• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAALKOHOLISMUS ANEB PŘESTÁVÁME CHLASTAT,UŽ NÁS BYLO DOST,RADY,TYPY,ZKUŠENOSTI...
    KEB
    KEB --- ---
    ESELVIRA: Jestli nejsem magor... Tak tenhle pocit znám. Jo, moje puberta byla taky dost veselá. Osobně se divím, že jsem ji vůbec přežil. :) A máš pravdu, hlavní problém bude v tom, "DDA si nejsou jisty tím, jaké chování je normální" To bude základní problém na který se nabaluje zbytek.
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    SDN33: jo, určitě, je to hodně podobné. Možností jakými může být rodina nezdravá je strašná spousta, jak píšeš. Společné věci tam samozřejmě jsou (obecně se o problému otevřeně nemluví). On taky ideální stav (přijmout dítě, takové jaké je, milovat ho a pak mu dát samostatnost) je hodně vzácný.

    KEB: ne, jen osobní zájem, docela dost čtu. Asi to hodně souvisí s tím 'DDA si nejsou jisty tím, jaké chování je normální'. Během dospívání, kdy si ostatní řešili identitu, to pro mě bylo velký téma. Jeslti nejsem magor, hehe. Dost mi pomáhá si něco přečíst, pak se na věc dokážu podívat s odstupem. Zjistila jsem, že metoda pokus-omyl je docela neefektivní :) Človek se pak motá v kruhu, z extrému do extrému...
    SDN33
    SDN33 --- ---
    ESELVIRA: no asi to beru trosku zpet, ze jsem se v tom strucném vypisu dda našel.. tady ty tva podrobnejsi vysvetleni (ac jen nekterych bodu) na me nesedi.. myslim si, ze spravne predpokladam, ze dyzfunkcni alko rodina, o ktere tu pises ty, muze mit podobnost i s klasickou dyzfunkcni rodinnou, kdy spolu neni mama s tatem nebo celkove jsou vztahy v ni extremne nezdrave nebo jine (to nemusi znamenat, ze dite nema dostatek lasky nebo mu neni venovana pozornost, ten zaber muze bejt hodne sirokej - odlisnej) no a ja jsem spise z tohoto pripadu. ale jak rikam, ta podobnost tam v nekterych smerech urcite je. z klasickyho alko teroru je bejvalka a na ni uz to sedi tezce. cim dal vic se o tento problem zajimam, tak je mi ji vic a vic lito. nestastnej clovek. ale v jejim pripade ten pojem alkoteror je fakt na miste. ale tak to tu zna asi spousta lidi, zejo.
    VOLEMIKI
    VOLEMIKI --- ---
    THEMAKARESH: to máš pravdu četl jsem že se to může projevit přes koleno nebo dál to by pasovalo do naší rodiny stejně jako se projevují přes generace mezirasové markanty takže vliv okolí je podstatný ale asi ne určující
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    KEB: Jo, i když tam jde vlastně o sklony k závislostem obecně. Jenže osobnost není vytvářena jenom charakterovými vlastnostmi jde o mix DNA a společnosti :-D.
    KEB
    KEB --- ---
    THEMAKARESH: Viděl jsem (už je to dávno) dokument, kde zkoumali chlast na myších a výsledek byl jednoznačný ==> Sklony k alkoholismu se dědí! Jsem si na to vzpomněl :)

    ESELVIRA: Huh... Kam na to chodíš? To si psycholog amatér, profík a nebo se tolik zajímáš? Ale v zásadě to kopíruje ten seznam. Na něm je nejdrsnější bod 4.
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    SDN33: jo, je to jen charakteristika člověka z dysfunkční rodiny, ale díky alkoholismu má svá specifika. Každý se s tím vyrovnává po svém, někdo třeba nepije vůbec. Obecně se říká, že muži jsou depresivnější a u žen to máv liv na vztahy s partnery (DDA si často vezme alkoholika a chce ho vyléčit). Tady to je hodně pěkně načrtnuté:


    Role dospělých dětí alkoholiků osvojených v období dětství

    1. Rodinný hrdina
    charakteristika: obvykle se jím v dětství stává nejstarší dítě. Přebírá odpovědnost za pijícího rodiče a plní práce, které neodpovídají jeho věku. Trápí se odpovědností za dospělé a trpí pocity nedostatečnosti v situacích, které jsou nad rámec jeho schopností.

    V dospělosti je takový člověk buď extrémně nezodpovědný, chová se nezrale, přenáší odpovědnost na druhé tak jak sám zažil v dětství. Nebo je extrémně zodpovědný, přebírá snadno úkoly za druhé. Přitom často prožívá pocit selhání a ve snaze obstát si přibírají další povinnost. Trpí často pocitem, že toho neudělal dost.

    2. Ztracené dítě
    charakteristika: kterékoliv dítě v rodině alkoholika. Je uzavřené, stažené do sebe, málo a obtížně komunikuje. Uniká do fantazií a vnitřního světa. Působí apaticky.

    V dospělosti uzavřený jedinec, který působí odtažitě, namyšleně. Špatně navazuje kontakty, v komunikaci působí nejistě, má problém s důvěrnými vztahy. Často se dostává do izolace, kterou prožívá velmi bolestně.

    3. Klaun
    charakteristika: odvádí pozornost od problému tzv. šaškováním. Jako efektivní obranu proti domnělé nebo skutečné agresi volí smích.

    V dětství i v dospělosti působí jakoby po něm vše sklouzlo, na druhé působí drze, přestože vnitřně může velmi trpět.

    4. Černá ovce
    charakteristika: v dětství na sebe upozorňuje zlobením, chodí za školu, páchá drobné delikty.

    V dospělosti inklinuje k požívání návykových látek jakéhokoliv druhu, často je členem tzv.závadových part. Obranným mechanismem ve vztazích může být vzdor, pasivní agrese, negativismus.Chová se impulsivně bez zvážení důsledků.
    Pomoc při spoluzávisloti, závislosti na lécích, Jak přestat?
    http://zavislosti.com/ostatni_zavislosti/role_dda.html

    THEMAKARESH: tak to si dám bacha :)
    SDN33
    SDN33 --- ---
    ESELVIRA: Ackoli ten bod 4 je v primym rozporu s tim, ze se o alkacich rika, ze trpi sebelitosti. avsak ted mi dochazi, ze tady se nejedna o dospele deti alkoholiku, kteri chlastaji, ale vlastne o kohokoli, kdo je dite alkoholika - tedy v jakekoli situaci. je tak?
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    ESELVIRA: tak ono je to dost o tom jak se ten alkáč pak chová a většinou se chová zmrdsky, protože je mimo a když se ho okolí snaží odstavit od toho co ,,potřebuje,, tak je vina na těch druhejch, protože to jsou svině... jenom s těma záklopkama někdy to funguje tak, že to ze začátku slyšíš a pak se snažíš kontrolovat, ale pak to najednou už tolik neslyšíš a myslíš si, že je to v pohodě a potom začínáš být právě tím ,,ublíženým,, člověkem, který na všechny a všechno sere, aby se dostal k tomu co chce. A aniž by si to ty lidé kolikrát při konání uvědomovali, ty DDA, tak mají vyšší tendence k alkoholismu, protože už mají zažité některé vzorce chování, který pak vycházejí kolikrát víc z podvědomí než z racionální úvahy. A když se k tomu přidá, že už je to třeba několikátá generace tímto způsobem ovlivněných lidí, pak se ten řetěz těžce přerušuje.... ale na druhou stranu máme všichni svobodnou volbu si vybrat takže to nemůže být omluva. Jo a jen dodatek, chlastám, chlastaj mí rodiče a co vím i prarodiče se tomu nějak výrazně nebránili...
    SDN33
    SDN33 --- ---
    ESELVIRA: tak ja myslel, ze jde o to, ze byl eventuelne alkac jen z ciste fyziologickyho(?) hlediska. neveďel jsem, ze tj brany i jako skrz vychovu atd. (ten pojem dda)
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    KEB: čistá, to ne. Mám to podobně jako Kopretka. Nemám ráda, když jsem vypatlaná. Dokážu se slyšet, jak si šlapu na jazyk, stydím se pak za sebe. To pak pokračuju v nealko. Jsem vděčná za tuhle fungující záklopku.

    Jinak, už pro mě není podmínkou, že budu mít pěkný večer, to že si dám skleničku. Ze začátku, když jsem si uvědomila, že mám taky našlápnuto, tak jsem na tohle byla hodně citlivá. Děsně jsem se hlídala a pořád to řešila. Teď jsem ve fázi, kdy si s ostatními dám, někdy taky ne. Pokud jo, tak se tím netrápim. Ale není to už pro mě důležitý.

    KEB: to mě pivo velmi odpuzovalo :) Jsem od 15 jela jen ve vínu. Vadilo mi, jak táhlo z otce, když se večer vrátil z hospody. Tahle vzpomínka vymizela cca pět let poté, co se upil. Od té doby mi pivo nevadí. Ale nekouřím, protože vím, co po ránu vykašlával..

    SDN33: tak ono až tak nezáleží na množství, ale jestli fungoval jako otec. Pokud byl emočně chladný (což jsou alkoholici ve finálním stádiu skoro všichni), tak je dost možné, že jsi na tom podobně...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KOPRETKA:
    KEB: jo dalo by se tak uvazovat, ja teda mel spis problemy s nealkoholovejma drogama, rekl bych paradoxne kvuli tomu co sem videl doma, navic tedy 20let hulim travu. to je jedina zavislost, ktera mi zustala. ciga sem zrusil pred 3 lety.
    KEB
    KEB --- ---
    Mě spíš fascinuje, že DDA (tahle zkratka je děsivá) pijí taktéž, přesto že měli dostatek odrazujících příkladů kolem sebe. To bude asi Freud v praxi...
    SDN33
    SDN33 --- ---
    ESELVIRA: zatim jsem precetl jen ten vytah, co jsi postla, ale nikdy jsem asi necetl tak slusnej popis my osoby. nestotoznuji se se vsim, ale s vetsinou ano. slusny no. ale ja si jako dda teda neprijdu. muj tata je permanentni hladinkar, ale urcite ne alkac. ten clovek da 4 piva a usne.
    zatim me vystihl jen podrobny rozbor introvertnich temperamentu, ale tohle jsem necekal. asi se zeptam matky, jak to mel tata s chlastem treba v mladi, pac tohle me fakt zarazilo.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    VYHULENY_UFO: můj táta umřel v říjnu. prostě se prachsprostě propil.
    V tom DDA co tu bylo,jsem se naprosto našla. A jo piju, piju asi hodně, ale nepiji tak abych se opila. Nemám ráda stav, kdy nemám věci pod kontrolou. Tudíž sama jsem schopná vypít 23 piv, aniž bych se ožrala jak dělo a někde se válela, bo roztahovala opilá nohy. Jo jsem veselejší, ale vím,že kdybych si dala jedno pivo a k tomu víc jak dva panáky trvdýho, tak mám totální vokno a to prostě nedávám. U mě je asi výhoda, že dost hulím, takže když jdu chlastat, tak max pět piv a daleko víc brk. což v mým případě znamená, že dojdu bez úrazu, a s peněženkou, klíčema a telefonem zpět domů. Po víc jak dvou panákách, dojdu domů taky,ale rozhodně ne ten večír a s věcma. Což je u mě tak razantní důvod nepít, že si toho panáka dám max když někdo něco slaví . a ještě jen jednoho abych oslavence neurazila.

    Ale alkáče jsem si našla(asi vzor v otci) a odnaučila jsem ho pít.(teda dle mého, dvě tři piva a jde se domů, tvrdej max do tří panáků a to ještě na nějaké akci, až si kámoši co ho znali přede mnou museli myslet,že jsem hrozná semetrika, že mu dovolím jen tři. Zvláštní, že on za to byl rád, že si užil večír, nedělal ostudu a ještě si to celé pamatoval.) Dost mě mrzí, že holka co si po mě nabrnk ho tak rozhodila, že dle doslechu, zase jede první ligu. .-(
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SDN33: no ja sem to poznamenani otcem myslel tak, ze otec pil az se v 56 upil. tri lecebny a vim jak vypada delyrko u dospelyho cloveka (zadny mysky, ale hmyz). studovanej clovek s doktoratem.
    SDN33
    SDN33 --- ---
    VYHULENY_UFO: ja taky nejsem.. tata je spis takovej hladinkar. ale v mire dve az tri pivka a eventuelne i panaky denne. coz je vklidu. spis mam po nem prizpusobenej metabolismus, jelikoz mam velice rychly "spalovani". naopak v me rodine prevazuji lide, kteri maji k chlastu doslova odpor filosoficky.
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    VYHULENY_UFO: treba ja....moji rodice jsou sice prilezitostni kalici ale rozhodne ne alkoholici.... ja se rozhodl nejakou dobu trvale lejt zcela sam...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ESELVIRA: ja to tady jen sleduju, ale mam takovou chut se spis zeptat, jestli je tu nekdo, kdo neni ditetem alkoholiku/alkoholika. me tedy poznamenal otec.
    KEB
    KEB --- ---
    Tady je to takový malý setkání, takřka, anonymních alkáčů v rúzné fázi najetí i vyjetí :D

    DAREBAK: Pokud není klient úplnej kokot, tak by tam neměl být problém. Říct mu, že si vyjetej alkáč a proto pít nebudeš...

    ESELVIRA: V některých bodech bych se i poznal. A vůbec teď jsi čistá nebo ne? (to jsem nějak nevyčetl :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam