• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOR: nové typy lopatek jsou lepší?
    TUHO: Jak moc je to náročné na údržbu vidíš kolik jich je často odstavenejch.
    U větrných elektráren v ČR je problém nedostatek větru. Sice jich tu můžeme mít poměrně dost, ale pokud budou zapojeny jen z 1/4 optimistického scénáře, tak už si na sebe některé ani nevydělají.
    Ostatně to se děje i v zemích kde fouká GB, D, ES (blíží se),..
    U nás to tak zatím není protože jich máme ukrutně pomálo oproti ostatním zemím.
    JIMIQ: Ano to jsem také psal, pro denní výrobu to má velký význam. Ale celkově je to o ničem.
    Další zajímavý počin budou elektro-chemické VFE. S tím teď koketuje tuším Gemasolar. Ale zatím se nedaří posunout peak o více než 50-120minut.

    Na zimní energetiku ale furt nemáme nic než dosluhující jádro a fosil.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: jasně že agentura pro jadernou energii ti to tak spočítá.

    Plynárenský svaz ti vypočítá že nejvýhodnější je plynová, těžaři že uhelná a slunickari že soláry s baterkou.

    U tý jaderný je problém že náklady na odstranění ti zvýší LCOE na dvojnásobek. Navíc do klasického výpočtu se ani nepočítají náklady na uložení odpadu. Jenom výstavba, provoz a palivo.



    Bloomberg - Are you a robot?
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-08-19/it-s-not-a-competition-but-renewables-are-beating-nuclear-anyway#xj4y7vzkg
    GOR
    GOR --- ---
    TUHO: No tak je to obecně poměrně složitý stroj, tak např.:
    1) Pohony natáčení lopatek (pitch drive) - je to elektrický pohon s převodovkou nebo hydropohon, vyžaduje jednak periodickou údržbu a jednak se občas sere.
    2) Pohon natáčení gondoly
    3) Převodovka - jednak se v ní periodicky mění olej (řádově tuny), jednak se občas odsere, někdy "jen" zadření ložiska planety (bývý vykryto předem a umoňuje naplánovat výměnu do období hezkého počasí), jindy třeba lom zubu na hlavním kole (okamžitá odstávka, výměna klidně v únoru, jakmile to podmínky trochu dovolí).
    4) U bezpřevodovkých strojů to jsou zase pro změnu občasné exploze tranzistoru/tranzistorů ve střídači (to se dějě i u fotovolatiky, ale jednak se to děje méně často, protože panel je narozdíl od generátoru s vrtulí měkký zdroj, který pracuje blízko stavu nakrátko a jednak se ve fotovoltaice často používají i uvelkých výroben malé střídače)
    5) Celý ten cirkus je řízen řídicími jednotkami (jednou centrální, a hromadou lokálních), ty lokální občas odchází - ono se není čemu divit, podmínky ve VTE jsou pro elektroniku šílené a ne vše jde zavřít do nějaké skříně s řízenými podmínkami.
    6) Celý ten cirkus je snímán mraky čidel, která taky občas odejdou (myslím, že možná většina chyb hlášených SCADA, kdy jdou sledované veličiny takříkajíc za roh, je způsobena vadným čudlem, nikoli opravdovým úletem hodnot v důsledku nějaké poruchy). Jenom si představte, jak dostává pohulit anemometr a korouhvička někde na hřebenech hor, když se na něj za vhodného počasí nabalí řádově kilogramy ledu.
    7) Podstatná část z výše uvedného je zálohována záložním napájením, které se, nečekaně, také sere ;-)
    8) U vrtulí staršího data (10+ let např.) dochází k různým vadám pokrytí lopatek - v lepším případě je potřeba obnovit nástřik, v horším je potrře pozáplatovat, jako když se opravuje kánoe značky Vertex ;-)
    8) Velká část výše uvedeného se nachází 60 - 130 m nad zemí a VTE se staví v místech, kde se často vysykytuje nehezké (větrné) počasí ;-)

    Já tím nechci vyvolat dojem, že VTE jsou poruchové křápy, ale že jsou to složité stroje, a jako takové mají nároky na údržbu a opravy. Představa, že vrtuli vyseknu, 15 let do ní chodím ometat pavučiny a pak vyseknu novou, je zcestná.
    TUHO
    TUHO --- ---
    GOR: a co je u vetru nejvic narocny na udrzbu?
    PES
    PES --- ---
    CUKI: prostě, jak již bylo mnohokráte ověřeno, ty "fake" musí dostat čas uzrát, aby se z nich staly "real" ;-)

    Tedy jinak vyjádřeno - říkat pravdu/popisovat skutečnost moc brzy je škodlivé (pro předčasného hlasatele).
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES:
    CUKI: ja ocekavam ze se snizenou cenou za FVE se vic rozmuzou instalace na strechach orientovanych vychod-zapad, coz rozprostre tu vyrobu do vic hodin a tim bude nizsi negativni tlak na spotovou cenu
    GOR
    GOR --- ---
    PAN_SPRCHA: S tou udrzbou opatrne, o vetrne elektrarne lze rici leccos, jen ne to, ze by byla nenarocna na udrzbu. A nezapomen, ze u te jaderky tu udrzbu/opravy rozpoustis do ohromneho mnozstvi dodane elektriny diky ohromne dobe vyuziti.

    Nenarocna na udrzbu je fotovoltaika s kvalitnimi stridaci.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUKI: vyvoj na spotu si asi uvedomi kazdej, kdo vi o co jde, ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    PES: konečně někdo kdo si to taky uvědomuje. Když to napíšu já to je hned hejtů. :-D
    PES
    PES --- ---
    Hehehe...
    Kalkulačka návratnosti investice do solárů - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/kalkulacka-navratnost-fotovoltaiky-solarni-panely-instalacni-firmy.A230615_132238_ekoakcie_maz

    Konkurenční boj firem instalujících fotovoltaickou elektrárnu je v plném proudu.
    K lidem se dostávají podivné slevové akce, letáky nabízející dva solární panely zdarma i sliby o pohádkové návratnosti.
    Někteří dodavatelé nabízejí cenu za výkup elektřiny ze solárů podle denního, takzvaného spotového trhu. Přitom nyní se často stává, že jsou ceny elektřiny na tomto trhu i záporné, a to zrovna v době, kdy soláry nejvíce vyrábí.
    ...
    Sám Matoušek ale varuje, že v průběhu následujících dvou let se situace může výrazně změnit a dodavatelé budou za výkup nabízet mnohem menší částky. Důvodem budou právě nízké ceny na trhu v letních měsících, kdy fotovoltaické elektrárny vyrábí nejvíc.
    „Počítal bych spíše s tím, že prodej přebytků bude představovat jen malý a málo významný bonus. Proto ho v kalkulačce do doby návratnosti fotovoltaiky nepočítáme,“ vysvětluje Matoušek.
    ...
    Instalační firmy mohou návratnost odvozovat od vysokých cen loňského roku nebo od vládního stropu, který činí šest korun za kilowatthodinu silové elektřiny včetně DPH. V takovém případě se návratnost zdánlivě zkracuje, protože domácnost na nespotřebované elektřině ušetří více.
    Jenže realita trhu je teď už jiná, ceny dodavatelů se pohybují pod pěti korunami za kilowatthodinu a je pravděpodobné, že do léta ještě klesnou. Každá domácnost má zároveň jiného dodavatele a jinou smlouvu, proto by se instalační firma při propočítání návratnosti měla o daná čísla zajímat.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: to mi prijde jako kravina .. kdyz to dneska pocita lcoe oect, je to mezi 28 - 102 eur/MWh a podle Svedu je to nejlevnejsi zdroj https://www.oecd-nea.org/lcoe/ ..
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: k JE máš zase úložiště odpadu a po skončení ještě šílený náklady na odstranění stavby.

    Ano kdyby se nějak podařilo dělat ty reaktory sériově.... jenže proč se to nedaří ani v Číně? Mají 23 rozestavěných reaktorů a stejně se jim nedaří snížit cenu a držet termíny.

    Tady se musíme držet reality. Žádné kdyby. To máš stejně jako když fanoušci OZE kalkulují že budou mít 2x účinnější soláry a na nich 20x levnější baterie.

    Navíc kalkulovat životnost...to prostě takhle nejde. Jaderná elektrárna má životnost kolik? Deset let? Ano pokud to chceš srovnávat tak má nižší než ten větrník. Protože každých X let musíš dělat plánovanou údržbu, výměnu mnoha částí za X peněz. Ten větrník se ti vyplatí postavit nový než ho každých X let kompletně rekonstruovat.
    A pořád tam ještě v té životnosti máš ty náklady na odstranění stavby které se počítají jako rovné nákladům na výstavbu takže taky x2.


    Spočítaná konečná cena nyní stavěné jaderné elektrárny je €190-375/MWh. (Zdroj Bloomberg) po započítání nákladů na výstavbu, provoz a odstranění. A to počítáme bezproblémový provoz po celou dobu životnosti.

    Stavět teď za tyhle ceny jadernou elektrárnu rovná se odepsání České ekonomiky na padesát let dopředu.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Nemci se toho neboji

    Nebojme se kupovat vodík ze zemí, kde je levnější, a stát se dovozcem elektřiny, říká německý vědec
    https://oenergetice.cz/vodik/nebojme-se-kupovat-vodik-ze-zemi-kde-je-levnejsi-a-stat-se-dovozcem-elektriny-rika-nemecky-vedec
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Treba Equinor sazi na CCS. A co jako? Jak je napsano v posledni vete, pockejmez do roku 2025 a uvidime.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Nekdy holt musi ty stari, lpici, zkostnateli svym nazorem a opakujici stejne chyby odejit z vysluni. A i kdyz se snazi sebevic a bojuji za puvodni poradky, z nichz cerpaji svoji jistotu, proti socialne kulturni evoluci maji v dlouhem horizontu pramalou, nebo spise nulovou sanci.

    Shell Joins Fellow Majors In Refocus On Core Oil And Gas Business
    https://www.forbes.com/sites/davidblackmon/2023/06/15/shell-joins-fellow-majors-in-refocus-on-core-oil-and-gas-business/
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: tak tohle stálo 180M tím pádem * 1000ks = 180G (180mld.) a ještě v tom pravděpodobně nejsou extra nutné přívody rozvodné sítě ke každému z těch 1000 stanovišť.

    + životnost 20-30 let versus JE 50+ (pravděpodobně 60-80)

    Ale i kdyby konzervativně, tak VE 25 vs. JE 50+ znamená cena VEx2 a už se to celkem blíží (přibližně 400G za větráky versus 800G za JE - s tím, že pokud by se JE bloky stavěly "sériově", tak úspora z rozsahu, kdy by nebyla každá elektrárna naprostý unikát, by cenu JE stáhla dolů)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: ....v ceně 800 miliard korun.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Akorat to prvni je alespon teoreticky mozne, to druhe jiz nikoliv :) nezij v minulosti
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: 4MW na kus "občasného výkonu" x 1000 kusů na obří ploše versus STABILNÍ 4GW x 1 kus JETE v původní plné variantě (4 reaktory po 1GW) ve velmi malém prostoru ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tak jeste tisic takovych :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam