• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORDIGAPráce v továrnách - zkušenosti i naštvaný
    BURAN
    BURAN --- ---
    HASH: mozna bys mnohe osvetlil kdybys popsal jakou delas praci a jak to mas daleko od domova? :)
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---
    HASH: takže pracuješ v agentuře která zprostředkovává práci? páč jinak bys takový pitomosti nikdy nenapsal. tyhle agentury sou jen parazitický systémy jak na cizí práci vidělat peníze. o ničem jinym tyhle agentury nejsou. normální paraziti
    EMMMA
    EMMMA --- ---
    HASH: budto si troll nebo jsi uplne mimo. v obou pripadech nema diskuse dalsi smysl - stejne je to tady OT.
    jen pokud to nahodou skutecne takhle vidis, at te probuzeni z tohohle narcistne-individualistickyho snu (kde kritika je pouze domenou nul a komunistu:) moc neboli a at se najde nekdo, kdo te "neodrizne" az budes potrebovat pomoc.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    HASH: Tak pravdu máš v tom, že člověk může cokoliv. Zbytek je ovšem ryzí trolling a na to už ti neskočím. Tak blbej, abys viděl natolik černobíle nejsi.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    HASH: Takže znova

(neberu alternativy jako odstěhovat se, dojíždět jinam atp atp - tyhle možnosti leckdo z nejrůznějších důvodů nemá, a už je nucen využít služeb agentury, a tím pádem šikanován)

Ano, můj vlastní fail, blbost a lenost je třeba to, že /mám zdravotní postižení/starám se o nemohoucí rodiče/partner se z existenčních důvodů nemůže přesunout atp atp...
    Člověče, ty jsi buďto v životě nekontaktoval realitu, nebo jsi neuvěřitelně omezenej vůl.
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---
    tak trocha zkušeností. makám už nějakej pátek v chemickym průmyslu jako operator. práce je to jak kdy, někdy pohoda někdy se člověk stačí najíst jen ráno když přijde do práce a pak si třeba dá sušenku někdy za deset hodin práce (ne zákonou přestávku nemáme, nepřetržitej provoz). peníze tu máme celkem slušný, ale bohužel jen díky švédovi co to tu vedl v devadesátejch letech a bylo obrovský propouštění, a tak nechal zvýšit platy na evropskou uroven v tomhle oboru. co si budem povídat dnes kolegum třeba z německa nesaháme platem ani po podrážky :))

pracovní prostředí je díky naročnosti vyvážená kvalitní prací lidí od hygieny práce, takže se místnosti a chodby pravidelně malují, věci se opravují atp.

docela dobrý síto na lidi tu působí kompetentní zkoušky, který člověk skládá +- jednou za půl roku z novejch provozů, které se učí. a neni to zrovna přátelský povídání ale hotová maturita. 5 okruhů otázek po 24 otázkách :-)) holt člověk se tu potřebuje furt učit a získávat zkušenosti.

v současný době jsme s kolegy, jakožto ti nejnižší z celý technický divize zhruba na úrovni mistrů z dob minulých takže si nás firma docela drží, páč zapracovat člověka tu trvá minimálně 5 let.

práce odborů tu nějaká je, ale bohužel doplácí na lidi, kteří nechtějí jít do stávky. takže platovej progres byl v minulých letech minimální. (prej krize)

líbí se mi, že si jako zaměstnanci můžem odhlasovat změnu směn, ted probíhá hlasování třeba o zavedení 12h šichet místo odpoledních.

sklady máme celkem vybavený a neni problém cokoliv nafasovat (spotřební materiál jako rukavice, baterie atp) + několikrát ročně fasujem hygienický potřeby, trika a tak různě..
    EMMMA
    EMMMA --- ---
    HASH: vzdycky mas na vyber? Ty mozna jo. Stejne jako spousta dalsich lidi, kteri meli dost kompetenci a stesti (= dobry zazemi, relativne bohatou zemi puvodu, moznost studovat, dostacne vysoky IQ, nikoho o koho by se museli starat, zadny zdravotni omezeni atd.). Existujou ale cely skupiny lidi, kterejm nektera z tehlech startovnich podminek chybela/chybi. Nemyslim, ze to legitimizuje jejich vykoristovani stylem, kterym to praktikujou prave agentury. A proc to proste nevypustit, kdyz se me to jako cloveka s relativne dobrou praci netyka? Kdyz pominu to, ze se mi takovejhle system z principu hnusi a budu hledat utilitarnejsi argument, vzpomenu si treba na to, ze obecne se zije lip ve spolecnostech/statech, kde takhle kriklavy nespravedlnosti neexistujou.
    Tipuju predem, ze se nejspis neshodnem v podstate, ale neoliberalni hodnoty tohohle razeni povazuju za nebezpecny i pro autoritarstvi, ktery obsahujou (a utvrzujou me v tom treba dejiny velky britanie za margret thatcher).
    Sry za OT, bylo to tak kriklavy, ze jsem si reakci nemohla odpustit.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Proč bydlíš v menším městě - tvůj fajl - jako člověk co se před X lety odstěhoval za prací, musím říct, že tohle je nebetyčná arogantní píčovina
    BURAN
    BURAN --- ---
    HASH: jasne, presne tak, nemusis nic, vzdycky se treba muzes za praci odstehovat na druhej konec republiky, bydlet tam na ubytovne, deti budes vidat o vikendu u babicky co ti je bude hlidat.
    mel ses lip ucit!

HASH, ty si moula, covece, co nevidi dal nez na spicku svyho nosu :)
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    HASH: Jako jo, já jsem taky pro, aby líný blb navždy motykou hovna hrabal a suchej chleba žral, zatímco ten chytrý a pilný byl po právu odměněn slušnou prací, pěkným platem a závistí líného blba. S tímhle nastavením problém nemám. Problém mám s tím, že i toho chytrého pilného, jehož profesní růst vede přes větší podnik na začátku cesty stopne agentura a ojebe ho, ať dělá co dělá. To ho taky může poslat namísto kariéry do hoven, protože ztrácí čas, rozumíme si?
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    HASH: Pleteš se, ty jsi nucen využívat jejich služeb, vždyť o tom píšu - například pokud jsi vyučený v černém řemesle, jako strojař, frézař, zámečník, svářeč atp, všechny tyhle profese směřují do kolbenky (což ti ve škole neřeknou) a do té musíš přes agenturu (což ti taky nikde neřeknou). Vůbec mám dojem, že si to představuješ jak hurvínek válku. Pokud bydlíš na menším městě, v okolí máš jednu fabriku a ta přijímá pouze přes agenturu, co ti zbývá?
    (neberu alternativy jako odstěhovat se, dojíždět jinam atp atp - tyhle možnosti leckdo z nejrůznějších důvodů nemá, a už je nucen využít služeb agentury, a tím pádem šikanován)

Já jako kapacita ve svém oboru jsem vyjímka a práce si mě dneska hledá sama, ale než jsem získal potřebnou praxi, bylo to na posrání - byl jsem nucen využívat agentury okolo půlroku, než jsem získal potřebné vědomosti, a dal milému zaměstnavateli sbohem. Nevermore.
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    JON: OT si zcela jistě, tady tržiště není, zkus toto:

http://www.nyx.cz/index.php?l=market;l2=1;market_cat=16;search=
    JON
    JON --- ---
    Snad nejsem OT: Pokud někdo chcete pracovat za 12-13 čistýho pravidelně v Táboře, jste manuálně zručnej (vrtačka a rozbrus pro vás nejsou cizí slova), měl bych pro vás práci ve velmi "lidských" podmínkách - příplatky za akce, volno po práci do noci atd.. Kdyžtak do pošty.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Přesně, odbory musí být za agentury naprosto vděčný - jim to hraje do karet..
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    BLOODRAT: jasný, to je právní záležitost, myslel jsem to ale spíš tak, jestli se odbory snaží tlačit na firmu, aby agenturním například usnadnila přestup mezi kmenový personál, jestli se odbory snaží agenturní nějak organizovat, nebo tak něco... ale je fakt možný - a podle všeho to tak asi opravdu je - že odbory na většině míst na agenturní z vysoka kašlou, naopak jsou rádi, že v továrně jsou, a že v případě "nouze" letí na dlažbu jako první a odbory si tak můžou "ochránit" své kmenové ovečky..
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    BORDIGA: Nijak. To jde zcela mimo odbory díky smlouvě o dílo. Tzn zdravotní i sociální si platíš sám a sám se o sebe i (ne)staráš.

HASH: Nechytej za slovíčko. Já bych třeba chtěl, aby tyhle mrdkózní agentury nevznikaly a já nebyl nucen využít jejich "služeb", když chci někam nastoupit. Je to jen způsob, jak vymrdat s člověkem co má zájem o práci, mít možnost ho okamžitě propustit, platit za něj minimální odvody a stanovit mu nulová práva.
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    PHA3TON: a jak se k agenturním zaměstnancům staví odbory? snaží se je nějak oslovit, zlepšit jejich situaci, nebo na ně úplně kašlou?
    PHA3TON
    PHA3TON --- ---
    Pracuju v jedne firme v oblasti automotive... na trochu vyssi pozici. Firma ma cca 1500 zamestnancu, takze na ceske pomery trochu vetsi firma. Dostat se naprimo do firmy jako operator(delnik) hned od zacatku absolutne nemozne. Mam namysli praci na lince. Jeste loni jsme tu meli jednu pracovni agenturu... ted uz dve. Nevim jakou smlouvu maji podepsani lide s temito pracovnimy agenturamy, ale firma agenturam plati za cloveka stejne jako za kmenoveho zamestnance. Samozrejme kdyz se omezi vyroba, tak ti lide hned jdou. Na stesti posledni dva roky se spise nabira, takze odchazeji lide spis z vlastni vule. Samozrejme agentura plati lidi mizerne. Co vim tak 12 cistyho za mesic... prace monotoni... hruza... respekt k tem lidem co to delaji. Po pul roce muze agenturni delnik prejit pod firmy a stat se kmenovym zamestnancem... pokud o nej firma projevi zajem... pokud, ale nemate znamy na spravnem miste, nechyby kmenovy zamestnanci z duvodu, ze jich dal vetsi pocet vypoved nebo nejste superman, tak je skoro nemozne stat se kmenovym zamestnancem. Znam lidi co uz jsou i dva roky pod agenturou a furt jim je tak nejak slibovano, ze maji nadeji stat se kmenovym zamestnancem. Nerikam, ze je to nemozne, ale ta sance je hodne mala. Tusim, ze u agentury dostane clovek po trech mesicich pridano a pak kazdy dalsi rok... ale asi nejaky trapny penize. V pripade, ze se po nejake dobe at uz pul roce, roce, dvou atd. stane kmenovym zamestnancem, tak zacina zase od nuly... to jest s penezma klesne zpatky na 10-12 cistyho a zase se vypracovava od zacatku. Po 2-3 letech se dostane nekam k 18-19 hrubyho. Proste hruza. Vubec se mi to nelibi. Je to takova oficialne povolena prostituce. Kdyz vidim ty lidi z agentury... pracovne se jim rika koordinatori, ale u me to nejsou nic nez pasaci... tak je mi z nich spatne. Je to prach sprosty vydelavani na lidech. Bohuzel... v tomhle statu je mozny uplne vsechno.
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    jakpak je to asi ve Foxconnu v Kutný Hoře a Pardubicích?

Foxconn says underage workers used in China plant| Reuters
    http://www.reuters.com/article/2012/10/17/us-foxconn-teenagers-idUSBRE89F1U620121017
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    AOTEAROA: Nechci ti kazit iluze, ale to říkají všem a vždycky, realita je taková, že si ze stovky agenturních lidí nechají dva, většinou ty nejschopnější s bydlením někde poblíž - jako náhradu za někoho kdo odešel ze stálé crew.
    Jako agenturní pracovník jsem měl tu čest se takhle pokoušet o místo celkem pětkrát :o)
    Ale nevím, třeba jsou v Austrálii férovější. Já, jak slyším "agentura", naskakuje mi kopřivka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam