• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KUTAS: nejde o to, že klesá účinnost, ale že elektrický bojler s klasickou spirálou je najednou o dost účinnější jak TČ, neboli COP bude hodně pod 1.

Pro topení je to o něco lepší, dřív jsem měl spirálu nastavenou na -7C (minimum co šlo), ale pak jsem experimentálně zjistil, že už pod -4C má ta spirála nižší celkou spotřebu energie než TČ, neboli to přesně definuje "stává se z toho přímotop". Naštěstí taková zima často nebývá často, max v noci a v noci netopím z těchhle důvodů.

Pevně věřím, že mám takovou špatnou zkušenost jen protože moje TČ je sračka a normálně to funguje lépe.
    PES
    PES --- ---
    NIEKT0: to si nemusíš sypat popel na hlavu, že to neumíš, to už dávno ostatní vědí 😄😄😄
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KUTAS: No, ono ked clovek co si nezvlada dosadit ani zakladne fyzikalne rovnice zacne rozumovat o vzdelani v exaktnych vedach...:)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: škoda, čekal bych to tady jako odbornější diskuzi a tenhle styl trollingu té diskuzi škodí + Tě nikdo nebere moc vážně.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    R_U_SIRIOUS: TČ mám NIBE, vrt kolem 110m myslim a vyšlo to možná někde kolem 0,5 mio před 12 lety, ale vůbec si nejsem jistý.... vrt mám kvůli tomu, že jsem u baráku nikde nechtěl vrčící věc a a ni na ní nemám moc místo (dvojdům). Pokud mi vyjdou prachy, tak bych ho rád měl i u nového baráku... jednou jsem do toho doléval nějakou kapalinu a jednou si volal servis, kdy borci přijeli a jen mi vrátili vypadlé teplotní čidlo, obecně říkali, že s vrtem prakticky nic nepotřebuju.

CERMI_FOX: jj účinnost klesá už někde kolem 0C, ale já narážel na to co psal PES, že se to mění na přímotop, což prostě není pravda, protože i pod tou 0 si možná začne lehce přitápět a pořád to nejede stejně jako klasický přímotop.
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: Tak obrazně tady je potřeba ty vzdušné zámky a hrady z písku i ty "zelené bábovičky" decimovat pořádně, než se za zelená plíseň rozroste a způsobí katastrofu 😄😄😄
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: to je jako "ten kluk na pískovišti mi rozbíjí bábovičky, tak já mu je rozbiju taky" aneb, když je někdo idiot tak to přecí není důvod být idiot taky, ne?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Filipíny do toho taky šlapou
    https://xcancel.com/assaadrazzouk/status/2060151653287018535
    3GW import panelů jen za březen a duben. Celkový grid mají cca 20GW
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CERMI_FOX: to neznám, tak ti to nechci pomlouvat :) já mám vaillant. IVT je taky chválené, mastertherm. Accond co jsem slyšel je hit or miss
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JIMIQ: nordline
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: ja nikde nic podobnyho netvrdim. Jen ze se to jednoduse nedeje a popravde si myslim, ze se nam to vyhledove nestane. Mozna az vypnou Golfáč a v Evrope bude zima, ale to Macinka zakazal ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CERMI_FOX: jakou máš značku?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Tak to vam s tema tepelkama zavidim - moje se meni na primotop oficialne od -5C, ale uz predtim mam pocit, ze nejede vyrazne efektivnejc. Na TUV uz pod bodem mrazu neni schopne za cely den natopit malo pouzivany bojler.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: moje TČ i při mínus 17 mělo COP nějak 2,3-2,5 :) chtěl bych vidět tu teplotu, kdy se změní na přímotop. Moje chladivo R290 zamrzá při -182 stupních, tak možná někde tam se tepelko změní na přímotop :D

jinak vzduchotěsný barák (ne 100% ale jak to šlo) mám a rekuperaci taky. Roční náklady na všechny energie jsou kolem 20 tisíc (včetně vody)
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: Proč? Protože také hledáte jakékoliv hnidy na věcek, které by normálně vzdělaným lidem (tedy vzdělání, když se ještě kladl důraz na exaktní vědy a nikoliv na soft-skills) měly být jasné i s okrajovými případy.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    KUTAS:

Jen pro orientaci, kolik stojí komplet čerpadlo země- voda i s vrtem?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES:

Díky, to se mi hodí. Právě teď vytvářím svůj dům s uhlíkově negativním provozem jako demo verzi.

Netušil jsem, že MPO dokonce připravuje zákon.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: Ja mam teda vrt a elektricky kotel mam proste vypnuty. Jsem Praha vychod. Kdyz jsem se bavil s byvalym kolegou co ma vrt taky nekde u Ohre, tak poukazoval na to, ze se to nevyplati, protoze tech par dnu, kdy je -10, aby TC vzduch-voda potrebovalo pritapet je treba u nich za celou zimu opravdu jen par.
    Nemluve o tom, ze ciste na elektriku prechazi TC snad az pri -15.

Takze tvoje tvrzeni “TC se v zime meni na primotop” je zjevne hodne zavadejici, protoze se to deje az nekde pri -15 stupnich, coz jsou mozna jednotky dni za celou zimu (spis desitky hodin). Proc to delas?
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: každé TČ může klesnout na COP = 1.0 , kdy se změní v přímotop...
    ... takže kecy o pindání si strč někam, zvláště když tu takto exhibuješ, že na techniku a fyziku jsi fakt dost slabej - prostě takový "odborník od stolu z Nyxu"
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: to je mozny, akorat se nam to jeste nestalo a mame k nemu zalozni plyn (uz dlouho nepouzitej).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam