CYBER_GEORGE: hm, teď fakt nevim, do čeho se mě to snažíš natlačit. mám odjet od rodiny, práce a všemožnejch ostatních závazků, abych se přesvědčil, že někde uprostřed deštnýho pralesa je skupina lidí, která má sice nejspíš dobrý úmysly, ale taky dlouhý vedení a tobě osobně dokázal... co přesně... ??
Hele, já si v zásadě myslim, že ti uniká jeden důležitej point a proto mám obavy o vaše klienty, i když celkem nepochybuju o tvojí upřímnosti (stejně jako míře diletantství. sry... ). Když se v první půlce dvacátýho století odstraňovaly příznaky schizofrenie lobotomií, nadšení z úspěchu bylo veliký. Dneska bys ale našel málokoho, kdo by tenhle zákrok vnímal jako léčebnou metodu. Případně, kdybys byl fakt morbidně tlustej a já tě přinutil měsíce jíst jenom slunečnicový semínka, asi bys opravdu zhubnul. Jinými slovy, metod odstranění příznaků souboru příčin, který se manifestujou závislostí je určitě spousta. Od poutáni řetězama k posteli, bičováni a práci v kamenolomu, přes užívání jinejch drog a spirituální probouzení, po obyčený přemejšlení nad tim, komu všemu jsem v životě ublížil, jak jsem sám sebe zhuntoval a co dál se životem. Těch metod je spousta a v principu maj jedno společný. Nejsou tak úplně léčbou. Jsou pomůckou k odstranění symptomu, nebo jinak - k odstranění viditelnýho problému. U toho je bezva začít, protože zastavíš ten generátor dalších průserů, ale prostě špatně skončit. To co já považuju za léčbu a postrádám u podobných praktik jako je to o čem tu furt mluvíš, je příprava na život, v němž se nevyhnutelně budou opakovat situace, který závislost pomáhala překrýt. Který prostě odclonila od upřímnýho vhledu. Který bránila přijímat, protože to prostě bylo moc těžký a nebyl žádnej použitelnej areznál, žádná výbava dospelějch skillů, který by jinak pomáhaly se s těžkostma života vypořádat. To neučíte, neměníte, a tak za mě prostě neléčíte. Jinak řečeno, ty lidi zhubnou, ale maj pořád hlad...