• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: já vím

a já znovu opakuju že problém s celkovým energetickým mixem je ten, že fosily použitý na generování elektřiny mají 50-67% ztráty :) a naopak tepelné čerpadlo poháněné větrnou turbínou vyrobí 3x víc tepla než kondenzační kotel za použití stejné vstupní energie

MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: To jsou porad marginalni procenta z celkoveho energetickeho mixu, mimochodem. Ja jen, aby se nezapomnelo na meritko.

Energy mix - Our World in Data
    https://ourworldindata.org/energy-mix
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ale obecně je iea velmi opatrná a konzervativní a její předpovědi se rozcházejí s realitou

realita bude taková, že 2025 bude první rok kdy v absolutních číslech klesne produkce elektřiny z fosilních zdrojů a toho roku OZE zvýší svůj podíl o 6 p.p. (letos 1,5 p.p. pro porovnání)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: ačkoliv mají na stránce napsáno updated 26.10.2022, tak myslím že jde o starý graf, který byl prvně použit v iea energy outlook 2018 (to vidíš dle toho že pevná čára končí lehce po 2015 a 2020 už je estimate přerušovaná)

nový graf z posledního outlooku 2022 vypadá takhle

NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: pro srovnani ve stejnem obdobi

JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    mám rád když mi náhodou přijde pod ruku nějaký relevantní grafík

JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    to že jsou OZE levnější přece neznamená že uhlí a plyn jsou prodělečné

dejme tomu že marže na OZE je 25% a marže na stávajícím zdroji je 5%. Furt se ti vyplatí ho provozovat, ale chceš ho co nejrychleji nahradit tím ziskovějším. A to se reálně děje (s výjimkou právě Číny, která měla až do letoška šílené nárůsty spotřeby elektřiny, takže brala tzv "vše" (i když i tam o koňskou délku vedly OZE) a třeba Indonézie a podobných zemí - to se taky brzo otočí)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: no staré zdroje (i přesto že jsou dražší a musí se servisovat/rekonstruovat atd) se udržují proto, že není dost lidí a továren na zrychlenou výrobu turbín a panelů.

Teď je prostě to 30 leté přechodné období, kdy "stabilní" zdroje skomírají a nové "nestabilní" rostou až budou dominovat (2032) a následně vyrobí 80% veškeré energie (nejen elektřiny, 2050)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: tak jsem si to overil - v radech minut muze najet spalovaci turbiny s odfukem spalin na bypassovy komin, ale v radu hodin najizdi kotel na odpadni teplo a parni turbina ..

JIMIQ: protoze na trh s elektrinou vstupuji dotovane naklady zdroju a jadro nebylo mezi podporovanymi zdroji. Kde to jen trochu slo, tam se vymenilo uhli za plyn. Sorry za zmatek s poradim prispevku, trochu mi tu chybi editace :) Na tvou namitku ti zase muzu odpovedet proc se jako rekonstruuji stare uhelne elektrarny a dal se provozuji i kdyz jsou zatizeny emisni regulaci .. To opravdu neni jen technologii, to je tim, ze u nas oze v zime vyrabi malo.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    HANSCV: ale oni to v tomhle režimu první roky drželi.

NYRLEM: jasně že mám, vidím to přesně na hodinových protokolech odběrů

GOR: ano, nejdřív jede jen turbína
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: na který trh s elektřinou? v Číně? V USA? V Egyptě?

Všude na světě vyhrává slunce a vítr nad uhlím a plynem... to není nastavením trhu, to je technologií
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HANSCV: plynovky maji smlouvy na pohotovost (samozrejme placenou) prave proto, ze se casto pouzivaji na vyrovnavani spicek jako rychle nabihajici zdroj. Cili pokud jede v tomhle rezimu, dostava penize prave na udrzovani schopnosti soft-startu.
    GOR
    GOR --- ---
    PAN_SPRCHA: Nenajede do 15 minut jen spalovaci turbina bez parni casti?
    HANSCV
    HANSCV --- ---
    PAN_SPRCHA: doba nájezdu 15 minut je nějaký soft start? Poněvadž ze studenyho stavu to je opravdu několik hodin alespoň tak mi to před pár lety tvrdil šéf směny...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: ale jinak samozřejmě nemáš pravdu

Renewable Power Remains Cost-Competitive amid Fossil Fuel Crisis
    https://www.irena.org/news/pressreleases/2022/Jul/Renewable-Power-Remains-Cost-Competitive-amid-Fossil-Fuel-Crisis

New IRENA report shows almost two-thirds of renewable power added in 2021 had lower costs than the cheapest coal-fired options in G20 countries.
    ------
    a na to bude zase argument "baterky"

jenomže Německo má OZE 50%+ a Dánsko dokonce 67% i bez baterek. Austrálie aktuálně atakuje 45% s minimem baterek (v podstatě jen na stabilizaci sítě, ne na akumulaci jako takovou)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: proč se teda ty stabilní zdroje ve velkém nestaví? v podstatě nikde, krom možná jižní Asie
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: doba nájezdu je 15 minut.

A klidně to třikrát za den spustili naplno a pak zase vypli. Dělalo nám to strašnej bordel v akumulaci, protože nám to nijak dopředu nehlásili.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: ja nemluvil o NPV, ale o navratnosti.

V druhem bode priznavam, chyba v terminologii na me strane. Nicmene ja proti jadru nic nemam, krom toho co pise Jimiq. Lidstvo bude flexibilnejsi a rychlejsi v budovani obnovitelnych zdroju, vcetne jeho zaloh (v budoucnu, ne ted). Jaderna energie bude vzdycky svym zpusobem politickou zalezitosti a ponese s tim spojene rizika. A v politickem modu do budoucna negarantuje ani moznou nejnizsi cenu.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: no jenze pocerady nejsou zdroj, co by umel najizdet na hodinu denne, doba najezdu je nekolik hodin. Uz jsem odtamtud par let pryc, ale co si vzpominam 3-6 hodin .. a hodnota smlouvy byla jednotky miliard ..

SHEFIK: NPV je absolutni velicina a jadro neni fosilni zdroj
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: ten hlavni problem neni v ekonomicke navratnosti, pac to je relativni velicina.

Ten problem je v udrzitelnosti fosilu (prip. udrzitelnosti jeho ceny) a nakladech na mitigaci dopadu zmen klimatu, ktere aktualne zadna firma do svych business casu nezapocitava, pac atmosfera zije v komunistickem rezimu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam