs-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
    HANZS
    HANZS --- ---
    Ano ve všem je "politika", která nejde naproti ekologii, ale jen tomu, aby na tom někdo vydělal.
    Zářným příkladem je podpora FV před rokem 2010 za výkup cca 16Kč/kWh, naproti tomu výkup z malých vodních elektráren byl 0,6 Kč/kWh. O ekologii tu opravdu nešlo...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Tyhlencty novy zdroje. Treba slunicko. Muzes si zastavet cely Cechy solarnima panelama a pak ti prestanou rust rostliny. Co je lepsi?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: co prosimte presne nejde scalovat?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Neni to prilezitost jak udelat svet lepsi, je to akorat prilezitost pro par jednotlivcu vydelat si velke penize. Jak pise pan Sprcha - technicky to jsou nesmysly. Nemuzes to scalovat.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PAN_SPRCHA: dik za insight. Tldr v podstate bottom-up nepocita s transition a ani nemuze, pac neni jejim rozhodovatelem ani garantem.

    Top-down je dycky ambiciozni, to je myslim v poradku a ma bejt motivacni, tak me mrzi kdyz pises, ze to aktualne energetiky spis demotivuje. Je to prilezitost jak udelat svet lepsi, nejen jit do prace pro penize, ale whatever, to uz je na taktickym/operativnim managementu.

    Chapu ze pro spoustu firem je neco tak obrovskyho pohledem nerealny. Tam by mel bejt nejakej breakdown a specifikace konkretnich cilu od politiku, vcetne supportu toho dosahnout (oni jsou a musi byt v roli 'sponzora projektu eu transformace'). Tam vidim rychlou reakci na valku v REpower EU, tak snad to energetikum pomuze uchopit tu transition realneji

    REPowerEU: affordable, secure and sustainable energy for Europe | European Commission
    https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal/repowereu-affordable-secure-and-sustainable-energy-europe_en
    TUHO
    TUHO --- ---
    PAN_SPRCHA: Sorry, ze se v tom rejpu, ale ja to tam nevidim. Koukam na zpravy z 2007 a celou dobu se mluvi o tom, ze cil je total mix 20 procent OZE k roku 2020. Zprava z 10. 1. 2007:

    The Commission proposes to maintain the EU's position as a world leader in renewable energy, by proposing a binding target of 20% of its overall energy mix will be sourced from renewable energy by 2020.
    ...

    Press corner | European Commission
    https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_07_29


    Asi muzem mluvit o tom, ze tuhle cast planu EU splinla s odrenyma usima, ale teda katastrofu si predstavuju jinak. Propad emisi (coz je ten cil primarni) zase hodne vyrazne prekonalo cil.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TUHO: "Europe's
    “20-20-20” vision includes rules to cut emissions by 20 percent by 2020,
    reduce energy consumption by 20 percent, and increase energy gained from
    renewable sources by 20 percent."

    Z "increase by" se stalo "increase to"....... maličká změna v textu ale poněkud rozdíl.

    Z "before 2020" se stalo nakonec "for 2020"v roce 2019 neměly OZE těch 20%, v roce 2020 se toho dosáhlo..... hlavně díky propadu spotřeby kvůli pandemii.


    Z individual targets for each member state....nebylo vůbec nic. Máš je popsaný v původním nařízení. Jenže třeba Dánové je s přehledem překonali a Řekové, Portugalci atd. byli daleko pod nima...tak se to radši zprůměrovalo.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PAN_SPRCHA: Fakt? To jsem neslysel, ale samozrejme nestiham vsechno.

    Ale trochu na to ted koukam a 20-20-20 bylo prijaty v lednu 2007 a kdyz koukam na zpravy z ty doby, tak o nicem takovym nemluvej.

    viz treba

    Actions resulting from the EU’s energy policy
    In line with the Strategic EU Energy Review, the following concrete actions will
    ensure a competitive, more sustainable and secure energy system and a significant
    reduction of GHG emissions in the EU by 2020:
    • Improve the EU’s energy efficiency by 20 % by 2020.
    • Increase the share of renewable energy to 20 % by 2020

    https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM%3A2007%3A0002%3AFIN%3AEN%3APDF%C2%A8

    ci

    https://www.nature.com/articles/445234a.pdf?origin=ppub

    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    TUHO: zeptej se na to pantáty Klause :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam