• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAALKOHOLISMUS ANEB PŘESTÁVÁME CHLASTAT,UŽ NÁS BYLO DOST,RADY,TYPY,ZKUŠENOSTI...
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    IF_: fakt ze nesezenes chlast po 22 ma za dusledek to ze si tech piv v 21.55 koupis domu misto tri treba osum co kdyby ze jo :)
    IF_
    IF_ --- ---
    HANOUCH: Jasně no, tak to jsme pak v prdeli:) Je pravda, že třeba prohibice vedla spíš k opačnému účinku.
    ADAMIRA: Mně nemusíš vysvětlovat, jak se v nouzi shání chlast:) Já spíš myslela, že by to omezení mohlo pomoci u populace, která na tom ještě neni tak bídně.
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    IF_: Ziju v zemi kde si chlast nekoupis na benzince a vubec po 22 hod ani v offlicence. Hospod kde ti nalejou po 12 je jak safranu. Zdaneni chlastu je taky o dost vyssi a problem s alkoholismem to tu imho neresi naprosto vubec. Jedinej efekt kterej to ma je ten ze vidis naprosto zlity iry vravorat pred hospodou uz v 9 vecer + se leje vic doma.
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    ANDR3_I: Každá závislost, když propukne je těžká. Rozdělení na tvrdé a měkké drogy začíná být dost pasé. Samozřejmě, že ty přidružený problémy jako je kriminalita neopomíjím, ale když tam vezmeš ryze ekonomický zatížení, tak je tam taky dost vysoký a lidi kvůli tomu umírají.
    Hele ty zákazy reklam na cigára u mladých nezabírají, kdy se ten poměr mladých kuřáků moc nehýbe.
    Protože to není na lidi, co nechlastají cílený. Volný trh a bla bla bla.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    TEKKIT:
    IF_:

    No já jsem nad tím právě tak přemýšlel a nenapadlo mě, v jaký zemi na západě jsem měl problém v noci navátej sehnat alkohol a to bez ohledu na to jestli to byla země s offlicence shopy nebo ne.

    Nicméně i kdyby to tak bylo, nemyslím si že alkoholika by tohle omezilo, alkoholik funguje jinak, to je jako předpokládat že člověk závislej na heroinu přestane brát protože mu zrovna sebrali dealera.

    Jinak s vyšším DPH souhlas, dává to smysl.

    Jo, je to dloooouhá cesta, začít se musí od podlahy, v myšlení a to bude sakra problém, ale myslím si že situace se zlepšuje.
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    THEMAKARESH: jestli nevidis rozdil mezi bramburkama a alkoholem (jakozto tvrdou drogou) tak jsi mozna ve spatnym auditku :D

    Reklamy cilej na deti a mlady lidi. A hlavne - proc je tolik reklam na alkohol? Stejne jako na cigarety, je treba je omezit. Je potreba ukazat, ze clovek muze byt socialni i bez alkoholu. Proc si v 99% baru a klubu v Praze nemuzu dat nealkoholickej drink?
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    IF_: Proto jezdí chlastat seveřani mimo domov.
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    TEKKIT: Jako já tomu nějak extra nerozumím, jen odvozuji z nějakých mně známých skutečností. Ono taky bude záležet na spoustě faktorech. Vezmi si, co se děje v Rusku, když se zdraží chlast. Lidi začnou víc podomácku vyrábět nějaký dryáky a je víc mrtvejch, protože to není extra kvalita. Jasně, nejsme v Rusku, ale nějaká ta tradice vyrábění vlastního chlastu tady je. Jako když zakážeš tu reklamu, tak ti to bude stejně dost k ničemu, když se ve společnosti chlastá a ty mladí to vidí v rodině na každém kroku. A pak nakonec mě napadá ještě prohibice a ta většinou nikde nedopadla moc slavně, kdy i během tý aféry s drakem a zákazem tvrdýho se hned začal rozjíždět mnohem víc černej byznys.
    IF_
    IF_ --- ---
    ADAMIRA: Tak třeba jak píše Tekkit, vyjedeš na západ a benzínce si v noci chlast nekoupíš, regulace reklamy, vysoké DPH v mnoha zemích /např severské země) apod.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    ADAMIRA: já nic konkrétního, to jen tak teoretizuju. Třeba specializovaný obchod s chlastem, který má otevřeno jen třeba do 16h. Na mě by třeba tohle fungovalo...asi:)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    IF_:
    TEKKIT:

    A to má te na mysli jaké země (nepočítám extrémy typu SA)?
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    FRDK: jasný, ale ber že koukáš na fotbalvečer, dáš pár piv a když to skončí, tak si pěkně ještě o půlnoci skočíš na benzínku pro dvě sedmičky:)) Co kdyby tady ta možnost vůbec nebyla? Já věřím, že pro nějaký procento lidí by to znamenalo na ten večer prostě stop
    IF_
    IF_ --- ---
    FRDK: Já třeba určitě ne, problém ale vidím v tom, že trh s chlastem je proti jiným vyspělým zemím tady extrémně liberální - naproti jiným oblastem, kde se v restrikcích přímo vyžíváme. Protože chlast je náš národní poklad a na ten si nenecháme sáhnout:)
    FRDK
    FRDK --- ---
    TEKKIT: Jo, ale
    chceš žít ve společnosti, kde ti staví do cesty ploty, abys nemohl na trávník? Třebaže když se ho přežereš, bude tě bolet břicho..?
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    THEMAKARESH: ty to myslíš dobře! jenže tak učinnej nástoj prevence imho neexistuje...Já vidim tu restrikci jako první nutnej krok no
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    VEX: Nějaký zkušenosti se sociální prací mám, ale spadá to taky už do oblasti nějaký podpory, když už se do těch problému dostaneš. Vím, že ten preventivní přístup určitě není snadný. Hlavně lidi mají těch problémů mraky a chlast je jen jeden z nich, ale myslím si, že rozvíjení kritického myšlení, abys tyhle nástrahy viděl, se musí realizovat dost brzy. Zase si nemyslím, že by to lidi nebyli schopní pobrat, protože do těch závislostí padají lidi různý inteligence.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    VEX: jak vždycky říká můj táta, když uděláš kolem trávníku vodní příkop a pětimetrovej plot...tak ho pošlape jen pár lidí. Ale psát "nevstupujte čerstvě zasazeno" nemá žádnej smysl:))
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    IF_: Ale to bys pak měla zakázat reklamu na spoustu dalších věcí. Třeba na nezdravé jídlo, kdy se spousta lidí přežírá sladkostma, smaženým a mastným jídlem atd., kdy ty reklamy vypadají podobně. Piješ třeba nějakou limonádu a všechno je super, bavíme se. Stejně třeba brambůrky, hezky si je vychutnej s přáteli u bedny atd. A že je nadváha a obezita už taky dost problém je evidentní.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    TEKKIT: ještě bych tady k tomu rád doplnil (a zajímalo by mě jak to máte vy ostatní)...

    Jak jsem psal, já jsem kdysi začal pro zábavu...ale co je "zajímavý"...od začátku jsem cejtil, že mám k chlastu vztah. Vždycky mi to sedělo...rád jsem se napil...byl jsem "chytlavej". Nevím jak to lépe říct, prostě vždycky jsem "to" měl v sobě (a samozřejmě mám)

    VEX
    VEX --- ---
    THEMAKARESH: Jsi asi nikdy nepracoval s lidma když předpokládáš pochopení takhle složitýho problému.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam