• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORDIGAPráce v továrnách - zkušenosti i naštvaný
    MARTYMARTY
    MARTYMARTY --- ---
    BORDIGA: Tak k tomuhle bych si dovolil výhradu nebo spíše poznámku.

Pokud ty považuješ za věc, která by měla být placená dvojnásobně, to neznamená, že by to mělo mít takovou hodnotu. Já bych to třeba nešel dělat ani za 50 tisíc, určitě se najde někdo, kdo by to nešel dělat ani za dva míče.

Práce má ale takovou cenu, za jakou je se najde někdo, kdo ji udělá. Když něco kupuješ, tak zkrátka to koupíš za nejméně, co ti někdo nabídne (alespoň pokud z toho chceš mít maximální finanční užitek - což typicky subjekty jako zaměstnavatel, prodavač, atp. chtějí), stejně jako když budeš chtít něco prodat (za maximum), tak to prodáš tomu, kdo nabízí nejvíc.

To, že si všichni ti dělňasové neváží svého času natolik, aby si řekli, že za to zkrátka chtějí víc, čímž by si zaměstnavatelé zase řekli "aha, tak za tolik už lidi neseženu, musím nabídnout víc", ani to, že existují ty zlé, ošklivé a nepěkné agentury (sarkasmus zamýšlen), za což zkrátka může fakt, že zákonník práce je sračka (teda namátkou právě ten, ony jsou všechny shit) a vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem je všechno, jen ne svobodná dohoda mezi dvěma subjekty (což už někde níže správně naznačoval HASH, pokud jsi to ve vší své zabedněnosti nesmazal), to je věc druhá, ale poměrně nesouvisející s předchozím odstavcem.

Netvrdím, že se to dá nějakým lusknutím prstu změnit, ale to, co jsi tam napsal, to je zkrátka výštěk do tmy a hrozný blábol, nebo dost neštastné vyjádření osobních preferencí (s čímž by se dalo souhlasit).
    BURAN
    BURAN --- ---
    HASH: nez jsi prisel, zacal hulakat, oznacovat ostatni za nacky, zbytecne, lenochy a nuly, bavili jsme se o tom, jake je/bylo pracovat v tovarne a vecech s tim souvicejicich, jako treba praktiky pracovnich agentur.
    rejpale :)
    HASH
    HASH --- ---
    BURAN: tak urcite
    nejak mi tu vsichni splyvate...nejdriv vsichni makaj za strasnejch podminek a za strasny penize pres zlou agenturu, pak je tady najednou olovina lidi outsourcovana v pohode firmou, jednou nekdo bere 12k, podruhe se radsi k platu nevyjadri...

takze o cem se my dva vlastne bavime smudlo?
    HASH
    HASH --- ---
    BURAN: tak urcite
    BURAN
    BURAN --- ---
    KAILASH: hele nejaky celkem normalni, zadny bmw ci mercedes...
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    MUI: za práci na lince by nebyl dost ani dvojnásobek
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    BURAN: a v jakem jezdil aute?
    BURAN
    BURAN --- ---
    LOPIK: delal jsem u jednoho podnikatele co mi vysvetloval, ze jestli mi zalezi na firme, mel bych do ni investovat (vic prescasu a nechtit pridat). firma tehdy byla zavedena, zakazky se nestihaly, rocni obrat nekolik milionu a 2 zamestnance vcetne mne.
    majitel to myslel smrtelne vazne. :D
    taky hodne mluvil o tom, ze by tu firmu chtel dotahnout na mensi tovarnicku.
    :)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Snažil jsem se naznačit, že je trochu nesmysl chtít po někom hájit práva a majetek jiný vrstvy na vlastní úkor.. Jestli tě obecný blaho tak bere, skoč se zeptat na finančák na číslo účtu a můžeš tam posílat klidně čtvrtku platu k tý druhý, co už určitě vracíš zaměstnavateli, aby v těchto těžkých dobách moc nestrádal, ale od jiných nemůžeš čekat, že to budou chtít sami dělat..
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    MUI: Jasně, má si nechat radostně na vlastní žádost snížit plat a pak až ta krize opravdu přijde tak může po krachu upřímně poděkovat správní radě, že se jen díky jejich prozřetelnosti za roky strádání naučil vařit bukvicovou polívku už dávno a že má tu svojí zemljanku i zateplenou volebníma letákama. Narozdíl od těch odborářských sviní, co se ládovali chlebem se sádlem klidně i v úterý.
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    BORDIGA: jenom má nekonečná velkorysost zatím nevedla k naplnění tohoto varování, ale upozorňuju, že stále platí
    BURAN
    BURAN --- ---
    HASH: promin, ale ja si nejsem vedom ze bych si stezoval na svou situaci... ja jsem zhruba tam kde jsem chtel a chci byt... zase ty tvoje soudy, zalozene na nejakem povrchnim dojmu... ani poradne nectes co tu pisu.
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    MUI: máš pravdu - dívám se na věci čistě z "egoistického" pohledu zaměstnanců, protože pohledu zaměstnavatelů je všude víc než dost
    HASH
    HASH --- ---
    BURAN: tak holt bydleli na blbym miste a meli se prestehova,t kdyz byli mladsi
    hergot co furt picujes?

co je nepochopitelneho na statementu, ze ses strujcem sveho osudu a vsechno ostatni je jenom tvoje lenost?

ti mrdam na to, co vsechno musis "obetovat"...holt jsi mel premejslet dopredu a vubec, nejak netusim, proc se tady o tom bavime...

BURAN: mohl jsem pracovat v klidu za 25k hrubyho ve svem rodnem meste
    vybral jsem si par supu navic s moznosti, ze to jednou bude o hodne lepsi
    kamaradi se stejnou moznosti se rozhodli bydlet na malem meste dal

a jednou budou picovat v diskuzi jako je tahle, co vsechno by museli obetovat

mrdam je a mrdam i tebe

jste jenom lemry liny
    BURAN
    BURAN --- ---
    HASH: + tipuju ze pro tebe to prestehovani nebyla nutnost, ale sen.
    BURAN
    BURAN --- ---
    HASH: musim priznat ze mne neprestavas fascinovat svymi soudy, i kdyz o mne vubec nic nevis :)
    prestehovanej uz totiz jsem ;)
    a mas pravdu, zpatky do mesta se stehovat nebudu, jen se pletes ze je to kvuli lenosti.

a ptal jsem se tebe jak to bylo slozity to tvy prestehovani, protoze mi prijde ze ve tvem pripade mladik bez zavazku sbalil par mikin a spodaru do batuzku a odjel do Prahy, kde pul roku otravoval naky kamarady, protoze vlastni bydleni nemel ... z nejakeho nejspis zavazneho duvodu :D (nejspis zodpovednost za vlastni ciny).

tohle doporucujes lidem, ktery treba po 25 letech na jednom miste prisli o praci. je jim 40-45 let, na miste maji dum, rodinu, pribuzne, zname.

nerikam, ze je to pro ne nemozne, ale neda se to vubec srovnavat, a je videt ze soudis jen podle sebe, a jak uz jsem tu jednou napsal, nevidis dal nez na spicku svyho nosanku :)
    HASH
    HASH --- ---
    BURAN: jaky obeti zase?
    ses proste linej se stehovat
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    MARTYMARTY: jo,nejvic super je tyhle fullauto roboty ladit a nahazovat na manual v momente,kdyz se neco vysere :)
    JANDOS
    JANDOS --- ---
    MARTYMARTY: Tak ten mekac byl joke :) A jinak jo, kez by nase vyroba fungovala jako automobilka. V tom TPCA to byl fakt vrchol efektivity prace co jsem videl ne jako u nas .... tamhle se vali civka medi na dvore, tamhle sukaj na nocni ve skladu a skladnik jim jeste pujcuje klice apod ...
    MARTYMARTY
    MARTYMARTY --- ---
    JANDOS: Jo, no, jako balení hamburgerů a výroba fabií, ono jako ve finále to není asi takový rozdíl, prostě místo součástek tam nacpeš zeleninu nebo sejra a tak... :-)

Ten zážitek vidět tu robotizovanou část naživo, to jsem hrozně čuměl a doporučuju každýmu využít možnost se na to podívat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam