DAREBAK: tak to respekt. Můj strýc přestal úplně, poté co dostal cukrovku. Nemoc je často signál, že je něco v nepořádku. Stal se z něj člověk, který měl najednou emoce, dalo se s ním bavit. Neuvěřitelný. Otec tohle nezvládl. Jeho tříměsíční hospitalizace (a abstinence) v léčebně po prodělání deliria tremens byla v podstatě jen pauza. Poté pomalu najel do starých kolejí. Nikdy k tomu 'takhle žít nechci' nedošel.
Já jsem to taky dost přeháněla, záminkou bylo samozřejmě scházení se s 'přáteli'. V době kdy jsem dopisovala a diplomku to ale nešlo, musela jsem po večerech sedět doma a psát. Tak jsem si čas od času koupila lahev vína. Pak to bylo skoro každý den, a už jsem si říkala, že to je asi trochu moc, tak jsem začala ty lahve schovávat. Aby si spolubydlící nepomysleli, že... :D Pak jsem to nějak dodělala a následoval dlouhý dvouměsíční večírek, takže nebylo potřeba si nic nosit domů. Přišla jsme si zase v pohodě. Když jsem se stěhovala do nového bytu pomáhal mi kolega a za gramofonem našel starou lahev. Byla to dost trapná chvilka. V tu chvíli se mi rozsvítilo, že mám docela našlápnuto a že bych s tím měla něco dělat. Každý má to dno jinde.
Tady asi bude taky dost těch, kteří byli vychováni alkoholikem. Po přečtení tohole mi spousta věcí dotekla. Proč jsem se chovala, tak jak jsem se chovala. Já jsem učebnicové DDA.
dospele_deti_alkoholiku.pdf | Ulož.to
http://www.ulozto.cz/xwK38R4/dospele-deti-alkoholiku-pdf
1) Dospělé děti alkoholiků (dále jen DDA) si nejsou jisty tím, jaké chování je normální.
2) DDA mají těžkosti při dotahování úkolů do konce.
3) DDA lžou v situacích, kdy by bylo stejně snadné říct pravdu.
4) DDA posuzují samy sebe bez slitování.
5) DDA mají problém se bavit.
6) DDA berou samy sebe velice vážně.
7) DDA mají problémy s důvěrnými vztahy.
8) DDA reagují nepřiměřeně na změny, které nemohou ovlivnit.
9) DDA neustále hledají a vyžadují pochvalu a ujištění.
10) DDA obvykle cítí, že jsou jiné než ostatní lidé.
11) DDA jsou buď mimořádně odpovědné, nebo mimořádně nezodpovědné.
12) DDA jsou extrémně loajální, a to i tehdy, když vidí, že jejich loajalita je nezasloužená.
13) DDA jsou impulzivní. Mají sklon nechat se vtáhnout do průběhu nějaké události, aniž by vážně uvažovaly o
jiných alternativách chování nebo o možných důsledcích. Tato impulzivnost pak vede k vnitřnímu chaosu,
k averzi vůči vlastní osobě a ke ztrátě kontroly nad svým prostředím. Kromě toho musí vynakládat velké úsilí,
aby věci daly zase do pořádku (Woititzová, 1998, s.21).