• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PALEONTOLOG: OK, omlouvam se, mas pravdu. 88% je mnohem min nez 95% ;-). Jak dlouho nam trvalo ze 100% k 88%? Nejakych tricet, ctyricet let? Tak si pockejme a za tricet, ctyricet let bude treba ten rust dvakrat tak velky, tak treba se dostaneme az na 64% zavislosti na fosilnich palivech.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAKROUSEK: ale hovno, jen renewables mají 12% globální podíl
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Krize bude krátká. Spoustu firem ale položí, hlavně v autoprůmyslu - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-krize-bude-kratka-spoustu-firem-ale-polozi-hlavne-v-autoprumyslu-216492

    Rozhovor s finančníkem Igorem Faitem z Jet Investment.
    --

    Vůbec nepochybujete o tom, že současná krize nezastaví přechod k nízkoemisním technologiím, k elektromobilitě, k vodíkovému hospodářství? Zatím zažívá v důsledku války nečekanou renesanci třeba fosilní uhlí…

    Vůbec o tom nepochybuji, protože ten trend už je v chodu. Spolupracujeme s řadou firem z Velké Británie i z dalších evropských zemí, kde se tímto směrem tlačí. Jsme významnými subdodavateli firem, které v těch moderních technologiích podnikají.

    Je to můj osobní názor, ale myslím, že tato krize bude jen krátkodobá. Přinesla řadu příležitostí, staví se tu tolik nových energetických zdrojů od terminálů na LNG přes technologie, které jsem jmenoval, že ono může brzy dojít k tomu, že budeme mít díky těmto zdrojům nadbytek energie. A že bude i nadbytek plynu, který se časem bude nahrazovat alternativami jako biometan, vodík a podobně. Krize může rychle skončit a energie může být časem levnější než dřív.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TUHO: Ted naopak delam neco, co ma smysl a umoznuje tehle civilizaci fungovat. A jsem v tom nejlepsi na svete. Takze jako jasne, je par zemicek, co maji stesti na vysoke hory nebo lezi nekde, kde slunicko pali. A pak uz zbyva bajvocko jenom 95% lidstva, kde nic takoveho neni.
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEFIK: Tak nejen v Australii. Starsi clanek...

    According to data compiled by the U.S. Energy Information Administration, there are seven countries already at, or very, near 100 percent renewable power: Iceland (100 percent), Paraguay (100), Costa Rica (99), Norway (98.5), Austria (80), Brazil (75), and Denmark (69.4).

    The main renewables in these countries are hydropower, wind, geothermal, and solar.

    A new international study, which debunks many myths about renewable energy, notes that many large population regions are “at or above 100%” including Germany’s Mecklenburg-Vorpommern and Schleswig-Hostein regions, New Zealand’s South Island, and Denmark’s Samsø island. In Canada, both Quebec and British Columbia are at nearly 100 percent renewable power.

    A 100% renewable grid isn’t just feasible, it’s already happening | RenewEconomy
    https://reneweconomy.com.au/a-100-renewable-grid-isnt-just-feasible-its-already-happening-73505/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: volno by potreboval, ta unava je na nem znat :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    MAKROUSEK: Ja chapu, ze ses deset let psanim blabolu zivil, ale nemuzes uz si dat volno?
    TUHO
    TUHO --- ---
    JIMIQ: Tak vono by stacilo, kdyby se solary daly na 340 tisic hektaru, kde je ted repka.

    m2 solarni elektrany pri dokaze bezne vygenerovat 151kwh rocne. nevim teda jestli spravnej udaj, kdyztak me opravte.
    To by znamenalo, pokud bysme sli jenom do repky, ktera se ted pouziva na biofuels a zbytek zemedelstvi nechali uplne bejt - tak to dava 516TWh rocne elektriny. To znamena 7x vic nez je rocni spotreba CR.

    Takze ja myslim, ze Makrousek se muze vratit k psani pro McKinsey a my se o produkci potravin bat nemusime :]]
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: tak to je samozrejmy, ze to nespadne z nebe. Pre-rekvizity potrebujes ke splneni jakyhokoliv planu a plan se o ne ma postarat. Ja jen nechapu co rozporujes. Ze nemuze jet svet na 100% renewable?

    V australii uz tam skoro sou. Stejnej model sice nepujde pro CR, ale kdyz je to uz v reseni nekde, tak jinej model pujde jinde. Co presne je pro tebe nerealny, nebo not feasible a proc bysme meli/museli zustat u fosilu?

    South Australia set to be first big grid to run on 100% renewables
    https://www.climatechangenews.com/2022/09/16/south-australia-set-to-become-first-big-grid-to-run-on-100-renewables/

    South Australia leads the world with the penetration of wind and solar in its grid, and has averaged more than 64% over the last 12 months.

    It regularly reaches levels where wind and solar produce more than 100% of state demand – in fact it set a new record of 146% of state demand from wind only on Wednesday morning – but this excess is exported to Victoria through its transmission links.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Jisteze to jsou jenom blaboly. Protoze feasibility vychazeji jenom za spousty predpokladu psanych drobnym pismem. Me to nebavi argumentovat a zdrojovat, prilis dlouho jsem to delal dnes a denne.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PAN_SPRCHA: Kurva tady potreti po sobe uz opravuju prispevek, tak potreti a naposled .]]

    Sorry, ale to fakt nikde nedokazu najit. Muzes hodit zdroj? Na co tedka odkazuje, taky tvrdi, ze cil je 20 procent z OZE roku 2020. Nic o novejch zdrojich se nepise.

    “Wind energy will be a main contributor to achieving the target for 20% of the European Union’s overall energy supply to come from renewable sources by 2020,” said Arthouros Zervos, President of the European Wind Energy Association (EWEA).

    https://www.ewea.org/news/detail/2007/06/11/reaching-the-20-target/

    Nepletes si celkovou produkci energie s produkci elektriny? Protoze v tom, co si poslal pisou akorat, ze aby se dosahlo cile celkove spotreby energie 20 procent z OZE je treba dosahnout 35 procent v elektrine (ta je pochopitelne pouze cast z energetickych potreb). V roce 2020 byl podil OZE v EU 37 procent, takze to je taky prekroceni planu...

    Renewable energy on the rise: 37% of EU’s electricity - Products Eurostat News - Eurostat
    https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20220126-1
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: ano, to jsem si odvodil i ja z me zkusenosti s konzultantskymi firmami. Jen nerozumim tomu, proc rikas, ze to jsou blaboly.

    Je to summary na urovni CR, ne jednotliveho odvetvi, podporeny zdroji ze kterych vychazely.

    Nechces mi tvrdit, ze si McKinsey vymysleji nerealne veci, bez podkladu a feasibility overeni, aby ziskali business, ktery se neda realizovat? Takhle prece konzultantske firmy nepracuji a reputacni riziko takoveho rozsahu by si ani na sebe nevzali.

    Btw. pokud si sam delal 10 let konzultanta, tak mi tvrzeni, ze skalovatelnost nejde podporena argumenty 'pod solarky nerostou rostliny' prijde dost kosata. Nezlob se, ale nejak v tvych tvrzenich nevidim moc realnych argumentu.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TUHO: tohle je původní návrh co byl odsouhlasen

    Electricity 2005: 15% from renewables incl. 10% large hydro and 2.5% wind
    Excluding large hydro the share of renewable electricity must increase fivefold from 5% to
    app. 25%, in 15 years


    Měl to být nárůst o 20% a bez velkých vodních.....pak to postupně vyšumělo.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Jasne, priklad. Tolik panelu stejne nejde zatim vyrobit, protoze jejich vyroba zavisi na tezbe ropy a tolik ropy se vytezit da stezi se stavajici technologii.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Je to pomerne jednoduche. Tyhle zpravy vzdycky vyjdou podle zadani zadavatele. Protoze ten si to plati. Pokud je bezplatna, jako ta, co jsi linkoval, jde pro ne o investici do budouciho businessu, tedy ocekavaji, ze lide, pro ktere je tato zprava pozitivni, jim daji v budoucnu penize. Protoze treba budou chtit "poradit, jak vydelat penize na snizovani emisi".
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: povez prosim vic, pac muj otec delal konsulting jeste o neco dele, vcetne energetickych firem, tak by me uprimne zajimal vhled nekoho jineho
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jinak zaplnit cele Cesko panelama by pri 78 miliardach m ctvrecnich dalo 15,6 TWp vykonu :D (200W/m2)

    Celosvetova spotreba veskere energie se odhaduje na 17TW (kontinualnich)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Jojo. Ja se strategickym business consultingem na urovni McKinsey zivil deset let. Takze vim, jake blaboly se do techhle zprav pisou.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: jednak agrivoltaika dle ruznych zdroju funguje, urcite nebrani rostlinam rust, u nekterych plodin je castecny stin zadouci, plus prinasi benefity jako uspory vody v krajine.

    A jednak tu mame eu energeticky trh. Nikdo nerika, ze musime byt v CR energeticky sobestacni a vetsina velkych energetickych firem na ceskem trhu neni lokalnich, ale regionalnich / globalnich.

    Pak taky neni z fit for 55 ani vylouceny jadro, aby se cesi taky trochu nazrali a nefrfnali.

    Abych neplkal, tady je treba temer 2 roky stary summary od McKinsey, kde uvadi, ze bez plynu bude bolet jen poslednich par procent, a to hlavne ve stavebnictvi, ne kvuli elektrine, nebo vytapeni.

    Coz je uplne neco jinyho, nez 20ti lety flat kontrakt na plyn, nebo feeling z tveho nenaskalovatelneho prispevku.

    Nejde mi dat primy link, tak prvni odkaz:

    Decarbonization_Report_CZ_vF.pdf - Hledat Googlem
    https://www.google.com/search?q=Decarbonization_Report_CZ_vF.pdf&oq=Decarbonization_Report_CZ_vF.pdf&aqs=chrome..69i57.1021j0j7&client=ms-android-samsung-gs-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
    HANZS
    HANZS --- ---
    Ano ve všem je "politika", která nejde naproti ekologii, ale jen tomu, aby na tom někdo vydělal.
    Zářným příkladem je podpora FV před rokem 2010 za výkup cca 16Kč/kWh, naproti tomu výkup z malých vodních elektráren byl 0,6 Kč/kWh. O ekologii tu opravdu nešlo...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Tyhlencty novy zdroje. Treba slunicko. Muzes si zastavet cely Cechy solarnima panelama a pak ti prestanou rust rostliny. Co je lepsi?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam