• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Ano, takoveto grafy nejsou urcene k tomu, aby presvedcily lidi, aby si koupili od dodavatelu nove energeticke technologie. Ale vypovidajici podle me samozrejme jsou.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja myslim ze se nedelaj proto ze jsou nevypovydajici.
    K cemu ti je graf lidske populace od roku 1 do ted kdyz prvnich 1850 let tam nebude videt a 20. stoleti bude jako vertikalni cara? Dost k nicemu…
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Jo aha, takovy grafy se obvykle nedelaj, tak to jo. A duvod, proc se nedelaj? Protoze by vypadaly jako ten muj obrazek. Vubec ne optimisticky. Ale v pohode, pockejme ctyri roky a pak zuctujeme spolu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: myslis jako se vyhodily “nadarmo” u jadra, ropy, uhli a plynu? ;)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tady tri obrazky - minulost, soucasnost, budoucnost.

    A ano, zase je to “jenom” elektrina a ne celkova energie, takove grafy se obvykle proste nedelaj, navic je to jedno, proroze az bude vse (95%+) elektrifikovane, tak by ty grafy byly hodne podobne. V celkove energii ma navic jadro takovou skrytou vyhodu ve sve neucinnosti - vyrobi trikrat vic energie nez elektriny ale tu prebytecnou energii ve vetsine pripadu jen vypusti ven v chladici vezi/blizke rece (konkretne tohle teda ten graf od ourworldindata koriguje vlastnim vypoctem - nasobi vitr a solar koeficientem jako by produkovaly teplo stejne neucinne jako uhli/plyn/ropa/uran)

    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: V to pevne doufam, prece vsechny ty biliony nevyhodi nadarmo!
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: a ja ti jako obvykle reknu at se na ten graf podivas az tam bude i rok 2027. To uz tam ta exponenciala bude videt :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ...a jeste tedy ty hokejky, abyste me neobvinovali z biasu...

    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Ja bych s dovolenim pro pripomenuti pastenul obrazek energetickeho mixu sveta. Abychom vedeli, o jakych cislech se bavime.

    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: No to je super, ale koukni a ty procenta. Tady se podle mě reší nějaká delší budoucnost. O tom že u nás má stále ještě FVE smysl navyšovat se tu nikdo nepře. Ale taky je potřeba mít ty konvenční zdroje které ji budou vykrývat. A potřeba EE stále roste.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Treba ta Cina - na rozdil od Ruska jsem dohledal detailni statistiky - mezi dubnem 2022 a breznem 2023 jadro kleslo z 5,06% na 4,99%, zatimco vitr stoupl z 8,7% na 10,04% a fotovoltaika 2,62% na 2,96% :) ale to je asi proto ze jsou to sebemrskacsti bili muzi a katolici, nebo maj silne zelene hnuti a ekofasisty ve vlade

    A nebo, a pozor - je to revolucni myslenka, jsou proste S+W jednoduse lepsi (levnejsi, rychlejc postavitelne s levnejsi udrzbou a nulovou cenou za palivo, nepotrebuji specialne vyuceny personal, jsou mene choulostive na vyber mista - tektonicke zlomy, dostupnost vody, pevne podlozi)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: ale to nevysvetluje Rusko nebo Cinu
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: ale to je právě problém toho, že jsme si nechali házet klacky pod nohy, naslouchalo se hysterickým Jihočeským krávám a všem podobným... stejně jako v tom ostatním, že jsme si nechali vnutit, aby do všeho mohli kecat a obstruovat racketýrníci jako EPS (dnes přemalován příliš zprofanovaný název na nový vývěsní štít FrankBold), Spratci země, Podvodník z Tetčic a další profláklí... výsledkem čehož je, že se prakticky nic nepostaví a když, tak s mnoha lety zpoždění a za astronomicky předražené ceny...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: vsichni obcane Zeme si tuhle prilezitost nechali vzit… ok, s vyjimkou Slovenska, ktere upocene za drahe penize bude mit dva nove reaktory po 16 letech obnovene vystavby (2008), cili celkem asi 60% spotreby elektriny celkem s aktualnima ctyrma
    A mozna trochu Finsko, ktere to dobrodruzstvi uz olitovalo a misto dalsich realtoru planuje 12GW VTE
    A pak tu mame specialni pripad Francie, ktera co dva roky otaci o 180 stupnu az nakonec nikdo nevi jak to bude :D
    Ani Rusko, ani USA, ani Cina neplanuji jit pres 25% elektriny z jadra
    Polaci… no. O jadru se tam mluvi tusim od 2018 a teprv loni vyspekulovali nejake smlouvy, ale furt mi to nejak nevychazi, pokud tech 9GW postavi tak jim osobne zatleskam
    Madarsko - myslim ze projekt Paks2 je mtrvy. Podpis smlouvy 2014 a furt se nelil beton a ani letos to nevypada
    No a pak jsme tady my - slavne EDU2 v procesu vyberoveho rizeni, zacatek stavby 2029. V tom roce uz celosvetove OZE (vcetne vody a bio) vyrobi 50% elektriny, ale my budeme platit 400 mld kc tehdejsich (inflacnich) za technologii vyvinutou v 50. letech 20. stoleti vylepsenou v nultych letech 21. stoleti…

    Nabarvi me skeptickym
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: ale já to netvrdím jako "studii", se kterou se pak někdo ohání, že je to jako fakt.
    Já popisoval možnost, kterou jsme si (jako občané) nechali vzít.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: a ty mas nakej paralelni vesmir abys to mohl tvrdit?
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: to tahle neuznávám, hlavně se nemělo nikdy přestat v rozjetém... Temelín měl pokračovat 3+4, pak přejít na Blahutovice 1+2+3+4 a plynule na Tetov 1+2+3+4 a následně by to bylo na repas Dukovany 1+2+3+4.
    Měli bychom funkční jaderné strojírenství a mohli bychom nabízet i do zahraničí (sbohem Areva, Westinghouse apod.), zvláště pokud bychom dokázali dělat dobře, v ceně a na čas...

    Celkem cca 12GW JETE + JEBL + JETT a nakonec k tomu buď 2 nebo 4 (ale spíš 2 kvůli vodě na chlazení) JEDU a energie by byla levná, bezemisní (většina uhelných bloků by už vlastně byla mimo provoz, uhlí by možná bylo tak ještě někde do tepláren s kogenerací, samo odpadní teplo z chlazení JE by mohlo sloužit pro blízké aglomerace, tak jako se dnes dodělává teplovodní trasa do ČB, jako byla plánována pro Brno a obce pri trase z JEDU), prakticky by se elektřinou i topilo a vařilo (viz. FR), závislost na plynu minimální. V případě postavení ještě nějaké další by byla energie i na vývoz (mohlo to umořovat státní dluh).
    I s tou elektromobilitou jsme si mohli smysluplně "hrát" (vozidla pro pojíždění po městě a blízké okolí).

    Jen to chtělo chtít a nemít pitomé a zkorumpované politiky, kteří všechno levně rozprodali (de-facto do ciziny), takže teď nemáme prakticky nic a znovu něco vybudovat je na dlouhé dekády (kdy nás samo jen tak nenechají ani Němci a ani EU).
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: takze uznavas ze nemuzeme rict ze kdyby se po roce 2000 vic investovalo do jadra byla by elektrina levnejsi?
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: oni mají na Yale nějaký přístup do alternativních vesmírů, aby to mohli porovnat a spočítat? ;-)))
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: to plati jen pro katoliky, ti to tak chtej (abych parafrazoval stary vtip o pekle :) )
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Pro inteligentni ctenare studie:
    Renewable Energy Prevented 12,700 Premature Deaths Over Nine-Year Period, Study Says - Yale E360
    https://e360.yale.edu/digest/renewable-energy-prevented-12-700-premature-deaths-over-nine-year-period-study-says
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam