• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: V bode 3 se ti prelidneni vyresi, pokud zvysis zivotni uroven rozvojovych zemi. Viz porodnost ve vyspelych zemich.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Tam jde o to, ze tou strejcovskou logikou se proste vetsinou dojde k jinejm vypoctum nez pak nejaka opravdu dobre udelana analyza.

    Ale ne vzdy samozrejmne, cetl jsem take "studii" od nejakych posuku z nemeckeho institutu spalovacich motoru, kde pri vypoctu EV vs. benzinove motory zapomneli zapocitat takove malickosti jako energeticke naklady na vyrobu benzinu, nebo emise z tezby, prepravy a infrastrukturu a to v situaci kdy vypocty EV externalit byly zalozeny na datech ktere externality vyroby baterii, jejich recyklace atd. obsahovali. A vyslo to v impaktovanem casopise :)

    A nektere takove chyby prosakonou do legislativy, i treba diky lobbingu. Napriklad utilizace bio paliv je takova hovadina a vsichni kdo do toho videli to tvrdili uz v 90. letech.

    Proc to pisu. Prave ze ty velky prumyslovy cisla vychazi jinak nez CO2 + H2O pri stechiometrii z gymnazia. A tak nektere kroky muzou znit nesmyslne. Jde preci o to:

    1] Dostat globalni emise na technickou nulu, ale lidska cinnost nebude 0 nikde = ve skutecnosti mit CO2 capture a z neho vyrabet materialy s dlouhodobou fixaci uhliku

    2] Resit ostatni zavazne ekologicke prusery. Snazit se zabranit rozpadu ekosystemovych modulu, zachranit rozsahle oblasti od desertifikace. Snazit se napravit prusery s odpady i odpadky v mori i na sousi, vymirani druhu, erozi a ubytek pudy. A to aktivnim, vedeckym a technologickym zpusobem bez nejake ezo-ideologii (nezasahovani, vegani v obleceni z odpadu, etc.)

    3] Udelat to tak, aby se zaroven snizovala chudoba, utrpeni a vsechny ty sracky na svete. Snazit se prekonat idelogicke omezeni (nejen) tradicnich spolecnosti, trochu socialniho inzenyringu abysme to z tech 8 MLD postupne dostali alespon trochu dolu a zaroven se tu dobre zilo a lidi se mohli "nadechnout".
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Hele proc ne. V Australii se ten panel energeticky i s dopravou a instalaci zaplati za cca 4 roky. Synteticky methan se poveze do japonska, vlivem norem budou do roku 2040 i ty tankery zero emision atd. Takze to klidne mzue byt business as usual a v dusledku to realne udela cut off emisi vetsi nez ze si eko mladez koupi lokalni veganske burgery.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    zas na druhou stranu do určité penetrace je jeden panel v Japonsku s baterkou ekvivalentní 5 panelům v Austrálii co syntetizují metan
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: Ja si v zari povidal v Tokiu s vedoucim vyzkumnikem japonske plynarenske asociace. Ten mi povidal - vy Evropani na nas tlacite, tak my Japonci teda udelame to zero emisn - dame Australii penize, aby na severnim pobrezi postavila spoustu slunecnich elektraren, tam budeme syntetizovat metan a tankerama ma syntetickej metan to budeme vozit do Japonska. A tam uz bude business as usual. A co si udelaji ostatni, to nas nezajima.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Ale sl tim zakazem kotlu, zemni plyn, etc. take nesouhlasim. Prave protoze synteticky zemni plyn by mohl uchovat soucasnou infrastrukturu a mohl by byt jen dotovan temi 20% vodiku.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Jakej vypocet, to nesedi o nekolik radu. Mi potrebujeme efektivni zero emision. Pokud ten methan nebude synteticky ze zachyceneho CO2 tak jakekoliv jeho mnozstvi neni zero.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: Ukaz vypocet :-)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: 20% zemniho plynu nahradit vodikem klimaticke zavazky nesplni ani nahodou.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Dobra dobra. But still :-)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: se asi přeslechnul v roce. to vychází na ten rok 2030
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Jak jsem nakoupil, tak prodavam.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TADEAS: V Pyramide.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MAKROUSEK: jake konferenci?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: tak přípravy na ten blend už víceméně jedou všichni i bez přes to co říkají nahoře.

    Ale taky nějak nechápu. 2030 by se dalo, ale 2050 máš zerocarbon, to ti 20% vodíku moc nepomůže.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Jako ze by nemel nekoho, kdo mu to vysvetli? Naopak, ma spoustu lidi, co vysvetluji, ze bez vetrniku a slunecniku a svate Grety se lidstvo prece neobejde!
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: nebo tomu dostatecne nerozumi
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Kolega byl ted na konferenci a pak na mistni parbe. A zjistil, ze kdyby treba v Nemecku nahradili v trubkach 20% zemniho plynu vodikem, daji se na to v pohode pouzit stavajici kotle (protoze velmi podobne wobbeho cislo) a veskere klimaticke zavazky do roku 2050 by byly splneny bez jakychkoli dalsich opatreni, bez elektromobilty, bez emisnich povolenek. Ale ne, Zeleny ministr musel prosadit zakaz plynovych kotlu. Ergo kladivko - nejde o klima, jde o prodej novych technologii.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Aneb nikdy nespolehej na soudruha

    Německo končí s jádrem. Chce ho nahradit vodíkem, mezitím bude pálit uhlí - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/odstaveni-jadernych-elektraren-nemecko-konec-uhli-energetika.A230414_162108_eko-zahranicni_maz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam