MOTYLEK: Muj pristup je, ze je vcelku fuk co je normalni a co neni normalni. Podstatny je, co dane rodine vyhovuje. On si o tom mysli co?
Ohledne otuzovani: zase, zalezi co jste za rodinu. Jak treba fungujes ty, kdyz je toho na tebe moc, co pomaha tobe. Pokud je syn nejak po vas, nakolik by to pomahalo i jemu.
Reknu priklad za sebe: ja jsem opravdu hodne nesnasela situace s doktorama (spital, zubarka,...) kdy jsem nevedela co se mi bude dit, citila jsem se bezmocna, nezvladala jsem to. Vymyslela jsem ruzne lsti jak k zubarce nejit atd.
V dospelosti jsem si uvedomila a vyzkousela, ze mit lepsi kontrolu nad situaci mi dodavaji informace. Kdyz lekar mne informuje co se bude dit, jak dlouho. Kdyz vim, co muzu delat kdyz budu mit potize. Pak v tom nejsem tak ztracena.
Cili se synem bych zkusila neco jako briefing a debrifieng. Kdyz nekde chce byt bez tebe, tak predem se pobavit, co se asi tak muze dit, co tam bude, jaci lidi atd... aby mel predstavu a informace. Promyslet, v cem muze byt problem (co mu muze vadit, co se muze dit za veci, ktere nebude vedet jak ma resit) a co by mohl v takovem priapde delat (napriklad muzes s osobou, ktera ma deti na starosti, to domluvit: ze je syn ostychavy a ze kdyz bude mit problem, ze ona mu pomuze. Nebo aby vedel, ze ti ma teda zavolat na mobil a ze dorazis. Nebo.)
Debriefing: kdyz nekde neco sam bez tebe prozije, tak to probrat. Co bylo dobry, co bylo tezky, co priste muze udelat jinak aby si to zjednodusil.. proste "poucit se z toho".
Tak muze postupne pochopit co potrebuje a jak ma se sebou zachazet.