• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: no tak to škoda, že tuhle informaci neřekli Číňanům a Němcům, co maj menší osvit, než poslední vesnička v Maine před kanadskiu hranicí...
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: a) rozdíl v tom cancourku TX je minimální.

    b) viděl jsem někde trochu jinou mapku (přepočítání výkon a návratnost) a tam ty "izo-linie" a oblasti běžely lehce jinak (i když samo i tam byl jih lepší než sever, od cca poloviny USA severněji už tam FV technologie považovali za nenávratné)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: a.) není, to je Texas
    b.) rozhodně jsou ve Státech lepší oblasti

    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: taky je prakticky nejvíce na jihu...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    (teda zatím za letošek)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: a nejvíc má prej Florida
    Florida tops all US states for solar installations so far in 2023
    https://www.tampabay.com/news/environment/2023/09/10/florida-tops-all-us-states-solar-installations-so-far-2023/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    US solar installations expected to be a record 32 GW in 2023 | Electrek
    https://electrek.co/2023/09/06/us-solar-installations-expected-to-be-a-record-32-gw-in-2023/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    UK allocates 1.9 GW of solar at $59/MWh – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2023/09/08/uk-allocates-1-9-gw-of-solar-at-59-mwh/
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: investoři málokdy investují svoje peníze. Rating je strašně důležitý, na základě toho vzniká úroková sazba se kterou investuje.
    Tím se investice v Maďarsku zdražuje a stává se méně atraktivní. Když je méně atraktivní, krouží kolem ní méně investorů, což vede k nižší ceně akvizicí a menší ochoty investovat do rozvoje.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: Investoři chtějí investovat a investovat budou (vždy se totiž budou bát, že zainvestuje někdo jiný, v mantinelech a vydělá více než oni), jen si pak dají majzla, aby stát tolik nenasírali v kritických odvětvích (tedy alespoň v HU, protože tady v CZ jim naopak projdou snad všechny prasárny co zkusí) a nevystrkovali tolik růžky.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    LOPIK: v tom Maďarsku to právě dalekosáhlý důsledky ještě mít bude. Důvěra investorů je věc co se nedá vyjádřit penězi ale pro ekonomiku je strašně důležitá. Ono je to ještě doběhne
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    LOPIK: lex čez je samozřejmě prasárna, která nedává naprosto žádný smysl. zničit důvěru investorů je něco, co se nevyplatí v žádném vesmíru.
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    #patek

    jeee... to je chytrý :)

    LOPIK
    LOPIK --- ---
    ROMANET: Stát má faktickou kontrolu nad energetickým trhem, že zděsí akcionáře nebo že někdo může hrozit arbitrážema je pravda, ale vidíš co se teď děje (resp. neděje) jen kolem lex ČEZ - odhlasovat si můžou úplně co chtějí, včetně účelový změny zákona, jak vytěsnit minoritní akcionáře, což je věc která dalece přerůstá energetický sektor a nikdo nemůže ani hnout brvou.
    Jestli má být ČEZ státní nebo ne a jak moc jen akademická debata, statní nebo pod kontrolu státu podobná firma bude ve chvíli, kdy si to parlament odhlasuje, debatovat se dá o tom, kolik to stojí.

    Celý je to opravdu jen politický rozhodnutí a ty dalekosáhlý důsledky zas až tak dalekosáhlý být nemusejí - stačí se podívat do Maďarska, kde Orbán infrastrukuru před lety "rovnal" myslím snad jen pomocí vyhlášek, kde nastavil takový podmínky, že jim to nedotknutelní zahraniční investoři nechali dobrovolně.

    K tomu jestli státní jo nebo ne - za mně asi jo, resp. +- jak je to teď - stát má jiný zájmy než jen "maximalizace zisku a minimalizace ztrát". Největší problém je, že se zdá, že dneska víc kontroluje ČEZ českou republiku než naopak.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    jsem v zemi, kde je jasně oddělená výroba, distribuce a prodej koncákům. ve všech kategoriích kromě distribuce je otevřený trh. jaký má smysl vlastnit jednoho dodavatele? nebo jednoho výrobce?

    státní ČEZ dává smysl pouze ve státní podpoře výstavby jádra a v útlumu uhlí. smysl tak mělo pouze čez rozdělit a udělat státní a privátní část. fantasmagorie o tom, že stát může ovlivňovat vlastnictvím čez ceny elektřiny je prostě nepochopení trhu.
    PES
    PES --- ---
    CUKI: Měl by být tak max. v pozici a-la Budvar (tuším "Národní podnik" se to zove)...
    CUKI
    CUKI --- ---
    PES: Nemyslím si, naopak jako nestátní podnik prosperuje ČEZ mnohem lépe a když bylo potřeba byli peníze na investice. Kdyby byl ČEZ čistě státní, tak by stejně tak (ne)fungoval. Důležité je že stát drží majoritu.

    Pokud nebudeme mít tržní ceny energií, tak ekologie půjde k šípku úplně.

    GOR: Můžeš to více rozvést? Průmysl má v DE levnější energii než domácnosti? To je dobrá perverze.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PES: já nevim, za poslední měsíc taková situace nenastala ani s přivřeným okem.
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Aha. A ona ta stara legislativa pro novy OZE stale plati? Nejak jsem si nevsiml.
    PES
    PES --- ---
    GOR: Na chyby je třeba poukazovat, to není "babrání se", to je nezbytný předpoklad pro jejich odstranění a zařazení na seznam "tak takhle už pro příště ne".
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Budeme se babrat v tom, co se pred 18 lety udelalo spatne? Jako proc?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam