• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jinak fosilni prumysl v USA celi kvuli ucelovymu popirani zavaznosti klimatickych zmen zalobe RICO (zakon proti organizovanymu zlocinu). Podle stejnyho zakona byl na prelomu tisicileti dotlacenej Phillip Morris a dalsi tabakovy spolecnosti zaplatit za klamani verejnosti o znamych zdravotnich dopadech koureni zaplatit 200 miliard dolaru. Kuriozni je, ze fosilni korporace platili nemlich ty samy lidi a organizace k sireni mlhy kolem klima zmen, jako tabakovy prumysl...

    The flood-prone city of Hoboken, New Jersey, sued Exxon, Chevron, and other oil companies three years ago, hoping to put them on trial for deceiving the public. Like other lawsuits set in motion by “Exxon Knew” investigations, Hoboken made the case that they breached state consumer protection laws by hiding the risks of burning fossil fuels.
    But the lawsuit recently took a novel twist. Hoboken’s lawyers amended the complaint in late April, alleging that Big Oil had violated the state’s Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act, known as RICO, as first reported by the accountability site ExxonKnews. New Jersey’s statute is modeled after a federal RICO law passed in 1970 designed to take down organized crime. These racketeering lawsuits aren’t just for the Mafia anymore; they’ve also been successful against tobacco companies, such as Philip Morris, and pharmaceutical executives tied to the opioid epidemic.


    The laws that took down mobsters are being turned against Big Oil | Grist
    https://grist.org/accountability/hoboken-rico-lawsuit-oil-companies/
    HANZS
    HANZS --- ---
    OMNIHASH: No prostě jsou lidi zmasírovaný nereálnýma číslama např. jim řeknou 20Kwp vyrobí až 120kWh denně - to vám stačí na dobíjení elektroauta. Což je pravda,,, ale už úplně nahlas nedodají, že to platí pouze málo dní v roce...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: máme 60% konvenčních fosilních zdrojů, z kterých část může ještě 27 let fungovat a pak můžou zbylé plynovky být krmeny syntetickým metanem
    TUHO
    TUHO --- ---
    The largest twenty-one companies analyzed would disburse $5,444 billion over the period 2025–2050. ExxonMobil, Saudi Aramco, and Shell—the companies most often accused of delaying action on climate change (see Note S1)—would have the first, third, and fourth highest reparations. HR companies would disgorge the largest cumulative reparations ($4,218 billion), whereas LR entities account for $1,228 billion, or 77% and 23% of total reparations, respectively. The proposed annual reparations are comparable to industry net profits in recent years. For instance, ExxonMobil third quarter 2022 profits of $19.7 billion exceed its annual reparation payment. The global oil and gas industry has, according to recent research,18 amassed “profit without effort” (i.e., rents) of $1 trillion per year ($2.8 billion per day) since 1970 (for details on the top twenty-one companies’ 2022 profits and revenues see Note S1) (Figure 1).

    https://www.cell.com/one-earth/fulltext/S2590-3322(23)00198-7
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Nejde jen o postavení, ale i samotný provoz.

    A my máme 60% konvenčních nefosilních zdrojů? Asi mi něco uniká.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: ounou jak je to možný, že 20kw systém nedobije v zimě 80kwh auto? Kdo by to byl býval byl řekl, kromě každýho třeťáka, co už zvládnul trojčlenku..
    HANZS
    HANZS --- ---
    btw. k těm domácím FVE - platí, že nyní nemůžu dostat spotový tarif? Takže pak ty systémy, které podle ceny na trhu v zimě naplní baterii, když je cena dole (což se mi líbí) vlastně teď nejde pořídit?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    HANZS: Francie a Finsko potřebují fosil? A pokud někdo mluví o vodíku tak mluví o roce 2035+. Do té doby můžou ty dané země pokrýt svou spotřebu a pak začít vyvážet
    HANZS
    HANZS --- ---
    JIMIQ: No a neměly by si ty země, které zmiňuješ jet vodík pro sebe? Nebo ty pojedou fosil, aby německo mělo svůj zelený vodík?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: a znamená to, že tu fotovoltaiku teda nemáme budovat, nebo jaký smysl má ta poznámka?

    Podle mě to na věci nic nemění - Česko potřebuje (a umí bez baterek využít) co nejrychleji 12GW ve fotovoltaice. Pak se uvidí jaká baterková technologie je nejlevnější a začat průběžně budovat i to.
    HANZS
    HANZS --- ---
    JIMIQ:
    PES:
    Já upozorňuju na to, že o čem píše i PES, lidé mají často nereálné představy o tom, kolik jim FVE natočí - zřejmě přiživeno i prodejci, kteří jim to nabízí... Bohužel je jasné, že FVE v ČR o 20ti panelech není snad kromě 3-4 měsíců nabijet elekroauto... (ostatní měsíce to vypotřebuje barák).
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: no co - že to nestačí ani na to auto (co svým způsobem soused nadával, na barák to prý také mělo jen malý přídavek - pro vykrytí mezer by dle jeho odhadu potřeboval ještě baterie tak za 1/2Mega navíc)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: a co z toho vyvozuješ? Nebo on tady někdo (nebo klidně i jinde než tady) tvrdí, že severní polokoule může v zimě jet pouze z fotovoltaiky?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    HANZS: teďka nedávno muselo Finsko vypnout jaderný reaktor, protože jim hrozili záplavy a zároveň zafoukalo. Tak místo vypnutí by vyráběli vodík.
    Francie v současnosti pravidelně přes poledne (dohromady tak 6 hodin denně) utlumuje jádro, protože ho přetlačuje fotovoltaika, tak místo toho budou vyrábět vodík.
    Ukrajina má plochu větší než Francie a obyvatelstvo poloviční, tam se fotovoltaiky a větru vejde 100GW jak nic = vodík
    Austrálie, Chile, klidně i Saudská Arábie... možností je na vybrání
    PES
    PES --- ---
    HANZS: možná jsem se i tady zmiňoval, že soused přes ulici (na maloměstě) před měsícem přidával panely na zbytek ploché střechy, kdy z 21 panelů doplnil na 42 kousků po cca 450Wp, takže se dohrabal na asi 19kWp...
    ...přes zimu s tím nestíhal ani dobíjet svoji Teslu na "popojíždění kolem komína"
    HANZS
    HANZS --- ---
    Jinak zatím letošní rok je pro hodně lidí co si nedávno pořídili FVE poněkud zklamáním (mám takového v práci), - prostě letos málo svítí - data z reálné FVE 5kWp na příbramsku za leden-duben:
    2023 1174kWh
    2022 1521kWh
    2021 1321kWh
    2020 1698kWh

    letos teda bohužel výrazný podprůměr... třeba to zbytek roku dožene...
    PES
    PES --- ---
    HANZS: věř a víra tvá... aneb poručíme větru a dešti zelenému vodíku... (to už tu bylo - stejně jako obrovské a trvalé "úspěchy a vítězství na Východní frontě"...)
    HANZS
    HANZS --- ---
    PES:
    JIMIQ:
    Jako také jsem myslel, že tento plán je o tom, že si vodík z větší části vyrobí sami z přebytku FVE...
    A odkud ho budou vozit? Nejsem si jistý,že budou ve světě tyto výrobní kapacity vznikat nějak rychle... no ale Habeck tvrdí, že už to podepisuje, tak mu musí němci věřit...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: teď dovážejí 99% ropy a 99% plynu, nějakou část uhlí a donedávna 100% uranu... myslím, že to bude naprosto v pohodě :)
    PES
    PES --- ---
    HANZS: no hlavně že to budou dovážet... to bude jistě moc fajn...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam