• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORDIGAPráce v továrnách - zkušenosti i naštvaný
    O postindustriální společnosti se toho zatím hodně namluvilo, ale ještě nikdo ji neviděl. Průmysl ve skutečnosti tvoří páteř (nejen) české ekonomiky a vypadá to, že ani v budoucnu tomu nebude jinak. Práce v továrnách má sice už jinou tvář než v bývalých "kolbenkách", ale rozhodně nezmizela. Podíl zaměstnanců v českém průmyslu je nejvyšší v EU. Respektujte prosím téma klubu: má sloužit především výměně zkušeností z továren - kavárenský debaty o tom, jestli operátoři makaj na linkách, protože jsou líný a nechtěj se stěhovat za prací, sem nepatří.
    rozbalit záhlaví
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    BURAN: a v jakem jezdil aute?
    BURAN
    BURAN --- ---
    LOPIK: delal jsem u jednoho podnikatele co mi vysvetloval, ze jestli mi zalezi na firme, mel bych do ni investovat (vic prescasu a nechtit pridat). firma tehdy byla zavedena, zakazky se nestihaly, rocni obrat nekolik milionu a 2 zamestnance vcetne mne.
    majitel to myslel smrtelne vazne. :D
    taky hodne mluvil o tom, ze by tu firmu chtel dotahnout na mensi tovarnicku.
    :)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Snažil jsem se naznačit, že je trochu nesmysl chtít po někom hájit práva a majetek jiný vrstvy na vlastní úkor.. Jestli tě obecný blaho tak bere, skoč se zeptat na finančák na číslo účtu a můžeš tam posílat klidně čtvrtku platu k tý druhý, co už určitě vracíš zaměstnavateli, aby v těchto těžkých dobách moc nestrádal, ale od jiných nemůžeš čekat, že to budou chtít sami dělat..
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    MUI: Jasně, má si nechat radostně na vlastní žádost snížit plat a pak až ta krize opravdu přijde tak může po krachu upřímně poděkovat správní radě, že se jen díky jejich prozřetelnosti za roky strádání naučil vařit bukvicovou polívku už dávno a že má tu svojí zemljanku i zateplenou volebníma letákama. Narozdíl od těch odborářských sviní, co se ládovali chlebem se sádlem klidně i v úterý.
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    BORDIGA: jenom má nekonečná velkorysost zatím nevedla k naplnění tohoto varování, ale upozorňuju, že stále platí
    BURAN
    BURAN --- ---
    HASH: promin, ale ja si nejsem vedom ze bych si stezoval na svou situaci... ja jsem zhruba tam kde jsem chtel a chci byt... zase ty tvoje soudy, zalozene na nejakem povrchnim dojmu... ani poradne nectes co tu pisu.
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    MUI: máš pravdu - dívám se na věci čistě z "egoistického" pohledu zaměstnanců, protože pohledu zaměstnavatelů je všude víc než dost
    HASH
    HASH --- ---
    BURAN: tak holt bydleli na blbym miste a meli se prestehova,t kdyz byli mladsi
    hergot co furt picujes?

co je nepochopitelneho na statementu, ze ses strujcem sveho osudu a vsechno ostatni je jenom tvoje lenost?

ti mrdam na to, co vsechno musis "obetovat"...holt jsi mel premejslet dopredu a vubec, nejak netusim, proc se tady o tom bavime...

BURAN: mohl jsem pracovat v klidu za 25k hrubyho ve svem rodnem meste
    vybral jsem si par supu navic s moznosti, ze to jednou bude o hodne lepsi
    kamaradi se stejnou moznosti se rozhodli bydlet na malem meste dal

a jednou budou picovat v diskuzi jako je tahle, co vsechno by museli obetovat

mrdam je a mrdam i tebe

jste jenom lemry liny
    BURAN
    BURAN --- ---
    HASH: + tipuju ze pro tebe to prestehovani nebyla nutnost, ale sen.
    BURAN
    BURAN --- ---
    HASH: musim priznat ze mne neprestavas fascinovat svymi soudy, i kdyz o mne vubec nic nevis :)
    prestehovanej uz totiz jsem ;)
    a mas pravdu, zpatky do mesta se stehovat nebudu, jen se pletes ze je to kvuli lenosti.

a ptal jsem se tebe jak to bylo slozity to tvy prestehovani, protoze mi prijde ze ve tvem pripade mladik bez zavazku sbalil par mikin a spodaru do batuzku a odjel do Prahy, kde pul roku otravoval naky kamarady, protoze vlastni bydleni nemel ... z nejakeho nejspis zavazneho duvodu :D (nejspis zodpovednost za vlastni ciny).

tohle doporucujes lidem, ktery treba po 25 letech na jednom miste prisli o praci. je jim 40-45 let, na miste maji dum, rodinu, pribuzne, zname.

nerikam, ze je to pro ne nemozne, ale neda se to vubec srovnavat, a je videt ze soudis jen podle sebe, a jak uz jsem tu jednou napsal, nevidis dal nez na spicku svyho nosanku :)
    HASH
    HASH --- ---
    BURAN: jaky obeti zase?
    ses proste linej se stehovat
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    MARTYMARTY: jo,nejvic super je tyhle fullauto roboty ladit a nahazovat na manual v momente,kdyz se neco vysere :)
    JANDOS
    JANDOS --- ---
    MARTYMARTY: Tak ten mekac byl joke :) A jinak jo, kez by nase vyroba fungovala jako automobilka. V tom TPCA to byl fakt vrchol efektivity prace co jsem videl ne jako u nas .... tamhle se vali civka medi na dvore, tamhle sukaj na nocni ve skladu a skladnik jim jeste pujcuje klice apod ...
    MARTYMARTY
    MARTYMARTY --- ---
    JANDOS: Jo, no, jako balení hamburgerů a výroba fabií, ono jako ve finále to není asi takový rozdíl, prostě místo součástek tam nacpeš zeleninu nebo sejra a tak... :-)

Ten zážitek vidět tu robotizovanou část naživo, to jsem hrozně čuměl a doporučuju každýmu využít možnost se na to podívat.
    JANDOS
    JANDOS --- ---
    MARTYMARTY: Proto jsem chtel, aby se tu definovalo o cem se mluvi, protoze mi prislo ze nekdo tu popisuje najaty agenturni polaky na nejnizsi prace a ma spor s nekym kdo mluvi o necem zcela jinym.
    Jinak vim jak to vypada v automobilce byl jsem osobne napr. v TPCA ....
    MARTYMARTY
    MARTYMARTY --- ---
    JANDOS: Tak si třeba představ lidi co v Bolce v lince dělají interiéry (a podobný serepetičky i z venku) na fabie chodí po nějakým 15 metrů dlouhým úseku jak tam jede ta karosérie "na pásu" a montujou do toho třeba šaltpáky nebo nějaký ty šmejdy dovnitř v palubce nebo co já vím co (skoro všechno). Takhle mu tam projede jedna fabie třeba za 30 vteřin a on to tam za tu dobu musí vmontovat, protože potom to a) odjede k někomu dalšímu a b) mu tam přijede další kchár. Takhle tam pinká 4 hodiny nebo kolik, pak písk, na 20 minut (15?30?) se slezou k ke stolům a skříňkám, vyndaj žranec a nasoukaj to do sebe a pak šupla zase písk a znova to samý.

Jasně, pak jsou tam lidi, který tam jsou přes techniku a to musí být (imho, alespoň mi to tak přišlo z toho, když jsme s nima komunikovali) odborníci, který tam jsou přes údržbu, když se něco posere, když je něco potřeba atd a ty budou pravděpodobně placený dost dobře a je to určitě i zajímavý. Ale to co jsem psal vejš mi přijde jako "typický džob", který si představím pod pojmem práce ve fabrice, děláš to, co nedělaj roboti, protože je to buď moc jemná, moc titěrná, moc pohybově/koordinačně náročná práce a nebo spíš kombinace toho všeho, na kterou prostě potřebuješ lidi.

Roboty maj pak samozřejmě vedle, kde vařej karoserie a dávaj dohromady kostry aut, apod. Jsou silný, relativně rychlý a hlavně přesný, když vidíš jak tam bafne nějak vyraženej plech, posune to kus ke svářečce, přivaří, pootočí, přivaří, přendá do jinýho chapadla, tak to vypadá jak nějaká linka na výrobnu terminátorů. Ale když si představíš jak osazuje pojistky, jednu za druhou, tak to by byla pro takovýho robota ve srovnání s dělňasem práce na sto let a zabralo by to taky o dost víc místa.
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    MUI: s přesunama výroby to není až tak jednoduchý, často se jimi hrozí spíš jen kvůli tomu, aby se zaměstnancům vnutilo přijetí horších podmínek nebo nižších mezd; obecně ale platí, že určitý zboží jako např. auta a díly k jejich výrobě se nevyplatí převážet nad jistou vzdálenost, proto taky asijský automobilky (Huyndai-Kia, Toyota) staví svoje továrny pro auta prodávaný v Evropě tady a nevozí je z Číny, protože by to bylo jednoduše moc drahý; dokonce ani televize už se nevyplatí vozit z Číny, ale čínská firma Changhong otevřela svoji výrobu televizí pro Evropu v Nymburce; takže obecně bych velkou část vyhrožování přesunem výroby považoval za propagandu, protože to pro kapitál jednoduše nevychází ekonomicky :-)
    JANDOS
    JANDOS --- ---
    MUI: Ja jsem treba v tovarne stal u stolecku a vkladal platkovy syr a cibuli do hamburgeru a balil je do papíru :)
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    JANDOS: je fakt, že pro potřeby tohoto klubu je továrna vymezená v úzkém smyslu "tradičním" průmyslem, v širším významu ale podle mě můžeme dneska směle za továrnu označit i například řadu provozů v tzv. službách, například supermarkety, call centra, pošty atd.; práce v řadě těchto a mnoha dalších míst má velice podobné rysy s tou využívanou v "klasických" továrnách, pracovníci tam čelí řadě podobných problémů (agenturní práce apod.)
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Tak treba ja,Hashi, jsem programator/operator sestiosych obrabecich cnc center a ohranovacich lisu. Mam osmiletou praxi,ovladam sinumerik a heidenhein,strojnicke tabulky v hlave,plynula anglictina,cad atp. Preklep v kodu muze znamenat skodu v milionech,tolik k odpovednosti:)Pred pulrokem jrem menil zamestnavatele a hledal novou praci. V mem okoli byly dva prijatelne podniky. V jednom me odkazali na sluzby agentury,do druheho jsem rovnou nastoupil.
    JANDOS
    JANDOS --- ---
    Muzete mi definovat pojem tovarna ?
    Me prijde ze nekdo si tu pod tim nekdo predstavuje cinskou fabriku na adidasky jinak si nedovedu vysvetlit srandovni prispevky typu "v tovarne nikdo pracovat nechce" ( HASH: )
    napr. u nas maji kmenovy zamestnanci ve vyrobe s par letou praxi vic nez kdokoliv v kancelarich (krome manageru) a je to tak i jinde co vim .....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam