• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: ona je elektřina z jaderek levná? Kde?
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    PES: Takze by si mal menej OZE, budoval by si miesto nich ekonomicky nerentabilne atomky, do ktorych by si ale musel dovazat palivo. A v pripade konfliktu/sabotazi by ti celu siet odstavilo par pitomcov s karboskami alebo shahedov. A cele netrhovo, statom kontrolovane, co by bolo urcite s mensou mierou korupcie.

Well, to ma ulne nepresvedcilo.
    (mimochodom "solarny tunel" je ODSacke dietko, v susednom nemecko ked sli ceny FV dole, tak znizovali vykupnu cenu. Ale u nas to "neslo". To nie je celo EU problem, to je ceske specifikum)
    PES
    PES --- ---
    NIEKT0: možná bychom místo solárního tunelu (apod.) měli dokonce několik nových reaktorů a pár dalších GW stabilního a čistého výkonu v elektrické síti - což by třeba umožnilo větší migraci k čistějšímu topení elektřinou za levno, většímu přílivu průmyslu za levnou (a čistou) energií, což by přineslo větší daňový výběr a možná by rozpočty nebyly v deficitech, což by znamenalo úsporu zbytečných úroků z dluhů, což by opět znamenalo buď více peněz na další věci anebo třeba i nižší daně, což by možná bylo zajímavé pro další firmy, což...
    ...multiplikační efekty jsou prostě obrovské.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    PES: Takze si myslis, ze bez dotacii na OZE by mala europa viac OZE? A ze by sa vyrabali v EU? Well... fakt nie, skor naopak:/
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Dotace špatně, OZE špatně, EU špatně, solární tunel je na oprátku, čínani nám ukradli budoucnost a jaderky jsou nejvíc nejlepší vynález po kartáčku ba zuby... jsem rád, že v tomhle zdivočelým světě je ještě pár konstant, kterejch se dá v kritických chvílích chytit, jako tyhle psovo místní posty :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: chtěl bych Tě vidět, když bys byl CEO/CFO/CPO ve velké fabrice před 10 lety co bude před rozhodnutím jestli zachovat výrobu v EU nebo ji přesunout do Číny ;)

PES: tak to je zase ten přístup EU, že prostě trh je nade vše, to už tady myslím taky zaznělo.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: mám "lék" na spoustu věcí, ale dělám to jako všichni ostatní - zařizuji se tak, aby to bylo přínosné především pro mne (ale narozdíl od těch politiků a šíbrů se ostatním snažím alespoň neškodit, zatímco oni nejenom že škodí, ale dělají to přímo cíleně)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: to doufam ne. Ty ale nemas lek na nic.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: Myslíš si, že kdybych měl řešení a lék "na všechno", tak ztrácím čas s Tebou???
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: na tu past ty totiz neskocis nikdy nikomu, protoze zadny solidni reseni z tebe nikdy nevyleze, ty jenom umis remcat a tam to konci.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: no určitě by se našly i jiné způsoby "odměn" a "trestů" než zmíněné gulagy... ono co by takové nejvíce bolelo - kdyby přišli o moc/vliv a hlavně o všechen ten zisk (a nesmělo by se to omezovat jen na to, co nestihli ulít a převést někam "do bezpečí").

Navíc na tu tvoji past "tak mi řekni řešení" ti jen tak neskočím...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: tak mi pomoz. Anebo zase neodpovis jako uz klasicky? Navrhnes neco a nejses schopen to ani popsat, jako treba tvoje vazeny prumery cen energii na burze a podobny utopie?
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: to si do toho promítáš ty - hmmm, zajímavé, hodně to o Tobě a Tvých postojích prozrazuje...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: jakoze bys je zavrel do gulagu jako XM? A co se tim jakoze vyresi? A jak moc to bude preventivni opatreni?
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: mimochodem u těch tzv. "emisních povolenek" opět krutá chyba, že to EU pustila do formy "investiční" a hlavně "spekulativní" nástroj - čímž to úplně zabila...
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: Co chceš za odpověď - de-facto jsem odpověděl v PES: dokud to těm ... bude procházet beztrestně a nahrabou si na tom, tak se to bude dít stále zase a znovu...

Takže si domysli co to implikuje (pokud umíš číst, chápat psaný text a třeba i trochu myslet)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PAN_SPRCHA: to nejsou jen manažeři... začíná to už u akcionářů, takže ve finále jsou tak řízeny všechny velké korporace. Není neobvyklé, že mají Clevel třeba 3-4 roky ve funkci a vlastně je celý ten systém motivuje do módu "po mě potopa". Klidně to bývá z roku na rok, všichni řeší co bude letos a příští rok se změní kvóty/plány/akvizice/vyhodí mě.

Prostě pro ten long term pohled by měly nastavovat podmínky a motivace státy... ostatně jak píše R_U_SIRIOUS.
    Příkladem může být to jak EU zkouší tyhle věci řídit z ohledem na GD a Čína z ohledem na soběstačnost, ale Čína má výhodu, že ty peníze může přerozdělovat jak chce, EU je chce transparetně vybrat (emisní povolenky).
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: na prekrucovani ses tady ty. na mlceni taky, to vime. Nicmene ja se ptal, jak bys chtel resit manazersky "po nas potopa" a tys mi klasicky neodpovedel.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: to už jsme si tady přece vysvětlili, tak zase nezkoušej to překroutit - viz. to co napsal PAN_SPRCHA (poslední odstavec)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam