• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SEVERINEvýchova kluků a ostatních šelem
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ANNAWA: zrovna Tris níže píše, že lidé mají tendenci přebírat to, co doma viděli. proto se přece začalo mluvit o těch dobrých mužských a ženských vzorech, ne?
    takže bych čekala, že můj muž by měl převzít vzorec chování od svého otce. a vzhledem k tomu, že nepřevzal, je celkem jedno, jaký ten otec je.
    ani špatný, ani dobrý vzorec prostě dítě převzít nemusí a myslím, že to ani není tak časté, jak se prezentuje.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CHIMERA: dvě možnosti:
    1) víc se identifikoval s matkou
    2) dostal v začátcích partnerského soužití/samostatného života dobrou školu a převzal odpovědnost sám.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    CHIMERA: nevím. Ale nemám dojem, že by tu někdo tvrdil, že dítě má/musí/vždy přebírá chování svých rodičů.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CHIMERA: já jsem původně chtěla napsat nakonec, že totéž platí i obráceně - samozřejmě že matka alkoholička, nebo patologická manipulátorka je vzor blbý.
    a samozřejmě že se dá žít i bez vzorů v nukleární rodině - pak převezmou většinou roli vzoru buď vzdálenější příbuzní (velmi často prarodiče), nebo nějaká osoba zvenčí. a taky je možné, že se dítě naopak vymezí proti rodičovskému vzoru naprosto obráceně (abstinent jako syn opilce...).
    ale jinak mají lidé tendence opakovat to, co doma viděli. pokud syn vyrůstá v rodině, kde je normální, že ženy posluhují mužům, bude totéž očekávat od své partnerky. pokud se rodiče často uchylují k ráně jako výchovnému prostředku první volby, bude mít dítě tendence to taky opakovat.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ANNAWA: jasně že vzorec.
    a proč teda můj muž nepřevzal vzorec chování od svého otce, a to přesto, že ho nesmírně miluje a je pro něj stále autoritou?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    CHIMERA: asi se rozcházíme v pojmech.
    Já nemyslela vzor jako ideál, ale vzor jako vzorec, podle kterého se člověk učí, formuje své chování apod. To prostě ze důležité považuju.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ANNAWA: můj muž měl vzor ten, že u nich tatínek nedělá nic a maminka všecko.
    přesto to u nás funguje jinak. proč si nevzal vzor od svého otce?
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TRISSIE: a nemakačenko žena nebo žena alkoholička je dobrý vzor? :-)
    fakt nevím, co by jako měl být ten "muž" a co "žena".
    spíš se mi zdá, že pokud už nějaké vzory, pak celkově jako vzory chování, které by si dítě mohlo převzít (jo a nikde není psáno, že převezme :-)
    takže např. oba pracovití rodiče by mohli být vzorem dítěti, aby bylo pracovité. ale ono stejně možná nebude :-)
    nebo jsou oba lemplové a dítě pracovité bude...
    copak se bez vzorů nedá žít? nebo si fakt někdo myslí, že když má dítě dobrý vzor, tak bude taky dobré?

ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    CHIMERA: podle mě je vzorem už to, že ti dva dospělí nějak kooperují, doplňují se, i když nejsou učebnicovými vyhraněnými příklady mužského a ženského vzoru.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CHIMERA: špatný mužský vzor se pozná relativně dobře (tedy, s odstupem, zevnitř vztahu to trochu kulhá).
    Kupříkladu alkoholik, nemakačenko nebo násilník je bezesporu vzor špatný.
    Ale jinak je spousta variant partnerského fungování a ty dobré mívají společné to, že jsou vyrovnané a oboustranně výhodné. A je jedno, jestli je to model "chlap má plně zajistit ekonomickou stránku rodiny, aby vytvořil ženě zázemí pro starost o rodinný provoz", nebo "oba zajišťují rovným dílem všechno", nebo "ženská chodí do práce a muž je na rodičovské". prostě pokud se ani jedna strana necítí vykořisťovaná, tak to dává dětem dobrý vzor.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    Co je to ten mužský vzor a ženský vzor? Jakože bude buď vydělávat, nebo se starat o děti?
    To jsem teda ráda, že mám jiného muže a jiné syny.
    Nejsem si jistá, jestli snachy budou s mými syny spokojené, ale to nezáleží na mně. To záleží na tom, jeslti si správně vyberou člověka, který k nim sedne.
    Můj starší syn není zrovna vzor mužnosti a nevadí mi to.
    Ani můj muž není, a rovněž mi to nevadí.
    MEG
    MEG --- ---
    ANNAWA: Jasně, ze tonemusí byt jen biologický otec.
    MEG
    MEG --- ---
    THOMASMORTA: Ti je svatá pravda. Leč, vývoj synů probíhá v několika fázích: mimino je vázané na matku, rané dětství - formování mužské identity, vazba na otce. Zde se bere otisk mužského chování. Dospívání znamená nabírání vzoru chování matky- ženský vzor a pochopení rolí a fungování vztahu je důležité pro výběr budoucí partnerky. S koncem dospívání by se měl mladý muž znovu vrátit k mužským vzorům, respektive je to fáze osamostatňování podle nich. Maluje se to jako klíčení uprostred ochranného lůna rodina, kdy jednu stranu tvoří otec a druhou matka.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    THOMASMORTA: rozvedla jsem se, když bylo dětem 6 a 8 let. I zpětně to nicméně považuju za velice dobré rozhodnutí. Nicméně jako mužský vzor otec bohužel nefunguje, už proto, že se s klukama vidí asi tak jednou za dva měsíce z jeho vůle. Můžu ale snad doufat, že jako mužský vzor působí můj přítel.
    MALKE
    MALKE --- ---
    THOMASMORTA: Předpokládám to, a pokud to tak skutečně bude, tak jednou budu mít velice šťastnou snachu. Pokud se do té doby nějak drasticky nepromění vzorce chování:c))
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    THOMASMORTA: zajímavá úvaha. manžela vychovávala jen matka ( otec měl stále 12-24hod prac. směny ) a teda dopadlo to fakt "senzačně". chlap to nebyl ani omylem. ale ženská každým coulem. naštěstí já zase nejsem moc ženská tak se doplňujem ale to odbočuju.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Když to tady tak čtu, napadlo mě, jestli jste zvážily, že kluci budou hledat vzor primárně v otcích. On je pro ně základní vzor mužského chování a čekal bych, že pokud on jim vysvětlí, proč by to měli udělat a zejména, že i on to dělal, tak by to mělo mít větší váhu.

Nicméně přiznávám, že je to z mé strany čistě teoretická úvaha.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    Karel Kryl - Ukolébavka - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=QOfB8CpWfx8

Tak k tomu nenechejte dojít, lidi!
    MEG
    MEG --- ---
    MILUNI: moje maminka je učitelka na druhém stupni. znám tu situaci velmi důvěrně. pochopila jsem ji až v dospělosti. v poměrně zralé dospělosti. myslím, že jsme ke krásnému vztahu, který máme dnes, musely dospět obě.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ELIZHANNAH: tvoje matka je stejná krá*a jako moje. to se právě musíš naučit ignorovat. já svou matku nechci radši ani vidět, abych ty její pindy nemusela poslouchat. obejdu se bez ní. radši bych si hlídání zaplatila, kdyby to bylo potřeba.
    zkazila mi dětství a zbytek života si kazit nenechám.
    uvidíš, že když si budeš víc věřit (a jako mantra ta věta fakt funguje, ale chvilku to trvá), i dítě se jako zázrakem víc zklidní a přijme tě. mně se to osvědčilo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam