LALINA:
Milost - rozhodnutím prezidenta bez jakéhokoliv omezení se uděluje výjimka jednomu člověku
Amnestie - rozhodnutím prezidenta bez jakéhokoliv omezení se uděluje výjimka skupině osob
Takže když si psala o tom že pojistka nemusí být neomezená, vztahuje se to i na milost i na amnestii.
Tak, a teď si představ že jsem prezident, a chci pustit z vězení každého kdo zabil nejméně 3 děti a přejel psa. Použiju tedy institut amnestie, vyhlásím že každý kdo splňuje tyto parametry je volný.
Jenomže si mi zrušila amnestii, a já to udělat nemohu....jsem prdeli? Nejsem :) Najmu si za státní peníze 100 úředníků, nechám si od státních orgánů dodat seznam všech odsouzených a souzených kteří tyto parametry splňují a každému jednotlivému z nich udělím milost kterou si mi nechala.
Chápeš co ti říkám, čím argumentuju? Amnestie a milost je jedno a totéž, protože oba jsou v jádru úplně stejné nástroje, akorát se liší svým záběrem. Zrušení amnestie neznamená žádný rozdíl, pokud nezrušíš a neomezíš současně milosti.
A jsme zase zpátky u diskuze na téma jestli chceme mít pojistku v právním systému nebo ne. A u toho že pojistka musí být neomezená aby byla pojistkou.
Takže když mi na argumentaci na toto téma odpovíš že milost není amnestie....buď nechápeš čím argumentuju, nebo záměrně ignoruješ co říkám. Nebavím se o tom co udělal Klaus, bavím se o principielním fungování a důvodech proč máme milosti a amnestie. Omluvám se, ale lépe svůj názor vysvětlit prostě nedokážu.