• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAALKOHOLISMUS ANEB PŘESTÁVÁME CHLASTAT,UŽ NÁS BYLO DOST,RADY,TYPY,ZKUŠENOSTI...
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PALEONTOLOG: tak to vi poslednich 35let a odmastovnu si dal nekolikrat. Zrovna on neni uplne pozitivni pripad abstinenta..ehm.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SARAJ: tak zatím byl tvůj otec větší frajer než Monroe kámoš, protože věděl, že má problem
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PALEONTOLOG: otec tohle mel pravidelne a prestalo to po odmastovne...na cas.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MONROE: obávám se, že to je abstinenční příznak a ten bude přetrvávat, dokud se pan kompletně neodmasti
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MONROE: a to se třese jen tak?
    ASCORB
    ASCORB --- ---
    FRDK: Po ctyrech mesicich se postavit za bar neni moc dobrej napad. Taky se na akcich motam kolem baru, ale chce to alespon rok abstinence a pokud mozno nebejt tam nikdy sam... Proste prvni rok je fakt kritickej. Nema cenu si v nem neco dokazovat...
    KBN
    KBN --- ---
    Jsem těžkej alkáč. Teď jdu znova nepít...
    FRDK
    FRDK --- ---
    ANDR3_I: Mno, sem si musel vzít čas, abych si rozmyslel, jak Ti na tohle chci odpovědět.
    Mým cílem je nikoliv maximální omezení pití, mým cílem je naprostá abstinence. Ohledně toho jsem byl nejspokojenější, když už jsem byl víc než dva roky zcela střízliv.
    Teď po tom víkendovém selhání jsem byl spíš nasraný a zklamaný sám sebou, než bych se litoval nebo 'brečel', jak tomu bylo koncem roku, kdy se mi to už opravdu vymklo z rukou a začal jsem propadat malomyslnosti.
    Ta naprostá abstinence je u mě žádoucí z toho důvodu, že je víc než pravděpodobné, že jakákoliv výjimka by dřív či později opět spustila chlastopád. Jako právě koncem roku (i když k tomu se schylovalo už od léta a dost možná už od předchozího extempore koncem předešlého roku) nebo i teď, kdy jsem povolil asi měsíc zpátky, když jsem si dal malé pivko (ňáký velikonoční speciál, to přece můžu ochutnat, pro jednou) a pak další pivko k obědu na skalách v Německu (bylo mi naprosto skvěle, přece si můžu jedno dopřát, pro jednou) ...
    Chci sem napsat i za jakých okolností jsem se tentokrát napral.
    Nebylo to sám doma, bylo to během víkendu s přáteli. Občas takhle na akcích kamarádů vypomáhám na baru, vždy jsem to bral jako svým způsobem terapii, čepovat piva a rozlévat kaličům panáky, nebyl to pro mě problém. Tentokrát při tom, když jsem někomu lil tulamorku, něco ve mě cvaklo a přeskočilo. Když jsem pak na baru osiřel, vytáhl jsem si láhev a štamprli. Než jsem si stihl nalít, přistihl mě v této situaci kamarád. Dobrákovi důvěřivému to nedošlo, zahrál jsem to do autu a odvedl ho. Přestože jsem si v tu chvíli uvědomoval tu lež a neupřímnost a faleš a ten pocit se mi ekloval, pak jsem se vrátil a postupně se najebal. Ne s kámošema, ale sám, bokem, skryt zrakům, tak, aby o tom nikdo nevěděl. Vždyť přece abstinuju.
    Druhý den jsem se k tomu kamarádovi přiznal (jako teď tady), přestože mi to je trapné a stydím se za to. Nejen proto, že jsem upil z barových zásob, které mi byly svěřeny, na které by bylo slušné nesahat. Ne proto, že bych potřeboval hlídače, aby na mě třeba příště lépe dohlížel, ale abych si toho vnitřního hlídače vytrénoval lépe sám v sobě.
    Abych se vrátil k tomu, o čem píšeš; samozřejmě jsem rád, že se mi poslední roky daří 'škody minimalizovat', je to rozhodně pokrok oproti tomu, jak to bylo předtím a cítím se lépe, ale cíl mám výše a asi bude nezbytné jít více do hloubky, jak o tom píšeš Ty, s pomocí zvenčí, přestože jsem mým prvním pokusem docela odrazen a moc k tomu nemám chuť.

    ANDR3_I: Ano, problém je v palici a byl tam zcela jistě už i před chlastem, ale způsob, jakým používáme alkohol k jeho vyřešení/zaplácnutí nebude to pravé ořechové. Panečku, sem objevil Ameriku ;)
    Akorát mi teda došlo (věděl jsem to už dlouho, ale pořád odkládal), že to ještě nechci vzdát.
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    KEB: podle mne každý mluvíme o něčem jiném.
    Já zjišťuji příčinu mého požívání alkoholu (sebemedikace) a vliv na moji sociofobii a úzkost, vypnutí emocí, případně ventilace frustrace (z práce, mezilidských vztahů, etc.). Zatím mi vydání touhle cestou funguje ze všeho nejlíp.
    Dřív jsem všechny problémy přisuzovala pití, ale teprve teď si uvědomuju, že ta hlavní příčina je zakopaná jinde. Už prostě pití nepřisuzuji takovou váhu a moc.
    KEB
    KEB --- ---
    ANDR3_I: od určité fáze závislosti to už nedává nic. Naopak, začíná to brát. To je stejné jako s kouřením a každou jinou zvislostí.
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    FRDK: naprosto Ti rozumim, je to přesně pět let co se snažím "přestat pít". Někdy to vydržím přes půl roku, někdy jenom týden (zrovna nedávno sem si dala jeden gin&tonic se sousedem).
    Ale po těch pěti letech se konečně změnilo to, že už si v tom nemáchám čumák a nevyčítám si to, a hlavně sem si přestala počítat dny kdy jsem sober (bylo to spíš po pár uklouznutí demotivační).
    A taky se usilovně snažím přijít na to proč vlastně piju (co mi to dává).

    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    FRDK: ok. ;-)
    FRDK
    FRDK --- ---
    THEMAKARESH: Vůbec nebrečím a naprosto přesně si uvědomuju a souhlasím s tím, co píšeš, tedy co je důležité - nepokračovat!
    Proto to sem píšu, abych na to náhodou nezapomněl.
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    FRDK: Jsem četl takovou chytrou knížku od Nešpora a ten by ti neřekl, že 4 měsíce v hajzlu. Právě, že ty 4 měsíce si to zvládl a nemá cenu brečet nad tím, že si to jednou posral. Teď jde o to, aby ses znovu nerozchlastal a utnul to hned v zárodku.
    FRDK
    FRDK --- ---
    Hm, včera jsem se ožral :-/
    Zas čtyři měsíce v hajzlu.
    Té odborné pomoci se furt bojím jak čert kříže.
    VILGEFORTZ
    VILGEFORTZ --- ---
    LA_PIOVRA: No dyť právě proto jsem nepochopil to rušení z koncentrace :-)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    VILGEFORTZ: tos bohuzel kapl na dementni cvicak:/ Na pricetnem:
    - lidi chodi cvicit mezi dalsi psy naopak prave proto, aby si ti jejich osvojili provadeni cviku v pritomnosti jinych psu
    - kdyz potrebuji prostor na nacvik nejakejho cviku, kde by mohla byt blizka pritomnost jineho psa/psovoda prekazka (typicky aport, dlouhodoby odlozeni nebo vysilacka) tak zdvorile pozadaji ostatni o vterinku strpeni
    VILGEFORTZ
    VILGEFORTZ --- ---
    LA_PIOVRA: Tak skrz výcvik na cvičák dvakrát nemusíme. Umí všechno co potřebuju, teď např. začal krásně chodit u nohy bez vodítka ať se děje cokoliv a že ho nemá moc dobře ví. Já tam chtěl spíš kvůli tomu okruhu lidí ale ještě mě málem seřvaly že jim vyvádíme pesany z koncentrace což jsem moc nepochopil ale to je jedno.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    VILGEFORTZ: to je krasny tvor!:)
    Hele, je malo klasickych cvicaku, kde se neco naucis. A porad je opravdu hodne tech, kde se nekoho, kdo nema NO, maskace, kanady a na psa nerve divaj divne.
    NICMENE: Vse a v mnohem lepsi modernejsi verzi a vysvetleni najdes na YT, nebo si najdi nekoho, komu reknes, co chces psa naucit a on ti rekne jak na to a opravi tvoje chyby.
    Cvicit musi clovek sam, cvicak je jen prostredi, kde si psovod a pes utvrdej uz nacviceny a kde muzes skladat zkousky.
    VILGEFORTZ
    VILGEFORTZ --- ---
    LA_PIOVRA: Ale jo, neříkám že to nejde akorát s náma se nikdo nechtěl zabejvat.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam