R_U_SIRIOUS: to si samozrejme muzes myslet, ale (pravdepodobne) na rozdil od tebe, ja jsem diky mymu veku zazil asi nejvetsi technologickej boom ve vyvoji lidstva a vsechny ty technologie jsem videl prichazet, pouzival je jako jeden z prvnich a obcas i videl odchazet. Ucil jsem se jeste na gymplu programovat Cobolem a Fortranem na derny stitky (haha, jojo, az tak jsem starej :-), tehdy bpocitace zabiraly celou klimatizovanou mistnost :-) Sam jsem mel jeden z prvnich pocitacu, na architekture jsme programovali vypocet perspektivnich pohledu na programovatelnejch kalkulackach, 3D CAD jsem pouzival v dobe, kdy ani tady v CH to jeste dlouho nebyla ani ve 2D samozrejmost. Mel jsem jeden z prvnich mobilnich telefonu, pouzival jsem PDA, prvni iPhone atd. Kdyz jsem prijel do ceska a ukazoval jsem kolegum na mym telefonu moje stranky s fotografiema, tak na me koukali jako kdybych prave vystoupil z kosmicky lodi :-) Tak bych mohl volne pokracovat jeste dlouho: sice bydlim v nekolik set let starym statku mimo civilizaci, ale technologie jsem vzdycky pouzival jako jeden z prvnich a absolutne s nima nemam problem. Pokud fungovaly a mely pro me nejakej prinos, samozrejme. Ve srovnani s ceskem jsme tady porad jeste asi tak o deset let pred vama, co se tyce impactu technologii v normanim vsednim zivote - coz ale neni to podstatny. Jak uz jsem psal, technologie ktery maji smysl se vzdycky casem prosadej samy od sebe. Co ale je tezky zmenit je neco co bych nazyval "lidskou podstatou". Neco muze technologicky bejt i mozny, ale neprosadi se to protoze lidi proste fungujou jinak. Asistencni system v aute pouzivam kazdej den, tam kde to ma smysl, a az bude to auto umet jezdit uplne bez my intervence tak ho budu pouzivat taky - pokud teda nebude fungovat tak na hovno jako momentalne u Audi Q3, ktery se me asi trikrat pokusilo na dalnici zabit :-) A ano, ze nekdy bude jakykoli auto umet jezdit samo tam kde bydlim se opravdu zdraham uverit :-)
Proto moje poznamka, ze pokud k nejakymu sdilenymu pouzivani aut lidi nebudou necim nasilim prinuceny, tak to bude pouzivat stejna mensina jako ted - ktera uz ted je k tomu vetsinou necim donucena. Mobility ma asi 250'000 zakazniku - z nichz vetsina sice ma account, ale to auto pouzijou parkrat rocne. Svycarsko ma asi 9 milionu obyvatel, to vychazi na necely tri procenta lidi, ktery to pro sebe povazujou za prinosny reseni. S technologiema to nema nic spolecnyho, je to proste lidska podstata.
Tyhle diskuse maj na sobe to pekny, ze clovek stravi par minut vzpominkama, sorry za dlouhej elaborat :-)