BLOWUP: "Me na techhle diskusich nejvic fascinuje to, jak naprosty laici (“sice o tematu nic netusim, ale na internetech jsem nasel ze…”) dokazou s naprosto presvedcenym tonem zpochybnovat to, co sem da nekdo kdo se necim profesionalne zabejva :-)" back at you Mr. Nedokážeme využít lopatky z větrníků a musej se zahrabávat :))
--
BLOWUP: vrátím se k tomu, o čem to bylo, tedy k albedu a akumulaci. A vezmu tvůj vlastní případ, protože je to učebnicová ukázka.
Ta vila přítelkyně: venku neklesne pod 22, v deset večer přes třicet, a jako příčinu jsi jmenoval asfalt na jižní straně. Souhlas. Teď otázka, kterou jsi nepoložil:
co s tím asfaltem udělá fotovoltaická pergola?
1. Amplituda ohřevu. Měření na parkovištích: povrch pod otevřeným nebem se přes den ohřeje o 29 až 34 °C, pod korunou stromů jen o 8 až 15 °C. FVE stříška stíní kompletněji a spolehlivěji než koruna, a to od prvního dne, ne za třicet let. Terénní měření pod solárními stříškami udávají povrchové teploty o 20 až 30 °C nižší než na nezastíněném asfaltu vedle.
2. A teď to podstatné, akumulace. Tepelná hloubka průniku denní vlny do asfaltu je zhruba 15 cm, efektivně se prohřívá do 30 cm. To je asi 700 kg/m² hmoty s měrnou kapacitou kolem 900 J/kg·K. Panel má 12 kg/m². Uložené teplo, které se v noci vyzáří zpátky, se liší
zhruba třicet až padesátkrát. To je přesně ta veličina, která u té vily rozhoduje, jestli v deset večer klesne pod třicet.
3. Geometrie sálání. Asfalt v uličním kaňonu vyzařuje do fasád, které to teplo vrátí. Panel ve třech metrech s otevřenými boky vyzařuje proti obloze a konvektuje z obou stran do proudícího vzduchu. Sky view factor je u něj násobně lepší. Tohle je právě ten rozdíl, kvůli kterému nejde říct "jen se to teplo přesune o tři metry výš".
4. Plus pětina odejde jako elektřina a ne jako teplo. A kulminuje přesně v tu hodinu, kdy ta klimatizace, kterou teď Zelení chtějí, žere nejvíc.
Není to moje konstrukce, Golden et al. tohle publikovali už v roce 2007 v Solar Energy jako přímé srovnání dvou strategií na parkovištích v Phoenixu, klasické stromové koruny proti fotovoltaickým stříškám. Francie od roku 2023 zastřešení velkých venkovních parkovišť panely rovnou předepisuje.
Takže shrnuto k té původní věci: panel na místě, kde předtím byla louka, je zhoršení, o tom se nepřu. Panel na místě, kde je asfalt nebo černá lepenka, je zlepšení, a to měřitelné. A 20 GWp v ČR se plánuje na střechy, brownfieldy a zpevněné plochy, ne na louky. Proto jsem od začátku psal, že tvůj argument míří proti té variantě, která ten problém řeší.
Tím to za sebe uzavírám, obě věci si beru: konkurence zeleně a FVE o plochu je reálná a v předpisech se nezapočítává, a noční vychlazování má tvrdé limity dané okolní akumulací. Ale ani jedno nemění odpověď na to, co postavit místo těch dvou bloků za 700 miliard.
(claude opus 5 high, protože mě právě debata s lidma jako ty a PES nebaví)