• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAALKOHOLISMUS ANEB PŘESTÁVÁME CHLASTAT,UŽ NÁS BYLO DOST,RADY,TYPY,ZKUŠENOSTI...
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    ZABAKOVA: Jasně, no, předně potřebuju říct, že když řikám "chybí" nemyslim to jako nedostatečnost, ale spíš asi nevybavenost, nebo možná líp neosvojenost. Taky potřebuju říct, že je to dobrá a tim teda těžká otázka a odpověď na ní se nejspíš bude lišit podle toho jestli odpovídá adiktolog, psycholog nebo psychoterapeut.

    Já si ale myslim, že to má několik rovin. Někde na povrchu to typicky bude absence stabilních a poctivejch vyrovnávacích mechanismů. Strategií a technik, co nám v životě pomáhaj překonat náročný výzvy bez toho, aby pro nás a okolí byly dlouhodobě škodlivý. Tahle oblast se dá z mojí zkušenosti celkem dobře mapovat a zaplať pánbůh taky jde trénovat a stojí pak v nějakym základu jako set praktickejch skillů, o který se prostě můžu v životě opřít. Nadměrný pití, přejídání, drogy, whatever... jsou principiálně stejnou snahou vyrovnat rozkolísanost s tim rozdílem, že jako udržitelná strategie holt nefungujou a otřesy spíš generujou. Pravda nicméně asi je, že jsou často zvolený proto, že prostě v danym časoprostoru nebylo nic moc jinýho na výběr, rspv. byly ve špatnou chvíli na správnym místě.

    Někde "o patro níž" vidim (a tady je to teda chvílema hodně filosofická a asi pro mě nejhůř popsatelná úroveň) míru sebreflexe. Odpovědnýho a fakt hlubokýho náhledu na vlastní situaci jako jednotlivce. Na celej ten můj individuální příběh. Co mě formovalo, kde jsem, jaký jsou moje možnosti a jak bych si opravdu představoval realistickej průběh života. Jaký mám a chci mít hodnoty, jaký mám a chci mít hranice, jaký mám bolístky, nejistoty, obavy. Kde jsou moje emocionální spouštěče, co jsou moje potřeby, jak na svět moje reaguje tělo, jaký představivost generuje kolem toho myšlenky, prostě celej ten balík toho co jsme. Tady máme všichni nějakej dluh a já myslim, že čím míň odpovědí chybí, tím menší je i riziko vzniku závislosti.

    Na sebe se ale taky díváme jako na člověka / tvora, kterej je prostě teda nějak vrženej do světa a jeho podivnejch pravidel a neumí si s tim vlastně poradit. Neumí si poradit s mírou svobody, s mírou opuštěnosti, s faktem že má na život jen jednu šanci a jeho čas se od první chvíle krátí a je na to od začátku do konce opravdu úplně sám. Tady asi hodně vidim ten velikej přínos psychadelik, protože tyhle roviny přemýšlení a prožívání provokujou.

    No a úplnej základ, fakt fundament, i když je to teda klišé, prostě opravdu je někde na začátku našeho života. Pořádný vyfutrování pocitem bezpečí, důvěrou ve svět, odpovědností a sebevědomím, nás zkrátka vybavujou rodiče a odehrává se v ranejch letech života. Když se tady něco podělá, (a bohužel čím mladší jsme tím křehčí a náchylnější jsme a stačí proto míň) zpravidla to otevírá cestu různejm průserům. Jednim z nich je určitě závislost.
    KEB
    KEB --- ---
    PRAASHEK: jj ti ve třetí řadě asi taky
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    KEB: někdy nemusí chtít v prvé řadě, ale až v druhé řadě :)
    KEB
    KEB --- ---
    CYBER_GEORGE: nedělám nic, to je pravda, protože každý závislák musí chtít v prvé řadě sám. Pokud sám vnitřně nechce, tak mu nepomůže nikdo. A jakýkoliv pokus tuhletu fázi ojebat nepovede ke kýženému vysledku a nepomůže ani armáda šamanů.

    Těm co jim nepomáhají terapeuti nepomůžou ani tvoji šamani hádej proč. A ještě jsem se do tebe navazet nezačal. Až začnu, tak to poznáš.
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    KEB: pri vsi ucte, opravdu nechapes, ze to jsou prave lide zavisli na alkoholu, kteri sem casto jezdi a hledaji nejakou alternativu, protoze vsichni ti super vzdelani terapeuti s X diplomy jim tak nejak nejsou schopni pomoct?

    A jake promo ja si tady delam? Ja mam penize z uplne jinych zdroju, opravdu to nedelam pro ne, ale protoze se uprimne snazim nekomu pomoct. Pokud s tim ma nekdo problemy, OK. Zaplatim letenky, ubytovani, jidlo... prvnimu cloveku z tohoto fora,, kdo mi napise do posty, ze opravdu chce priletet. A potom sem muze napsat jestli mu to pomohlo nebo ne. Je to pro tebe dostatecne? Nebo se do mne chces i nadale navazat, pricemz sam nedelas nic?
    IF_
    IF_ --- ---
    DRSH: Ten podcast jsem zatim dala komplet a prijde mi to takove povrchni. Tenhle Josef mel x let hladinku ke 2 promilim co jsem pochopila a prestal ze dne na den coz tam popisuje jakoby nic a vubec to tam nerozebira, divne.
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    TRISMEGISTOS: muzu se zeptat,co konkretne
    lidem se zavislostnim chovanim chybi?
    KEB
    KEB --- ---
    CYBER_GEORGE: při vší úctě nechceš si jít dělat promo někam jinam a ne s tím otravovat v proti alkoholnim ?
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    TRISMEGISTOS: jenze ona ta pointa je jeste trochu jina. Pokud chce nekdo zkusit ceremonii s ayahuascou se mnou a s "mymi" samany, tak musi akceptovat moje pravidla. A ta jsou takova, ze napred bude nekolik tydnu drzet dietu, ktera mj. zahrnuje naprostou abstinenci a detoxikaci organismu (pomoci pripravku z mistnich rostlin). Ja ostatne delam to stejne - pred svou prvni ceremonii jsem tuhle dietu drzel pres 30 dni, kdy jsem si nedal ani kapku piva, nejedl jsem veprove maso atd. Takze nechci po nikom nic, ceho bych sam nebyl schopen.

    A prave toto je jeden z hlavnich duvodu, proc pisu, ze to skutecne lidem pomaha. Ta touha vyzkouset neco podobneho a mit nejake ty spiritualni zazitky etc. totiz muze fungovat jako prekvapive dobra motivace, proc se vzdat alkoholu. A nakonec muzes lehce dojit k zaveru, ze ta "cesta" byla vlastne dulezitejsi nez cil, protoze ten zazitek z ceremonie sice nemusi naplnit tvoje ocekavani, ale to, co jsi udelal predtim, ti uz nikdo nevezme. Proste jsi 2-3 tydny dokazal byt bez sklenicky, bez drogy... a to nakonec muze mit mnohem vetsi hodnotu, nez ony "mysticke zazitky".
    DRSH
    DRSH --- ---
    Josefovi málem selhala játra. Když přestal pít, shodil 30 kilo a našel novou cestu - Aktuálně.cz
    https://magazin.aktualne.cz/josefovi-malem-selhala-jatra-kdyz-prestal-pit-shodil-30-kilo/r~deb9fe4874c511eea3c0ac1f6b220ee8/
    LOGO
    LOGO --- ---
    OPERAHYPNO: to je hodně chytrý. Tak on každej fet je super. Záleží jen na přístupu. Nesmíš na tom bejt závislej. Jinak je to supr.
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    DRSH: vědci

    Doc. Ing. Martin Kuchař, Ph.D. (VŠCHT) - "Nedá se říct, že kratom je zlý. Jde o přístup."
    https://www.youtube.com/watch?v=cliS5MNBe38
    DRSH
    DRSH --- ---
    Čeští vědci v srdci Amazonie testují ayahuascu. Nápoj a mystické rituály mohou léčit deprese | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/veda/veda-ayahuasca-deprese-psychedelika-lecba-vyzkum-amazonie_2308101248_har
    DRSH
    DRSH --- ---
    Ayahuasca je droga, která vědce překvapuje léčebnými účinky — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/ayahuasca-je-droga-ktera-vedce-prekvapuje-lecebnymi-ucinky-105809
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CHARON: Jen drobnej fakt, tryptamin se píše s tvrdým y, ty experte na lidskej mozek
    CHARON
    CHARON --- ---
    Jen drobnej fakt:
    Triptamin dokonce i DMT je látka tělu známá, lidské lidské tělo ji vyrábí a uchovává. Používá jí v různých situacích. Na druhou stranu etanol je látka tělu neznámá která lidskému metabolismu vždycky překáží.
    KEB
    KEB --- ---
    OPERAHYPNO: tohle neposoudim btw co je zapper?

    Ale ke všem těmhle rádoby prorokům a lidovým léčitelům jsem velice skeptický 99% z nich jsou šmejdi, co tahají prachy z důvěřivých prosťáčků anebo z hluboce nešťastných lidí. To je částečně i osobní zkušenost.
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    CYBER_GEORGE: Hele, já asi vlastně nemám problém s tim, že lidi zkouší různý způsoby jak se zbavit závislosti. Ostatně i těch terapeutickej přístupů je spousta a jako člověk z oboru musim říct, že i když spravedlivě hájíme naše postupy a uměli bychom asi i konkrétně říct, co si myslíme, že pomáhá, s jistotou to nevíme. Protože prostě ty výsledky se fakt různěj človek od člověka.

    Víme docela dobře, co v souhrnu lidem, kteří maj společněj rys závislostní chování a závislosti chybí. Víme, že když to saturujem, vědomě integrujem a podpoříme, aby to tam zůstalo, tak to extrémně zvyšuje šanci, že ty škodlivý vyrovnávací postupy se prostě přepíšou jinejma, z pohledu jednotlivýho lidskýho života i společnosti prostě nějak víc fajn a užitečnějšíma. Víme, že nějakym takovym klíčem je uvědomování si sama sebe na všech rovinách. A ano, víme taky, že některý dejme tomu teda mystický zážitky, který může zprostředkovat třeba ta klinická smrt, extrémní mentální vypětí, některý z typů hluboký meditace anebo to, co se dá zažít na zmiňovanejch látkách, ten potenciál autentickýho a plnýho náhledu na vlastní život maj. A vlastně nikdo kdo je trochu příčetnej netvrdí, že to tak neni. Co ale zůstává, je kromě toho taky fakt, že zatim co dobře odvedená terapeutická práce a úsilí, který při tradiční léčbě člověk svojí úzdravě věnuje, nejenom že typicky nezraňuje, ale hlavně teda poskytuje solidní, poctivou výstuž, základ o kterej se dá opřít, když se věci kolem začnou nějak otřásat, u těch jednorázovejch probouzejících zážitků to jednoduše neplatí. Platí u nich bohužel spíš nejistota výsledku (bez řádný terapie, která je klíčová. fakt ne, zážitek bez správný integrace prostě nestačí) a navíc i reálný a často se naplňující riziko, že si člověk z podobnejch seancí odveze i nějaký ty bludy a obludy.

    Takže jako jasně, dělejte, co je třeba, ale mějte trochu soudnosti, pokory, a možná se trochu zamyslete nad tim, jestli při vší tý prozřetelnosti a uvědomělosti, nejste ve stejný pasti konzumního paradigmatu doby jako všichni ostatní a nehledáte rychlý a sexy řešení na věci, který třeba prostě nějak postaru odmakat.
    SDN33
    SDN33 --- ---
    OPERAHYPNO: ovšem toto je taky hodně kvalitní názor z oblasti demence
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    KEB: a pak vždycky nenápadně ty ezaři s zapperama říkaj, že jenom zappery fungují a ten fén je blbost kdežto ty s fénem by sekali ruce za zappery. klasika
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam