• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: A nejsou?


    JIMIQ: Jo to chápu. Ale jen u lidí jako jsi ty, ale ne u těch co propagují nějakou cestu protože se jim to líbí, ne proto že to dává smysl.

    Já chápu přesně jak to vidíš, ostatně taky nejsem svatej, a to ani co2 neutralitě. Já ji ale na rozdíl od tebe nepovažuji za nejpalčivější ekologický problém.
    Taky jsem teď 20 let starym ropákem na cestě, ale proto že mi to dává největší smysl i při 189g/km CO2. jezdím tedy hodně pod udávanou spotřebu. Je to má neřest beru ji jako nutnou. Navíc za celou cestu najedu do 10k km a pak bude stát rok na parkovišti.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    A libi se mi v principu i jadro a fuze a o to vic me mrzi ze nejsou spravnou cestou do budoucnosti. Ale co se da delat, tak to proste je :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: ale ja osobne nejsem nejak extra eko. Mne se akorat libi ty technologie a povazuju je za “atraktivni”
    Jako jo, moje uhlikova stopa je asi relativne nizka, nekupuju so hadry, kosmetiku, neletam na dovolene, jezdim malo, nejim steaky a podobne
    Myslim si ze klimaticka zmena je problem a je potreba ho resit ale zaroven se nepovazuju za kapacitu chytrejsi nez jsou zakonodarci kteri to vymejsli

    Takze nechci nad kazdym svym rozhodnutim premejslet jestli to moji stopu zvysi nebo snizi a samozrejme mam i konicky a neresti jako kazdej, nekdo rad hokej, nekdo pivo, ja mam rad lego a OZE :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Vidíš a to je přesně ten problém "Já chci ....."
    Ty máš říct chci se snažit snížit svůj dopad na klima. Budeme se pro jednoduchost bavit o tom že tím je snižování CO2.

    Pomůže když si postavím svoji FVE, nebo budu vytápět TČ a nebo si pořídím elektromobil? jak to bude v mém konkrétním případě? Nepomůže víc něco jiného? Třeba ty věci vůbec nepotřebovat?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ted mi doslo ze spotrebni dan plati i nakladaky a snad i naftove vlaky… takze pokud osobaky plati polovinu, tj 40 miliard, tak by to bylo jen 4,50kč/kg
    To jen tak na okraj :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: ja za opacny extrem povazuju to ze se nekdo prilepi k umeleckemu dolu nebo silnici. Ja jen chci FVE, TC a elektromobil :) a chapu proc to tak chce i EU, USA, Cina, Japonsko, Australie a dalsi
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: dlouhodobe asi jo, protoze s rustem cen v zime se zacne vyplacet skladovani i do toho vodiku se zpetnou ucinnosti kolem 50-60 procent. Kdo to zaplati ale nevim, ale mam takovy pocit, ze nestastni investori do OZE :D az se jim da i u velkych elektraren povinnost skladovat, par lidi (ti co budou muset platit nove dotace) zaplace ..
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Mě ty extrémy přijdou oba stejné.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: Buď rád tady u nás v Andalusii je v šest ráno 25°C a přes den to atakuje 40ky...
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: Ale vyjdou z toho lépe ekologické zdroje. Ekologické provozy a i ty reálně a správně fungující elektromobily. Ty kde jsou jen papírově výhodné se tím omezí.

    Dám příklad i když postupný scénář by byl asi rozumnější.

    Pokud eq 1 litru nafty bude na povolence třeba 25Kč. Bude to zajímavější. A pokud bude tarifikace EE i dle zdrojů použití (technicky žádný problém) tak bude rozdíl jestli ho nabiješ z přebytků a nebo v době kdy OZE nejedou a pojedeš třeba z uhlí.

    Podobně na tom bude výroba které pojede třeba jen převážně v době kdy pojedou OZE na 100%
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: jo a dalsi kvanta blaznu, co veri v globalni kataklyzma zpusobene rostouci prumernou stredni odchylkou od prumeru teplot ve vybranych mericich stanicich
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: a těch eko-věrozvěstů adorujících "jitrnici co svět neviděl" ještě více ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Co mame jsou kvanta remcalu opakujicich myty a nesmysly produkovane fosilni lobby :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: to se myslim vyresilo prejmenovanim globalniho oteplovani na globalni zmenu klimatu, ale kdyz chci ve vcelach mnozit matky, ted na zacatku kvetna je nad ranem mraz a musim cekat jeste 14 dni ..
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: Ale vždyť přeci díky těm spalovákům tu ten faktor zima brzy nebude :-D
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: no a soucasnej stav je co? mas infrastrukturu na to, aby EV's byli z hlediska emisi CO2 na nule? Nemame ani omylem a porad je tu faktor zima ..
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Ale mi nic nemáme. Jen mluvíme o ekologii, pokud se to hodí někomu ekonomicky a to je v 99% případu v rozporu s ekologií jako takovou.

    Vlastně ekologie patří do stejné skupiny slovíček jako nano, hyper, ultra, super, eco. Prostě s tím slovem to má lepší prodej. Nic víc nic míň.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: pri tehle hodnote povolenky se uhelky uz za dva roky za soucasnych forwardovych cen nevyplaceji .. zvednutim ceny povolenky akorat zdrazis elektrinu a misto uhelek ve strednedobem horizontu stejne nic dalsiho nepojede, to je krasne videt na soucasnosti v Nemecku..
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: kdybychom byli bychom…
    Pracujme prosim s tim co je a ne co by bylo kdyby Stalin pristal na Mesici a zalozil tam s Hitlerem kasino, diky :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    A pokud by se zvýšili emisní povolenky na nějakou rozumnou hodnotu, nemuseli by být ani nesmyslné zelené dotace a vývoj by sám směřoval správným směrem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam