• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: Já to samo chápu, ale politika, preference OZE a všemožné pokřivení toho "normální provozovatel" z toho dělá přehození nákladů (i zbytečně protlačených, protože mohou) na spotřebitele...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: ale pokud jim nevadi, ze plati pri produkci za odber jejich proudu, tak je to jejich problem. Normalni provozovatel elektrarny si spocita, ze pri zaporny cene je lepsi akumulovat/spotrebovat, nepotrebuje k tomu zadna narizeni nebo zakony. Akorat ty nejses schopen to pochopit.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    GOR: obchod jede ve ctvrthodinach, pulhodinach i hodinach a i dalsi casovy useky. Napr. likvidita v pulhodinach je mizerna oproti hodinam a ctvrthodinam.
    PES
    PES --- ---
    Komunitní energetika potřebuje řízené systémy, říká šéf firmy Prosolar - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/prosolar-vladan-marcalik-baterie-fotovoltaika-akumulace.A230707_141722_ekonomika_ven
    PES
    PES --- ---
    Blíží se sdílení elektřiny. Síť ale není připravena - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-blizi-se-sdileni-elektriny-sit-ale-neni-pripravena-40437013
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    O rozvoji větrných elektráren v Česku: reportáž z hackathonu ministerstva životního prostředí o plánování go-to zón, území vhodných pro rozvoj obnovitelných zdrojů.

    Týdeník Respekt - Že obce nechtějí větrné elektrárny? To je mýtus, který se pořád opakuje
    https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly93d3cucmVzcGVrdC5jei9wb2RjYXN0LnJzcw/episode/aHR0cHM6Ly9kYXRhLmV1LmNudG1ici5jb20vcmVzcGVrdC1wcm9kL3Jlc3Bla3QtcHJvZC8xNzFjNGJhMC0zMzJjLTRmYmItYmE5OC04NDQyOGUyYTdhNTcubXAz?ep=14
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    OMNIHASH: bohuzel az za deset let dobehnou posledni. Ceny byly garantovany na 20 let, cili nejvetsi platby pojedou do prosince 2030 (boom byl 2009-2010)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: ono je to docela diskutabilní.......v reálu to opravdu stálo neskutečné peníze, ale v drtivé většině je ať už přímo nebo nepřímo shrábnul ČEZ.....takže se zase oklikou částečně vrací.

    Ale jasně o tehdejším průseru se nedá pochybovat. na druhou stranu za to fakt nemohlo OZE ani ekologie ani greendeal ale jenom a jenom podplacení politici kteří v ani jednou případě nešli před soud.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: AFAIK už to buď skončilo loni, nebo letos dobíhá poslední zbytek za minimální ceny.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: ten tunel platíme do teď a nepoučení chystame tunely další, až to toho bude doslova metro, že i Praha by záviděla tolik linek...
    PES
    PES --- ---
    MMORT7: Jenže smyslem by mělo být, aby konečný spotřebitel nemusel platit tyhle tunely a slepé uličky (dálnice)...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: cywe pse... ten tvůj vysněnej tunel byl patnáct let zpátky. Za tu dobu bysme tu slavnostně rozestavěli dva reaktory, třikrát se zvládli soudit s Rakouskem, dvakrát na ně vytunelovat fondy a při troše štěstí bysme teď dostavěli první. Jedinej rozdíl by byl v tom, že bys místo solárního příplatků platil to samý na Temelín 2, účtenky by byly stejně velký, bordel ve vzduchu v mostecký pánvi dtto, a akorát bysme vyváželi 2x tolik kilowatthodin a nechali napít dalším 10 kamarádům správní rady ČEZU.
    To, že nemáme 317 reaktorů není kvůli solárním baronům, ale kvůli místní politický situaci posledních 30 let. Kdyby byla týhle myšlence nakloněná, stavíme dávno, prachy by se na to nějak našly vždycky.
    Už fakt prosimtě opusťme tuhle myšlenku, zopakoval si jí tolikrát, že jí znají všichni účastníci zájezdu nazpaměť. Bylo by to moc pěkný, kdyby to tak bylo, všichni ti to tu rádi podepíšeme, ale 73. přednesem toho samého se nic nezmění, diskuzi to nikam dál nepomůže a celkově je to zbytečný mlácení slámy, co byla prázdná už předminulý léto. Kdybys k tomu měl jednu novou větu neřeknu, ale takhle si to kolečko můžeme všichni jenom myslet v duchu, a jenom tím zvýšíme naší karmu a snížíme uhlíkovou stopu a globální environmentální žal.
    PES
    PES --- ---
    GOR: Ne, opravdu nemá smysl nikomu nic direktivně nařizovat, když to nakonec zaplatí koncový spotřebitel... jasně, tak tuhle pohádku tu budeme mít, než zazvoní zvonec a volnému trhání spotřebitelů bude konec...
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Sorry, to co rikas, je nesmysl. Nema smysl nekomu neco direktivne narizovat. Pokud to obchodnici uznaj za vhodny, namotivujou vyrobce, aby jim dal neco jako je dispecersky rizeni, mevim, proc by tohle mel nekdo narizovat.

    Ted mluvim o onech slavnych zapornych cenach, jinak pri ohrožení stability elektrizacni soustavy CEPS tu pravomoc uz cca 12 let ma.
    PES
    PES --- ---
    QUIP: První solární tunel bylo/je velké zlo. Za to mohlo být (v tehdejších a průběžných cenách během těch 20 let) jeden a půl stabilní JE (tj. Blahutovice 4x1GW a zbytek Temelína 2x1GW) a mohli jsme se chystat pomalu na repas Dukovan popř. uvažovat o Tetově (dalších 4x1GW), tedy celkem 12-16GW výkonu s tím, že souběžně mohla probíhat dekarbonizce odstavováním uhelek jak by končily + většina věcí mohla přecházet na elektřinu (jako ve FR topení místo uhlí či plynu, aktuálně i ta elektromobilita by si z toho výkonu vzala). Postupně by se posilovala přenosová soustava a budovaly i další přečerpávací "baterky".
    Navíc dostatek stabilní a nejspíš i celkem levné energie by sem přitáhl průmysl (a tím zamestnanost a daně).

    FVE by mohla lokálně sloužit pro vykrývání denních odběrů navíc (jako protiváha třeba klimatizace).

    Jako ono by to šlo a bylo by to i v pohodě, ale muselo by se to dělat s rozmyslem, s ohledy na dopady, ekonomiku, kapacity, plánovitě s výhledem delším než jedno volební období a nikdo by těm OZE vlastně ani nenadával.
    PES
    PES --- ---
    QUIP: Buď vývar anebo totální průser, otázkou je co z toho přijde dříve...
    QUIP
    QUIP --- ---
    PES: Zijeme ve svete v jakem zijeme, aby se nekde neco pohnulo, musi z toho mit nekdo poradny vyvar, jinak to bude vsechno zarizovat stat a dopadne to jeste hur, jeste draz a za dvakrat tak dlouho. Dotaze obecne jsou velke zlo, o tom zadna. Za nejvetsi pruser u nas povazuju to ,co se s fotovoltaikou zaridilo pred lety, kde nejakym solar baronum vsichni platime nesmyslne vysoke vykupni ceny.
    Ale to, ze ted vsichni nasazuji vic a vic fotovoltaiky a vetrniku mi spatne nepripada. Sami rychle uvidi, ze timhle zpusobem to budou mit nerentabilni a sami si tu akumulaci zaridi. Je to lepsi, nez aby stat zase vymyslel nejaky uzasny zakon, ktery nas danove poplatniky bude mrzet v penezenkach.
    Jen by si vsichni tihle producenti obcasne energie meli zaplatit i tu udrzbu a rozsireni rozvodne site a ne ze na to dostanou ulevu, kterou pak zaplati odberatele ve vysich poplatcich. To je vec, ktera me dost vytaci.
    PES
    PES --- ---
    QUIP: Právě proto je IMHO špatně, že se ty OZE tlačí a dotují hlava nehlava bez povinnosti zařídit si (a to nejen virtuálně papírové) tu akumulaci...
    QUIP
    QUIP --- ---
    PES: Ja myslim, ze ono to tak casem dopadne. To, ze jsou ted takove prebytky neni uplne tradicni situace. "Vsichni" si stavi solary a pripadne vetrniky, ale malo kdo ma pak i tu moznost akumulace. To ale casem prijde, az se vic a vic ukaze, ze bez toho hrozi zbytecne ztraty. Jenomze ta akumulace je zase dalsi velka investice navic, tak to muze nejaky cas trvat.
    PES
    PES --- ---
    GOR: Nadbytek energie by měl také vést k "vylití" od soft-zdrojů (tedy buď si FVE a popř. VěE, kde to jde o malý chlup hůře, odstaví výrobu - a to bez náhrady - anebo si zařídí akumulaci, tj. ať si klidně postaví či pronajmou přečerpávací anebo nárazově vyrábí vodík či syntetický metan apod., případně se domluví s někým, kdo může odstavit rychle - například hydro), takže také by to nikdo neplatil a výrobce by si neprohluboval ztrátu...
    GOR
    GOR --- ---
    QUIP: To je prave ten rozdil, nadbytecny mliko ti nezpusobi rozpad distribuce mlecnejch vyrobku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam