• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: ja pochopil, jaks to myslel. No stress, boomer.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: kdybys uměl číst a chápal psaný text, tak vymezení "nástup od Edisonek" označovalo začátek té tranzice...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: tak jestlis zazil nastup edisonek, tak ja hlasim fold. :'-D
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: to zkoušejte na někoho, kdo nástup od Edisonek přes "zářivkové úsporky" a předražené LED až po nástup LED z Číny nezažil...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: LEDky jsou uz nekdy od 2000, omezeni zarovek je az od 2009, pricemz masivne LEDky nastupuji uz 2010, coz uz samozrejme bylo i diky regulaci v EU. Samotna "bila" LEDka dostala patent nekdy 1993 a vlastne ani neni bila, ale modra a co zari bile je jen luminofor.
    PES
    PES --- ---
    NIEKT0: no to je sice moc pěkný příklad, ale problém byl ve skutečnosti zákaz Edisonek v době, kdy náhradou měly být výbojkové "úsporky" plné chemických mňamek (OSRAM apod. se strašně těšily na velké kšefty)...
    ...LED se prosadily až když v Japonsku dotáhli bílé LED (a nebyly to už ty pseudo bílé RGB či ty skoro žluté) a až to pak Číňani začali chrlit s cenou co začala být přijatelná...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    BLOWUP: Skoro sa mi az derie na jazyk, ze tak preco u teba je problem:). Ale tieto veci zjavne nie su generacne prenosne.

Este by sme mohli viest debatu o led ziarovkach, a zlej EU ktora zakazuje klasicke ziarovky:) Ci ta sa nejak uz rozhodla sama?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    BLOWUP: to přirovnání k foťákům mi z pohledu adopční křivky sedí o něco víc, tam to taky nebylo tak rychlé jako u telefonů. Ono ostatně chytré telefony byly i před iPhone a taky to nebyl na začátku no brainer.
    Jak jsem psal zatím je BEV jasný v momentě, kdy máš FVE a vyměňuješ auto (to se taky děje v delším čase než kupovat nový telefon) - i když v ojetinách ještě nemáš takové možnosti jako u ICE zatím. Uvidíme, kdy se to stane no brainer pro masy a nákupy (bez přímých dotací) předběhnou ICE. Předpokládám to v řádech let.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    In a first, wind and solar generated more power than gas globally in April 2026 | Electrek
    https://electrek.co/2026/05/20/in-a-first-wind-solar-generated-more-power-than-gas-globally-april-2026/

Realita misto dojmu :) behem jednoho az tri let bude vitr+slunce nad plynem i v celorocnim souctu
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    BLOWUP:

Heleď, ty východní končino, mně tady svítí na střechu, auto mám nabitý právě teď přes 80 % na 300 km jízdy jenom ze sluníčka a domácí baterky taky.

Na zimu teď zapojuju tu kogeneračku na peletky s negativní uhlíkovou stopou, který si taky můžu vyrábět už teď.

Mně je u prdele, co si o BEV myslí zbytek trhu. Hlavně že nemusím už platit naftu.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    BLOWUP: :)))) no to rozhodne neni samo od sebe, ale rozumim, ze to ve svete selfmademanu "na pocatku jsem mel sen a manzelku s venem o sedmi nulach", co se vypracovali temer z niceho, rezonovat nesmi, to tak, oni prece nikomu nic nedluzi s staraji se pouze sami o sebe:)))
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KUTAS: podle me to prirovnani sedi velmi dobre - je mozny, ze u vas to trvalo dyl, stejne jako s tema elektroautama, ale tam kde lidi ty penize maji ten prechod trva v radu par mesicu, pokud to ten no brainer je. Asi rok po uvedeni iPhone na trh bylo Svycarsko zemi s nejvyssim percentualnim podilem iPhone na trhu, protoze to proste bylo jasny. Stejne tak melo zpocatku vysokej narust elektromobilu, psalo se o tom ze pro automobilky jsme dobrej teren na testovani zakazniku, protoze vsichni kdo si mysleli ze to pro ne je dobry reseni (respektive ze to je dobry PR nebo zpusob uchlacholeni svyho svedomi na zachranu planety) proste sli a to auto si koupili - vetsinou jako druhy nebo treti. Rozdil mezi tim iPhone a autem ale nebyl v dostupnosti - kdo ma penize na drahy auto, ten je proste ma - ale v tom, ze elektroauta ten no brainer nikdy nebyly a doposud nejsou. Vetsina lidi na to auto ma, ale porad si radsi za ty samy penize koupi spalovaka.

Podobne dobry prirovnani je treba prechod z analogovy na digitalni fotografii. To byla dlouho oblast ktera nebyla schopna dosahnout srovnatelnyho vystupu jako ta analogova. Ja se tim tehdy zivil, existuje ode mne na webu cela rada clanku kde jsem to velmi poctive znovu a znovu testoval. Typicky tehdy na digitalni fotografii prechazel nejprve konzumni trh kde na kvalite nezalezelo, a teprve kdyz prisly prvni DSLR s fullformat senzorem a uspokojivym rozlisenim presli na to i profesionalove a ambiciozni amateri. Opet, moji prvni fullformat DSLR s uspokojujicim vystupem jsem koupil tejden pote, co jsem ji mel doma na otestovani. I tak jsem jeste dlouho nektery zakazky jel na stredni format na film, ale treba reportaze jsem delal uz jenom digitalne.

Nejaky ideologicky diskuse jsou pro hlupaky a fanboye, vetsina lidi se rozhoduje racionalne podle toho co je pro jejich potreby tim spravnym resenim.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    BLOWUP: To prirovnani k iphone trochu kulha, ne? Stovnavat vec za 20k s autem co stoji 50x tolik. Nehlede na to, ze x lidi si ten iphone taky nekoupilo hned a stejne tak tady byli nadsenci do BEV, kteri meli Teslu uz pred 10 lety.

Imho BEV jsou no brainer, kdyz mas treba FVE. V momente, kdy se doresi infrastruktura a rozsiri se nabidka + zlevni se auta, tak z toho bude masovka jako u chytrych telefonu.
    A dojezd 500km+ bude bohate i pro hlavni auto v rodine stacit.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    HAR4NT: pred sto lety mela moje rodina prvni auto v okrese a turbinou v nasem mlyne jsme elektrifikovali okolni vesnice.

Problem techhle diskusi je, ze pokrok neni to, co nekdo z nejakyho osobniho duvodu za pokrok oznaci, ale to co se samo od sebe prosadi. Kdyz Apple prisel s iPhonem, mel jsem ho asi dva tejdny po uvedeni na trh, protoze to byl no brainer. Elektroauta no brainer nejsou. Mozna nekdy budou. Kdo vi :-)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    BLOWUP: v poradku, i tak je tam p o k r o k!:-)
    pred 100 lety v minule inkarnaci jsi zehral na ridkou sit cerpacich stanic s tim, ze tva verna mula se napase kdekoliv, shodli jste se na tom s ostatnima Kerlama na vyrocnim zapoleni v hazeni kravskou kuzi do kopce.

dojezd 1500km na jeden zatah je na co? i kdyz jedu nekam doprdele po dalnici, tak prumer neni pres 80 kmh, spis min. 20 hodin v kuse jsi ridil naposledy kdy?:))
    PES
    PES --- ---
    HAR4NT: ne, že bych to nezmiňoval již před pár dny PES. Nicméně elektroautomobilita je typický sektor, kde "zítra znamená již včera" ;-)))
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    HAR4NT: Podle nejaky nasi ankety je ta situace na trhu aut celkem stabilni: ten podil lidi ktery to elektroauto chce nebo ho uz ma (coz je u nas uz vicemene jedno a to samy) je po leta stabilni. Takze zatim ta "zlepsujici se kvalita" ten zbytek moc nepresvedcila a odehrava se to cely na stale stejnym segmentu trhu. Imho se to jednou muze zmenit: obcas se objevej zpravy ze "uz pristi rok" prijdou novy baterie s dojezdem 1500km a dobou nabijeni pet minut. Tyhle zpravy se sice objevujou uz od prvniho roadstera od Tesly, ale ted "uz to fakt je pravda". Co se me tyce: az budu na vlastni oci videt Volvo V90 s takovejma parametrama a za stejnou cenu jako ma muj diesel, tak pujdu a koupim ho, klidne treba zejtra. Zatim nic takovyho ale neexistuje, takze pohoda, neni kam spechat. Kdybych jeste byl zenatej, tak bych manzelce na dojizdeni do mesta nejaky maly elektroauto mozna koupil uz ted, jako druhy nebo treti do rodiny, proc ne, kdyz to clovek bere jako investici à fonds perdu, kterou nikdy neprodas.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    R_U_SIRIOUS: Pes je totiz zakopan zde. Ten zaver by sel ofc formulovat lecjak, jde o to, co chce clovek prokazat;)

"Rychlý pokles ceny ojetých elektrických vozů a tím i jejich neekonomičnost a tedy i nižší poptávka po nich, je dána rychlým technickým vývojem. Stále se objevují nové, lehčí typy s lepšími bateriemi. Co bylo ještě včera posledním výkřikem techniky, to může být za pár měsíců považováno za zastaralé."

Zdroj: https://www.lidovky.cz/nazory/elektromobilita-elektricka-auta-nafta-benzin-spalovaci-motor.A260519_172725_ln_nazory_lgs
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    R_U_SIRIOUS: jak uz jsem tu kdysi postoval, pouzity elektroauta (mozna s vyjimkou vasich vychodnich koncin) jsou prakticky neprodejny, obchodnici s ojetinama je vubec neprijimaj na protiucet. Coz by samozrejme soucasne melo znamenat, ze kdo je presto chce, ten by je mel dostat hodne vyhodne. Ted co zdrazily pohonny hmoty by alespon mezi tou chudsi casti obyvatelstva mel existovat nejakej segment kterej to oceni.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    PES: ale my neresime stabilizaci prisunu paliva, my resime zachovani dodavek proudu do datacentra, az 'prestane foukat' ne?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES:

To se samozřejmě už děje.

V létě lze peletizovat lokální biomasu a bps můžou komprimovat biometan do zásobníků, elektrolyzovat vodík, nabíjet tepelné baterie, přečerpávat v zatopených dolech....

Možnosti jsou. Kreativitě se meze nekladou.

Nic jiného ani nezbyde, protože fosilie ani minerály nebudou v zemi navěky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam