• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    GOR: jj, výhledově to je tolik let do nějaké významě praktické aplikace že ty dnešní solární panely už budou beztak na odpis.
    GOR
    GOR --- ---
    MAKROUSEK: V klidu, i kdyby to prekonalo (ne)ucinnost laseru, ktere se obava kolega ze Zeme-Nezeme, tak od nejakeho principialniho fungovani k prumyslove vyrobe je spousta let prace a spousta miliard investic. Pokles poptavky po panelech je uzasne zlevni a otevre dvere do salsich offgrid aplikaci ;-)
    DOGTORRR
    DOGTORRR --- ---
    PETER_PAN: Taky se obávám, že se vrátěj ve klasické větě, kterou opakují posledních šedesát let: "Funkční fůzi budeme mít do deseti let."
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DOGTORRR: Strasne bych si pral aby to byla pravda tak jak se to da pochopit. Dost se mi to ale nezda jako pokazde kdyz tam operuji lasery. Ucinnost tech vysokovykonovych laseru je v jednotkach procent (treba 3%).
    Takze zaklad je objasnit jakou energetickou bilanci referuji.

    Pokavad dodali energii laserem a ziskali vice nez dodal ten laser - ano je to uspech, jen musi jeste vyresit tu extremne malou ucinnost laseru. Pokavad ziskali treba 1000x vic, nebo neco takoveho pak i mala ucinnost laseru nebude problem. Ale obecne pochybuji.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    DOGTORRR: Ale co pak se vsema tema solarnima panelama? To zakazou.
    DOGTORRR
    DOGTORRR --- ---
    Tohle zní nadějně, ale raději si počkáme.

    Vědci z Lawrence Livermore National Laboratory oznámili, že se jim podařilo vytvořit umělou fúzní reakci, která vyprodukovala více energie, než bylo potřeba k jejímu vytvoření. Oficiální oznámení bude následovat zítra.

    https://twitter.com/Rainmaker1973/status/1602291113938898947


    Subscribe to read | Financial Times
    https://www.ft.com/content/4b6f0fab-66ef-4e33-adec-cfc345589dc7?shareType=nongift
    HANZS
    HANZS --- ---
    Tak to vypadá, že francouzům to na poslední chvíli vyjde a vyhnou se řízeným blackoutum - už jsou na 41,2GW výkonu z jaderek. Což je jen cca 3GW pod plánem.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Xlinks Morocco-UK Power Project - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Xlinks_Morocco-UK_Power_Project
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    No teď se sem řítí 10year coldspell. Příští dva týdny minimálně. To je přesně to co jsme nechtěli.
    To bude cenový průšvih zase
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: no mohu te ujistit, ze ccgt stoji min.. rolls roice dneska vyrabi moc pekne kontejnery, za ktere stare teplarny na slovensku meni puvodni technologie, jsou akorat tak velke pro mala mesta, decentralizovana energetika, ktera v nasich podminkach opravdu dava smysl ..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: vem si kolik stojí plynový kogenerační kotel a kolik do toho stojí ten plyn ;) takže ano, furt je oze+baterka levnější :) nechápu proč se snažíš bojovat s větrnými mlýny...
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: ale kdyz to nakladove srovnas s klasickou elektrarnou, tak ti porad vychazi oze+baterie lepsi, vid? :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    mám takovej excel, kde mám předpokládanou spotřebu dle PENB baráku co stavím a předpokládané výnosy FVE dle azimutu a lokace...
    a potřeboval bych buď 48kWp a 500kWh baterku, nebo 60kWp a 100kWh baterku nebo 66kWp a směšnou mezidenní baterku. Když si člověk vezme že 1kWp střešní instalace a 1kWh baterky stojí aktuálně skoro stejně, tak je jasné že je lepší curtailment než snažit se získat úložiště na 30 dní :)

    ale to je jen takové mentální cvičení, na tu střechu by se ty panely nevešly, spíš je to v malém předvedené proč je lepší cílit Česko na co nejvíc fotovoltaiky a neřešit ceny šíleně velkých baterek :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    K tomu prihodime jeste nejake residential trendy v EU. Prekvapeni v roce 2022, alespon pro me

    1 Million European Homes Now Powered By Solar Batteries - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2022/12/08/1-million-european-homes-now-powered-by-solar-batteries/

    Solar battery-powered homes are becoming increasingly popular, particularly in Germany. Total residential battery capacity in Europe is expected to reach 9.3 GWh by the end of 2022, powering over 1 million households

    ...

    Total capacity increased from about 3 GWh in 2020 to more than 5 GWh in 2021, and then grew even faster to 9 GWh in 2022.

    In 2021, the European residential battery storage market added more than 2.3 GWh and more than 200,000 individual units. Those were two new records. Yet 2022 has been even much bigger.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Necekana exponenciala na prvnim grafu do 2025. Texas nasleduje australii/kalifornii/chile v renewables adoption a ukousne obri podil storage USA (mozna to souvisi i s krypto zajmy do urcite miry)

    U.S. Battery Storage Capacity To Increase Significantly By 2025 - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2022/12/08/u-s-battery-storage-capacity-to-increase-significantly-by-2025/

    Developers and power plant owners plan to significantly increase utility-scale battery storage capacity in the United States over the next three years, reaching 30.0 gigawatts (GW) by the end of 2025, based on our latest Preliminary Monthly Electric Generator Inventory.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Obnovitelne zdroje setri penize
    Small Step Up for Renewables, Giant Fall for Gas | Ember
    https://ember-climate.org/insights/research/small-step-up-for-renewables-giant-fall-for-gas/
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: koukej radši sem :)
    Electricity production by source - Our World in Data
    https://ourworldindata.org/grapher/electricity-prod-source-stacked

    a ano i tady je vidět, že fosily v absolutních číslech rostou, ale to je proto, že lidstvo ještě nenavýšilo dostatečně produkci OZE. I díky sýčkům, kteří třicet let tvrdí že to nejde a celá zeměkoule upadne do doby temna když se o to pokusíme. Naštěstí se našla dost silná politická vůle aby tenhle lobysmus zvrátila :) a od 2025 uvidíme plody této práce
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: jo a já ti říkám, že ten tvůj je starej a už neplatí ;) a zároveň říkám, že od 2025 budou fosily klesat (v absolutních číslech, ne podílově)

    Energy consumption by source - Our World in Data
    https://ourworldindata.org/grapher/energy-consumption-by-source-and-country?stackMode=absolute
    btw tady je energy mix se substitution method - to znamená, že za solár, vítr a vodu je použito tolik energie, kolik by potřebovalo uhlí/plyn na vytvoření stejné užitečné energie

    tam je vidět, že uhlí se spotřebovalo 44 000 TWh primární energie a na elektrickém mixu je vidět že se z uhlí vyrobilo 10 200 TWh užitečné elektřiny. Na nahrazení cca 30 000 TWh toho uhlí nepotřebujeme 30 000 TWh větru a slunce, ale jen těch užitečných 10 200 TWh
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam