• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES: Já už to platit nebudu. :-)
    PES
    PES --- ---
    R_U_SIRIOUS: pak bude ČEZ hledat a případně obohacení zadá nějaké jiné firmě (tedy otázkou je kolik takových firem v "přátelském/západním" světě zrovna bude)...
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES: Deset let je ok. To by mohlo stačit. A pak?
    PES
    PES --- ---
    R_U_SIRIOUS:
    Obohacený uran bude společnosti ČEZ dalších deset let dodávat i britská Urenco - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-dohoda-cez-s-brity-o-uranu-40496342
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    BLOWUP: Ok, elektřina z nich je. Dokud je odkud přivézt a kde uskladnit palivo.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    R_U_SIRIOUS: v tom odkazu na kterej reagujes je rec o vrtulkach, ktery jsou ztratovy pri stavbe i pri provozu. JE jsou (zatim) megaprojekty ktery se bez statnich subvenci nedaj realizovat, ale kdyz se postavej tak je elektrina z nich levna i bez subvenci - viz srovnani treba Francie / Nemecko.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: "umoudřilo Rusko" anebo potřebovalo $$$ na další dozbrojení a nadechnutí?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    HANZS: Nemecko cca 20GW plynovek stavi/planuje. A taky budou pak pouzitelne na “zeleny” plyn, pripadne do nejakeho procenta (25?) i vodik.
    Chtelo by to aby se umoudrilo Rusko a mohli jsme zas par let kupovat levnejsi plyn :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: pro tyhle heavy duty fabriky spíš tepelnej zásobník,minmochodem v Číně už to jedou, ale ano, přesně tak.
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Ty si z toho delas prdel, ale ver mi, ze v horizontu 20 let bude levnejsi (a to primo nesouvisí s OZE) mit akumulator na bazi Na u stroju s tezkym rozbehem, klasicke dimenzovani traf a vedeni tim pujde do urcite miry do hajzlu. Nebude se asi dimenzovat na rocni prumer, ale na nejaky denni urcite jo.

Ono to bude totez u nabijecek pro EV. Nabijecka bude mit privod z DS v dimenzi na denni zatizeni, a ty stovky kW bude prave honit Na akumulatorem.
    HANZS
    HANZS --- ---
    Švédsko zamítlo několik větrných farem, mohly by narušit obranyschopnost země
    https://oenergetice.cz/vetrne-elektrarny/svedsko-zamitlo-nekolik-vetrnych-farem-mohly-by-narusit-obranyschopnost-zeme

- jako to je bohužel pravda, drony a střely s plocho drahou letu by létaly jen těsně nad nimi a otáčející se vrtule by je docela dokonale zakryly proti radarům...
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: skvělá věc třeba pro ocelárny pro obloukové pece ... jen tak dál.
    HANZS
    HANZS --- ---
    Ještě poznámka - na jednu stranu je pravda, že toto období je z hlediska větru špatné. V loni touto dobou dávaly německé vrtule 30-40GW skoro každý den. Dá se říci, že bezvětrné podmínky jako nyní jsou spíš vyjímkou. Prostě by to chtělo (imho) od němců, aby měli ještě cca 10GW v plynových elektrárnách jako backup pro takové bezvětrné období...
    Bateriová uložiště toto nevyřeší - jsou super třeba v Kalifornii, kde každý den nabiju ze slunce a vypustím ve večerní špičce. Ale delší období to nepokryje...
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES: Já jsem v pohodě, budu v klidu offgrid, pane.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: to řešení, co hledáš, se jmenuje firemní bateriová záloha, a už jí nějakej ten pátek používá většina energeticky náročnějších firem.
    PES
    PES --- ---
    R_U_SIRIOUS: to je ale blbost. Firmy se nebudou stěhovat kde zrovna energie bude ani čekat kdy/až bude - firmy půjdou rovnou pryč (ty, které mohou) nebo padnou...
    ...a zkus to stejné říct i lidem - svítit, topit, popř. jezdit budete jen když/až bude energie.

Zelení se nakonec toho věšení na kandelábry (a kdyby těch bylo málo, tak i na stromy atd.) nakonec dočkají...
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    HANZS: Průser to nebude. Bude se prostě vyrábět tam, kde zrovna energie bude a tehdy, kdy energie bude. To sice není moje vize ani přání, ale tak to bude, protože po vzoru Německa jiná možnost nebude.

Pokud nebude nadbytek z fúze nebo z vesmíru, a to je nejistý nebo vzdálený.
    PES
    PES --- ---
    HANZS: a to prý dle budoucí energetické koncepce ČR budeme naši chybějící energii brát právě od toho Německa :-(((
    HANZS
    HANZS --- ---
    Doplnění: ta černá čára na grafu je aktuální spotřeba v zemi
    HANZS
    HANZS --- ---
    Jako za mě - nezvládnutá transformace energetiky ze strany Německa už nyní způsobuje velké problémy:
    - německu chybí aktuálně přes den až 20GW elektrické energie (no nesvítí, nefouká)
    - zachraňujeme to my, Slovensko a hlavně Francie
    - přesto už skáče cena na spotu na 820 EUR/MWh !!

Jako to mi řekněte, jak to bude dál, když se uhelné zdroje budou vypínat? Jako já vidím prostě průser... :-/

PES
    PES --- ---
    MAGE: Jako Cernobyl... jasně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam