MARIHAI: Žil jsem nějaký čas v Asii, kde je placené školství. Včetně základní školy, kromě základní výuky čtení a psaní, které je jediné zdarma.
Výsledek je, že horní vrstva obyvatel má přístup k prvotřídnímu, drahému vzdělání, takový ten střed pokud má více dětí posílá většinou studovat střední školu " něco na způsob učiliště kde je možné se vyučit řemeslu" nejstaršího syna a zbytek populace jsou odsouzeni k nekvalifikované dřině. Otázka peněz.
Já se tehdy chlubil že u nás je vzdělání zdarma včetně vyskokých škol, a cítil jsem hrdost na to že jsem vyrostl v civilizované zemi.
Školné na vysokých školách je totiž totéž v bleděmodrém. Jasně oddělíš vrstvy obyvatelstva pro které je vzdělání jeden z nutných výdajů nijak extrémně nezatěžujících rodinný rozpočet, vrstvy kde se to dá jakžtakž utáhnout a vrstvy které na to prostě nemají.
Půjčka nic neřeší, jenom vyprodukuješ studenty co budou mít smůlu s uplatněním a už k tak těžké situaci jim přidáš hrozbu totální likvidace exekutory.
Kecy o tom kolik vzdělání stojí státní rozpočet jsou naprosto mimo mísu. V celkovém objemu toho co stát vybere a co utratí, nedejbože ukradne je to pakatel, který má velmi významný vliv na celkovou úroveň obyvatelstva.
Pokud máš pocit že někteří studenti málo studují nebo něčeho zneužívají, reformuj přímo vzdělávací instituce. Ne základní princip rovného přístupu ke vzdělání, který je znakem skutečně civilizované společnosti evropského typu.