• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Musím všem co se o energetiku zajímají doporučit tyto 2 blogy:

    Blog - Art Berman
    Arthur E. Berman is a petroleum geologist with 36 years of oil and gas industry experience. He is an expert on U.S. shale plays and is currently consulting for several E&P companies and capital groups in the energy sector.

    Our Finite World - Gail Tverberg
    The author of Our Finite World is Gail Tverberg. She is a researcher focused on figuring out how energy limits and the economy are interconnected, and what this means for our future.

    A toto je možná off-topic, ale myslím, že stojí za to zmínit i literaturu, která člověku poskytne mnohem větší rozhled a pochopení ať už samotné energie, zdrojů, tak i společnosti, ekonomiky a politiky.
    Charles A. S. Hall - Energy and the Wealth of Nations (mohu zaslat do sz)
    Charles A. S. Hall - Energy Return on Investment: A Unifying Principle for Biology, Economics, and Sustainability (mohu zaslat do sz)
    Thomas W Murphy, Jr - Energy and Human Ambitions on a Finite Planet (zdarma)
    (obecně je literatura a autoři z odvětví "biofyzické ekonomiky" (také nazývané Thermoeconomics) něco co stojí za zájem)
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: cynicky i kdybys vybetonoval tenhle čtverec pro sběr vody na chlazení (obsahující i tu nádrž samotnou), tak bys nejspíš zabral srovnatelně plochy (zvláště pokud by se panely musely naddimenzovat pro alespoň přibližně stejný průměrný výkon za rok), než ekvivalentní "potenciální" výkon FVE.

    Jen už kdyby ta náhrada byla 1:1 výkonově - což není a nikdy nebude, protože minimálně polovinu času je tma - tak na panelech uděláš těsně nad 200Wp/m2 (2E+02) , takže na výkon 2GW Temelína to máš 2E+09 , to vychází pěkně 1E+07 m2 jen panelů , takže pokud se nepletu v řádech z metrů2 na km2 nějakých 10km2. Tedy po započtení den/noc je to už minimálně 20km2 a s nějakým koeficientem skutečného možného využití (to se pohybuje v našich krajích od 10 do 35%, kde ta horní hranice je opravdu v naprosto ideálních podmínkách), tak ekvivalentní plocha FVE při optimistických 20% je to cca 50km2 pro FVE versus OMNIHASH spočtených 56,252 pro sběr vody pro JE. V realitě sběr vody by probíhal (resp. probíhá) na území obecně obsahujícím vegetaci s mnohem větším přínosem než by byly tmavé obří plochy FVE panelů, pod kterými by se zoufale naopak bojovalo s jakýmkoliv porostem (a sekáním trávy)...
    PES
    PES --- ---
    Btw. pro chlazení Temelína jsou VD Hněvkovice 21,1 mil. m3 z toho zásobní objem 12,2 mil. m3 a je na řece Vltavě (tj. dost velký přísun a průtok + zbytek Vltavské kaskády nad jako rezerva)

    Pro chlazení Dukova jsou Dalešice s objemem 127 mil. m3 (počítána ta spodní nádrž přečerpávačky, ze které se voda pro JEDU bere)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MMORT7: což jsou ptůměrný srážky na čtverci nějakejch 7,5 kiláku dlouhým. Stačí jedno dobře zmanagovaný podhorský údolí a máš to. Zvládaj to indové v poušti v Rajastánu, měli bysme to zvládnout i my v podšumaví.
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    PES: JETE má spotřebu cca 38 milionů m3 vody na chlazení.
    PES
    PES --- ---
    MMORT7: Však nikde nemáme "průtočnou" JE (jako Francie), pro každou existuje dost velký rezervoár vody v podobě nějaké přehrady...
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    OMNIHASH: Jako že budeme chladit jaderku tůnkou? To si nech patentovat :-)
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: tak onoto bylo právě to vlhčí období, že se dělaly meliorace a odvodnění, aby v tom mokru vůbec něco rostlo. Ovšem je třeba to mít regulovatelné (dnes už se i u meliorací, kromě tupého rozorání, plánuje možnost regulace a dokonce i reverzního využití k přívodu vody)...
    ...ale hlavně je třeba věnovat úsilí zachytávání, akumulaci a vsakování dnešních přívalovek, které (často s tunami ornice) jen bleskově odtečou do pryč...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    R_U_SIRIOUS: tak ono vody je víc než dost, jenom sme se posledních pár set let intenzivně snažili se jí zbavit. Když vyvineme řádově stejný úsilí na to jí v krajině zdržovat, měli bysme bejt víc než v pohodě.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES: Jádro na delší běh nevidíš? Spotřebuje kromě hromady betonu taky megalitry vody...
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Křetínský s Tkáčem si připsali přes sto miliard korun čistého zisku za jediný rok. Energetika rekordně vynášela | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://byznys.hn.cz/c1-67317910-kretinskeho-skupine-eph-loni-pomohlo-k-vyssimu-zisku-zhodnoceni-investice-do-slovenskeho-jadra
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: tak ony ty trubky vedou k úložištím odkud byl zemní plyn těžený, čistě technicky když to udrželo miliony let jeden plyn, není důvod aby to neudrželo další miliony let jiný plyn. a tu infrastrukturu k tomu máš hotovou. projekty už na to jsou taky.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Hlavne my chceme uhlikovou neutralitu, pokud se vezmou stare uhelne doly, ktere se hermeticky zapeceti, kam by se prebytecny uhlik ukladal, tak muzeme jit na tezeny plyn i po 2050 (ja teda myslim ze to nebude potreba, ale principielne by to slo)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: plyn je prakticky všude. Však si vezmi že 50% spotřeby Evropy se těží.....v Evropě...bez Ruska. Další potenciál je na Ukrajině, ve Skandinávii, v Polsku, kolem Irska, na Jadranu, v Černém moři atd.
    Evropa prakticky leží na kapse s plynem.

    Do toho LNG které se dá přivážet odkud chceš.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: jinak co se týče ropy - stačí se podívat do historie - OilPeak nebo jak tu krizi pojmenovali, vždyť to byla doslova studená sprcha pro Západ a pořádné nakopnutí rozvoje kapacit jaderné energetiky.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: stačí se podívat odkud jsou převážně zdroje plynu - jsou to jednoznačně samé stabilní oblasti (po "odpojeném" Rusku Kazachstán závislý na trase částečně přes Rusko, pak oblasti Blízkého Východu/Perského zálivu - tam stačí jedna eskalovaná mela s Izraelem a je po ptákách, a něco ze Severní Afriky).
    Potenciální ložiska ve Středozemním moři - opět riziko "rvačky" Turecko/Řecko/Kypr/Lybie/Izrael.
    Dovoz přes Atlantik z USA (břidlice s extra vysokohorskou cenovou přirážkou) anebo že by snad Venezuela (??? stabilita sama ???).

    Tak kdo má dostatečnou kapacitu (nevíc) živit Evropu?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: co máš furt s tou politickou nestabilitou plynu?

    To už můžeš rovnou zakázat auta se spalovacím motorem protože země dodávajíci ropu jsou ještě daleko míň stabilní než ty co dodávají plyn
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: Syngas bych spíš viděl jako běh na delší trať (postavení dostatečných kapacit na vhodných místech, aby se nepřetěžovala hlavní přenosová síť jen kvůli přetokům z těch OZE a aby to také bylo někde poblíž "hlavních trubek" plynu) pro postupné omezení potřeby importu plynu jak pro paroplynky, tak vlastně i pro koncové spotřebitele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam