• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CUKI: bez do politiky a zmen to k lepsimu :) easy job
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CUKI: pokud tohle rikas, tak zanebavas energii na vstupy, EROEI... soucasny panely maj 10 ku 1, coz je pod ostatnimi, jako treba jadro 14 ku 1... mize se to vyrazne zmenit napr s perovskite (stabiltou), ale tam jeste nejsme

    Examining the Limits of ‘Energy Return on Investment’ | Greentech Media
    https://www.greentechmedia.com/articles/read/examining-the-limits-of-energy-return-on-investment
    CUKI
    CUKI --- ---
    SHEFIK: Jenže ta transormace je sice díky dotacím rychlejší, ale také jde úplně špatným směrem. Jen produkuje nadvýrobu zbytečností.

    Což je možná důvod proč hodně lidí tohle hejtuje. Protože vidí, že to jde naprosto zvráceným směrem.

    Pokud s ekologií chceme něco dělat, je potřeba na to jít jinak. Úplně jinak.

    Pro začátek by stálo za to aby se třeba ty povolenky když musí být vztahovali naprosto na vše a byly mnohem dražší.

    Pak by se konečně dostala na stůl tarifikace EE než bude pozdě a každý bude mít svůj "ekologický" elektromobil, jen na situaci s klimatem se vůbec nic nezlepší, spíše naopak.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CUKI: ty dotace sice nevytvareji optimalni rovnovahu na trhu, ale urychluji ti transformaci, pac vetsina lidi nevidi dal nez za roh a podobne jako v tomhle auditku by nechali 'levny fosil' jeste desitky let, dokud by je prirozene oze stejne nevytlacili.

    Co bysme tim mezitim napachali na klimatu a za jakou cenu uz je lidem jedno, hlavne aby byla vetsi televizi a maslo do babovky zpatky na 30kc.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Já nikde netvrdím, že ty emise snížit nejdou, ale vždy se to projeví na ceně. Zrovna ta elektřina je na výrobě panelů minoritní energie. A věřím že v Číně možná ta energie bude jednou zelenější než v Evropě. Dramaticky se to ale tímto přístupem nesníží.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CUKI: tak sem te spatne pochopil, nicmene jak jsem psal, emisne mame porad co nahrazovat (napr. tezky prumysl, nebo budovani seasonal storage) a cim vic v celkovem energetickem mixu nahradime, tim mene emisni bude vyroba panelu novych, pac hlavnim vstupem kazde lidske aktivity je energie... a energie se da vyuzit i na kompenzaci negativnich externalit..

    Proste tenhle problem, ktery resis je hodne vzdaleny a z pohledu problemu lidstva v tuhle chvili imho minoritni
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: ale na druhou stranu se taky dnes ten panel vyrábí v Číně s 65% elektřinou z uhlí... za deset let se bude vyrábět třeba ve Francii, takže bude mít poloviční emise, čili stejné emise, pokud se využije z poloviny. Ty rezervy tam jsou.

    Třeba taky hrozí, že panely výrazně zdraží kvůli stříbru, ale taky jsem četl, že stříbro v panelech lze snížit na 25% současné hmotnosti použitím nových technologií. Ten vývoj se pořád kupředu.
    Fotovoltaický efekt sice známe 200 let, ale opravdu ve velkém se panely vyrábí 20 let. Auta se vylepšují 120 let, mobily, počítače... pořád se všechno zlepšuje, miniaturizuje až na atomovou velikost atd.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Ne elektřina je drahá, hlavně proto, že se dostatečně netransformuje síť.
    A to není zdaleka tak drahá jak by měla být! Energie je potřeba zdražit, aby došlo k nějakému posunu k ekologii. A současné dotace do FVE k tomu naprosto nepřispívají.

    Navíc si dosud neumíme představit, že ta "drahá" JE bude ještě mnohem dražší tím, že se bude používat jen zlomek času. protože jinak budou upřednostněny OZE.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SHEFIK: Tak já měl pocit že obnovitelnost a emise se řeší společně.
    Ten strop tam je a brzy ho poznáme.
    Uznávám že je to jedna z cest jak tento nedostatek alespoň nějak použít. Furt lepší vodík, než ropa a plyn.

    JIMIQ: Já jsem psal že strop není pevně daný. Ale srovnávat počátky FVE s tím co máme dnes není úplně OK. Dnes je masová výroba, patenty a náklady na výzkum jsou dávno zaplaceny. Těžko se dá očekávat že ta cena bude nějak zásadně klesat. Naopak poslední dobou znatelně roste. Ale v tom ani tak problém není. Problém je v tom že když rozpočítáš ty emise n 100%ně vytěžovaný panel, tak je to super, ale s přibývající dobou budou panely, které pojedou třeba jen z 10ti % a nebo mnohem méně. A tam už to je doslova nenekologické.

    Tedy jsme schopni prostě touto cestou využít nějaké procento energie a pak už to nemá žádný smysl. Dokud nevyřešíme dlouhodobé skladování (na to nestačí ani ty přečerpávačky).

    ..které u nás moc stavět rozumně nejdou. :-(
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a v těch 16842 není započten úsporný tarif (3500kč), tohle jsou vyložene kwh*cena za kwh + platba za jistič atd
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ale abych jen nekecal - zapisuju si elektřinu od roku 2012
    takže za rok 2012 jsem spotřeboval 2392kWh a stálo to 12129kč tedy 5,07kč/kWh
    za 2022 jsem spotřeboval 2066kWh a stálo to 16842kč tedy 8,15kč/kWh
    nemám žádnou fixaci
    inflace mezi roky 2012 a 2022 byla 36,4% (podle kalkulačky inflace na penize.cz - https://www.penize.cz/kalkulacky/znehodnoceni-koruny-inflace#inflace-vypocet )
    a moje elektřina zdražela o 60,7%, čili 1,18 násobek inflace

    To mi nepřijde nijak tragické vzhledem k tomu, že jsme zažili celosvětovou pandemii, při které zemřelo 50 milionů lidí a za humny máme největší evropskou válku od 2. světové a přišli jsme o hlavního dodavatele plynu a ropy. Not bad at all
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAZA: podle mě je teda elektřina drahá proto, že Putin záměrně od konce roku 2020 omezoval dodávky plynu do Evropy
    jako ano, ty zmiňované věci mají vliv, ale ne na navýšení ceny na trojnásobek jak se reálně stalo.
    Je potřeba aby stát legislativně umožnil v ČR postavit a provozovat samostatné energetické úložiště. Garantované ceny má jen "stará" fotovoltaika. A já osobně jsem pro to, aby se většina elektřiny spotřebovala na místě, maximálně v rámci komunity, což přenosové síti naopak ulehčuje. Tomu taky zatím tak nějak chybí legislativa, ač se vypouštějí nějaké balónky že by se to mělo změnit.

    Bez dotací už dnes nevznikne žádná energetika. Tuhle možnost jsme promeškali a obávám se, že nejbližších 20 let to nebude jinak. I uhelné kogenerační teplárny dostávají dotace. V Polsku se taky dotuje uhlí, donedávna i na Slovensku se dotovalo uhlí.

    tak ona jedna z možných dysonových sfér není dokonalá obálka koule, ale spíš mříž, to bychom pak, pravda, nevyužili 100% energie Slunce
    MAZA
    MAZA --- ---
    JIMIQ: Jenže ty panely se vyplatí jen v současnosti, dotované, s přednostním výkupem, garantovanými cenami a dalšími zvýhodněními proti ostatním zdrojům. I to je jeden z důvodů, proč je klasická energetika tak drahá - musí v současnosti konkurovat zdrojům, které mají úplně jiná pravidla hry, a navíc musí za OZE, často bezplatně, řešit věci, které OZE vůbec řešit nemusí, a dokonce i napravovat některé problémy které v distribuční soustavě OZE způsobují a nejdou jim nijak k tíži. Čím víc bude v soustavě solárů a čím víc se budou jejich podmínky vůči DS upravovat směrem ke klasickým elektrárnám (žádné dotace, garance, přednostní výkupy, požadavky na kvalitu - pokuty za neočekávané výpadky a z toho vyplývající nutnost místní akumulace, zajištění black start, redukce jaloviny apod.), tím horší ROI budou mít. Už dnes, kdyby platila stejná pravidla pro všechny, by je nikdo nestavěl, resp. jen pro vlastní spotřebu - kolik stojí energie ve spotu, když zrovna svítí a fouká vítr?

    Btw, na dysonovu sféru není ve sluneční soustavě dost materiálu.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Jasne. K cemu nejake rostliny? Lidstvo a elektrina je mnohem dulezitejsi!
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: jenomze se zvysujici se ucinnosti vyroby panelu se ten strop neustale pospiva.
    Panel co stal $5/Wp mel jiny strop nez $0.6/Wp.
    Kdysi bylo vypocteno ze emisni stopa panelu je 41g/kWh a uz to kleslo v nekterych zemich ke 30g/kWh.
    Cili jak ekonomicka tak ekologicka stranka veci se neustale zlepsuje, nelze teda rict kdy a kde bude dosazen nejaky strop.

    Na Zemi kazdou hodinu dopada vic slunecni energie nez lidstvo spotrebuje za rok. To bych povazoval za jediny objektivni strop. A pak prijde cas na dysonovu sferu. Pokud by spotreba energii rostla o 2% rocne tak nam slunce vystaci i za 400 let. Pak budou na case velke uspory :D ale myslim ze zhruba polovina veskere energie se usetri prostou elektrifikaci dopravy a topeni a prechodem na primou produkci elektriny misto vareni vody :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CUKI: takoveho stropu urcite nikdo jeste nedosah a v blizke dobe ani nedosahne pac jednak trh s energiemi je globalni a jednak se nebavime jen o energii elektricke, ale celkove. Proto vznikaji napr hydrogen huby, viz muj nedavny prispevek
    PES
    PES --- ---
    CUKI: pokud by si měl (musel) každý výrobce z OZE předávající energii do sítě přispět i patřičný díl na akumulaci, tak se po těch davech stojících ve frontě na instalace zapráší dřív, než řekneš slovo "parazit"...
    CUKI
    CUKI --- ---
    SHEFIK: Sropu kdy to bude dávat smysl. Jak jsem psal není to žádný konkrétní bod, ale pohybuješ se po logaritmické stupnici (obrazně) Na počátku využiješ všechnu energii. Ale když řeknu, že je max okamžitá spotřeba v průměrném měsíci X a ty toho dosáhneš pomocí FVE je to pěkné, dál už ale jedeš s tím že máš přebytky v okamžité spotřebě, které můžeš pokrýt třeba tou přečerpávačkou, když budeš FVE instalovat dál bude se ti míra využitelnosti zmenšovat oříznutím o ty přebytky, atd až teoreticky dosáhneš bodu kdy budeš vykrývat pomocí FVE veškerou spotřebu. jenže ty poslední instalované panely pojedou jen na pár sekund v roce, jindy je nevyužiješ. Chápeš co se snažím říct? Je to hodně zjednodušené, ale ten limit tam je.

    A mi se nejdříve musíme snažit ten bod toho limitu posunout co nejdíl to jde, protože tu FVE postavíš a instaluješ ihned, ale tyhle kroky jsou běh na dlouhou trať. Proto třeba nejsem zastáncem elektromobility v té režii, kterou prosazujeme na sílu dnes. Ta jde v tomto často naprosto opačným směrem. Například ty nabíjecí stanice doma pro auta kterými s dopravuješ do práce. To zvyšuje okamžité nároky sítí na konvenční zdroje na úkor využití OZE.

    Nemyslím si že se nad tím nikdo nezamyslel, ale myslím si že je to těm lidem jedno, protože primárně jsou všechny tyhle kola roztáčena pro větší zisk. Ekologie je jen slůvko které lépe prodává. Nic víc. Nic míň.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    CUKI: kde se dosahlo stropu?

    Za me ten strop nedosahne zadna zeme ani v roce 2100... agrivoltaika, okna, ploty, strechy, silnice, hory, ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Jenomže to sosáš data z míst kde to má ještě velké rezervy. Ale ten graf je nalainovaný jako kdyby to šlo takto pořád dál a dál navyšovat, což uznáš že je nesmysl.

    V tuto dobu se musíme soustředit na to, abychom mohli FVE dál cpát do systému co nejdéle. Ale v tom neděláme skoro nic. Podle mě je dnes potřeba řešit přečerpávačky skoro za jakoukoliv cenu. To by mohlo konvenční zdroje odstavit skoro komplet alespoň někdy přes léto. Tedy jinak vyrušili bychom spotřebu během noci.

    Dlouhodobou úschovu EE bohužel neumíme a baterie jsou v tomto ohledu těžký nesmysl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam