• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAALKOHOLISMUS ANEB PŘESTÁVÁME CHLASTAT,UŽ NÁS BYLO DOST,RADY,TYPY,ZKUŠENOSTI...
    CLOWNZEPPA
    CLOWNZEPPA --- ---
    Slavný americký lékař a otec adiktologie Elvin Morton Jellinek rozlišil již před sedmdesáti lety několik typů alkoholiků. Zjednodušeně lze říci, že rozdělil závislé na dvě základní skupiny. První z nich tvoří lidé, kteří mají v určitých situacích zcela porušenou schopnost sebekontroly, co se týče množství alkoholu, (tzv. „nemají záklopku“). V mezidobích však žádné problémy mít nemusí, jsou schopni pít kontrolovaně nebo i abstinovat. Vedle nich však existují i závislí, kteří jsou schopni kontrolovat pití co do množství a neopíjejí se „namol“. Alkohol se však již natolik stal nedílnou součástí jejich života, že jim abstinence – byť i pouze několikadenní - činí značné problémy. A k této skupině patří i ti, jejichž denní dávka není zpočátku nijak extrémně vysoká.

    Těchto vzorců je více, pro ilustraci je užitečné uvést ty nejčastější. Patří mezi ně především excesivní alkoholismus, kvartální alkoholismus, konfliktní alkoholismus, sebemedikační alkoholismus a udržující alkoholismus.

    Excesivní piják je schopen několik dnů až týdnů pít kontrolovaně, poté přijde alkoholový exces – neboli „ztráta záklopky“. Ten trvá většinou zhruba osm až dvanáct hodin, typické je silné omezení schopnosti sebekontroly spojené s nepříjemnými důsledky – ztráta dokladů, agrese, nechtěný sex apod. Následuje těžká morální i fyzická kocovina a opakované (bohužel většinou marné) předsevzetí, že se něco podobného již nebude opakovat. V pozadí excesivního alkoholismu je často neléčená stresová porucha.

    Kvartální alkoholismus je co do své podstaty velmi podobný excesivnímu pití. Samotný exces je však delší (několikadenní) a mívá velmi dramatický průběh. Dochází k naprosté ztrátě sebekontroly a vztahu k realitě. Kvartální piják je často přímo ohrožen na životě, ať již akutní otravou alkoholem, či úrazy. Mezidobí klidu bývají delší, až několikaměsíční.

    Konfliktní pijáci nezvládají unést určitou formu emočního stresu. Nejčastěji to bývá konflikt s partnerem nebo jinak emočně významným člověkem. Tato situace jim přivodí neúměrné psychické napětí, které jsou schopni „vypnout“ pouze tím, že se rychle a silně intoxikují. Alkohol pijí hltavě, často si nepamatují jeho druh či chuť. Konfliktní pijáci jsou většinou lidé s neléčenou úzkostnou poruchou.

    Sebemedikačním alkoholismem jsou nejčastěji ohroženi úzkostní lidé (typicky se sociální fobií), kteří alkohol používají jako lék. Bez toho, aniž by byli do určité míry opilí, nejsou schopni absolvovat veřejná vystoupení, společenské akce, setkání s neznámými přáteli svého partnera apod. Alkohol jim nepřináší pocit euforie, nýbrž je stabilizuje do normálního, alespoň částečně relaxovaného stavu. Zde je třeba zdůraznit, že použití alkoholu jako léku je vysoce rizikové i v mnoha jiných případech – nespavost, stres, deprese apod.

    Udržující pijáci zařadili alkohol do svého života jako jakousi náhradní formu odměny. Jsou to často osamělí, frustrovaní lidé, kterým se daří svůj problém před okolím tajit a na veřejnosti vystupují co do konzumace alkoholu velice zdrženlivě.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ECLECTICA: no vždyť píšu "Problém bude v tom že asi nepovažujou pivo k obědu a večer dvě na stojáka za "pití denně"

    a čekal jsem tka 50%

    tyhle ankety maj ale stejně IMHO hrozně malou vypovídací hodnotu
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ADAMIRA: I když vezmu v potaz, že lidi raději údaje o svém pití podhodnocují, pořád je tady cca čtvrtina dospělých, kteří alkohol konzumují denně.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ECLECTICA: čekal jsem tedy mnohem horší výsledky, asi to nebude moc poctivý ze strany hlasujících

    Problém bude v tom že asi nepovažujou pivo k obědu a večer dvě na stojáka za "pití denně"
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Mrkněte na výsledky ankety:
    Adiktolog: Milion Čechů má kvůli alkoholu zdravotní problémy - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...y.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    co se tyce omezeni v severskych zemich, je sice pravda, ze tvrdej chlast je hur dostupnej a drahej, ale kdy jsem byl ve finsku na konferenci, vysli jsme si prvni vecer do blizke hospody na pivo do dvou do rana chlastali na zahradce, protoze bylo svetlo, pak nas mistni zatahli na nejakou diskoteku na dalsi piva az do mrtva stejne jako oni, v poledne na vyprostovaka, opet jsme potkali ty stejne studenty a jelo se na novo kazdej den, pamatuju si jen utrzky :)) a kdyz jsem jel do svedska, tak misti houfne jezdili na trajektu tam a zpet a za tu dobu se zlili do sracek...tolik k opatrenim

    alkoholu bohuzel nahrava nesmyslna okolni realita a vsudypritomna lez
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    KEB: Ale stejně jsou ty částky obrovský. Musím se kouknout na rozpočet MZ. :-D
    KEB
    KEB --- ---
    THEMAKARESH: stačí abys alkáče poslal na rezonanci co že to s pajšlem a máš pěknou sekeru ve zdravotnictví. Nebo vožrala něco zdemoluje autem nebo někoho atd.


    FRKOLKA: no v mojí partě by to moc nefungovalo.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    OK, myslím si že zaměňujes otazku “jak by měl stát s tímhle problémem bojovat” za otázku “co mužů já udělat abych ukázal ze nepit normální”
    Strkas flusbrok do zakluzovyho děla.
    FRKOLKA
    FRKOLKA --- ---
    ADAMIRA: mimochodem jsi porušil hned první pravidlo brainstormingu.
    FRKOLKA
    FRKOLKA --- ---
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    FRKOLKA: Běhání s tulipanem proti tanku, to tu dlouho nebylo :)
    FRKOLKA
    FRKOLKA --- ---
    KEB: ukázat, že nepít je normální. Že nemusím pít, abych byl částí party, abych se mohl bavit, abych se nemusel vymlouvat, že "jsem tady autem" a podobně.
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    ADAMIRA: No ale ty cizinci by pro kasu měli být vlastně fajn ne? Tady si zničí zdraví a lečí se jinde, kdy spotřební daň zůstane v kase. Pak teda nevím proč byla vybraná spotřební daň za rok 2019 cca 8 miliard a náklady spojené na hašení problémů s chlastem se pohybují kolem 55 miliard (někde jsem dokonce viděl až 86 miliard).
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    IF_: Já bych s tou statistikou byl opatrnej, vzhledem k tomu ze chlastání je u nás turistická atrakce číslo jedna tak si myslím ze konečný výsledek ani tak neříká to, kolik chlastaji Češi, ale kolik se chlasta v Čechách.

    Ps.: opět opakuji, myslím si ze se u nás chlasta moc a JE to problém, ale nejsme zas nějaká totální špička
    IF_
    IF_ --- ---
    ADAMIRA: Podle statistik. Dlouho jsme byli 1. Na svete ve spotrebe (i kdyz data Rusu jsou zpochybnovana) , za lonsky rok jsme teda 4.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    No jasné, máme to takhle jenom my a I R O V E ( co je to Ircan netuším) :D

    Tyvole viděli jste někdy třeba .... jakýkoliv jiný evropský město? :D

    By mě zajímalo kde se bere ta jistota že jsme v tom chlastu nějak výjimečný (a to si myslím ze chlastame jak hovada ale okolí na tom není o moc lip)

    Mě stačilo se projet vlakem na Ukrajině nebo zažít noc v Hamburku.
    KEB
    KEB --- ---
    HANOUCH: jak vidno tak Irčani to mají zařízené stejně jako my.No aspoň v tom nejsme sami. S tím 16i letým smradem je to těžký, byl jsem stejnej smrad a vím moc dobře co jsem vyváděl...
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    KEB: To je fakt dobra otazka :). Na kterou fakt neznam odpoved. Jako rodic je asi dulezity vedet, ze se ti dite neflaka v 16ti v noci parku a neklopi vodky. Kazdopadne co me jako cloveka s problemem s alkoholem stve daleko vic nez neregulovanej prodej a reklama na chlast. Je to piti v pracovnim kolektivu na ruznejch team buldingach konferencich atp, pravidelny liti v patek na ucet firmy. Chlastem narvana lednice v officu, blby kecy od sefa za se nesocializujes kdyz se podobny session nezucastnis. Tady imho mnohdy zacinaj problemy doma od kterejch se odvijej problemy v rodine.
    KEB
    KEB --- ---
    HANOUCH: a co by teda mohlo nějakým způsobem pomoci?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam