• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAKROUSEK: ano, zmizení outbacku na úkor solárních farem je skutečně jeden z top 3 problémů Austrálie, hned za možností přemnožení tasmánskejch čertů.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jako uz za 2022 dosahli vitr a slunce na 4% veskere energie, takze staci je znasobit 25x a jsme tam. Tj asi tak 30TW fotovoltaiky a 25TW vetru. Ale samozrejme se odectou neefektivity spalovacich motoru, vodni elektrarny a i ty dozivajici jaderne
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: kdyby na to doslo (jakoze to nebude potreba) tak Australska poust by stacila pro veskerou energii sveta (ne jen elektrinu, ale vsecko) tak tisickrat :D
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: Minulej tejden jsem se v Pekingu bavil s clovickem, co radi mistnim komousum s energetikou. A ten povidal, ze jasne, pro Japonce to bude stacit, ale to je tak vsechno. Pokud tedy se lidi v Australii nenastvou, ze maji vsude sklo misto pouste. Ale ze Japonci si vzdycky trochu jeli svou, ze je zbytek sveta nezajima.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PETER_PAN: napr Zeihan :) jak USA vsechno prestehuji do Mexika, to si obranej spolu s Kanadou a jelikoz maj relativne dobry demograficky ukazatele tak preziji na veky veku :D
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Jo i takove magoriny nekteri lide hlasaji.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: Ale vzdyt se hlasa konec globalizace :-)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Ano, na to spoleha leckdo zleva, zprava i zezelana. Jenze, to zvyseni ty zivotni urovne treba v Bangladesi nejde udelat Evropskym zpusobem. Zaroven to ale neni argument proto, aby v Evrope zacali lidi rodit na ulici a jezdi v riksach. Takze neco jako kulturni probace, zmena hodnot z tradicnich na post-post moderni s uvedomnenim si nejakych celoplanetarnich konsekvenci asi nebude od veci.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: V bode 3 se ti prelidneni vyresi, pokud zvysis zivotni uroven rozvojovych zemi. Viz porodnost ve vyspelych zemich.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Tam jde o to, ze tou strejcovskou logikou se proste vetsinou dojde k jinejm vypoctum nez pak nejaka opravdu dobre udelana analyza.

    Ale ne vzdy samozrejmne, cetl jsem take "studii" od nejakych posuku z nemeckeho institutu spalovacich motoru, kde pri vypoctu EV vs. benzinove motory zapomneli zapocitat takove malickosti jako energeticke naklady na vyrobu benzinu, nebo emise z tezby, prepravy a infrastrukturu a to v situaci kdy vypocty EV externalit byly zalozeny na datech ktere externality vyroby baterii, jejich recyklace atd. obsahovali. A vyslo to v impaktovanem casopise :)

    A nektere takove chyby prosakonou do legislativy, i treba diky lobbingu. Napriklad utilizace bio paliv je takova hovadina a vsichni kdo do toho videli to tvrdili uz v 90. letech.

    Proc to pisu. Prave ze ty velky prumyslovy cisla vychazi jinak nez CO2 + H2O pri stechiometrii z gymnazia. A tak nektere kroky muzou znit nesmyslne. Jde preci o to:

    1] Dostat globalni emise na technickou nulu, ale lidska cinnost nebude 0 nikde = ve skutecnosti mit CO2 capture a z neho vyrabet materialy s dlouhodobou fixaci uhliku

    2] Resit ostatni zavazne ekologicke prusery. Snazit se zabranit rozpadu ekosystemovych modulu, zachranit rozsahle oblasti od desertifikace. Snazit se napravit prusery s odpady i odpadky v mori i na sousi, vymirani druhu, erozi a ubytek pudy. A to aktivnim, vedeckym a technologickym zpusobem bez nejake ezo-ideologii (nezasahovani, vegani v obleceni z odpadu, etc.)

    3] Udelat to tak, aby se zaroven snizovala chudoba, utrpeni a vsechny ty sracky na svete. Snazit se prekonat idelogicke omezeni (nejen) tradicnich spolecnosti, trochu socialniho inzenyringu abysme to z tech 8 MLD postupne dostali alespon trochu dolu a zaroven se tu dobre zilo a lidi se mohli "nadechnout".
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Hele proc ne. V Australii se ten panel energeticky i s dopravou a instalaci zaplati za cca 4 roky. Synteticky methan se poveze do japonska, vlivem norem budou do roku 2040 i ty tankery zero emision atd. Takze to klidne mzue byt business as usual a v dusledku to realne udela cut off emisi vetsi nez ze si eko mladez koupi lokalni veganske burgery.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    zas na druhou stranu do určité penetrace je jeden panel v Japonsku s baterkou ekvivalentní 5 panelům v Austrálii co syntetizují metan
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: Ja si v zari povidal v Tokiu s vedoucim vyzkumnikem japonske plynarenske asociace. Ten mi povidal - vy Evropani na nas tlacite, tak my Japonci teda udelame to zero emisn - dame Australii penize, aby na severnim pobrezi postavila spoustu slunecnich elektraren, tam budeme syntetizovat metan a tankerama ma syntetickej metan to budeme vozit do Japonska. A tam uz bude business as usual. A co si udelaji ostatni, to nas nezajima.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Ale sl tim zakazem kotlu, zemni plyn, etc. take nesouhlasim. Prave protoze synteticky zemni plyn by mohl uchovat soucasnou infrastrukturu a mohl by byt jen dotovan temi 20% vodiku.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Jakej vypocet, to nesedi o nekolik radu. Mi potrebujeme efektivni zero emision. Pokud ten methan nebude synteticky ze zachyceneho CO2 tak jakekoliv jeho mnozstvi neni zero.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PETER_PAN: Ukaz vypocet :-)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: 20% zemniho plynu nahradit vodikem klimaticke zavazky nesplni ani nahodou.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Dobra dobra. But still :-)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: se asi přeslechnul v roce. to vychází na ten rok 2030
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam