• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TANAELVolby v ČR a poté
    Informační zdroje hodné sledování

1) tento klub je o politice v ČR - o volbách a souvislostech - a to poměrně dosti širokých souvislostech
    2) diskutovat je možno pouze slušně a věcně, bez osobních útoků a urážek diskutujících
    3) snažte se používat pravidlo: můžu s tebou nesouhlasit, ale zasadím se, abys mohl svůj názor svobodně říct
    4) respektujte formát diskuse, nedělejte tady z toho svoje blogy
    rozbalit záhlaví
    LALINA
    LALINA --- ---
    DAVIDO: 1) zase směšuješ milost s amnestií, už měš to neba, já se o milosti NEBAVIM a bavit nechci
    2) může, ale nemusí. Může se změnit (a pravděpodobně by se změnil) změnou vlády = parlamentními volbami, revolucí, pučem apod. Pokud nějaký zákon podělá parlament, taky to dokáže opravit (je-li politická vůle) a také se to dělo, děje a dít bude, na tom není nic nemožného nebo paradoxního

3) Je něco pozitivního, co by se nemohlo provést, kdybychom zrušili amnestii?
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    LALINA:
    Otázka: Proč chcete neomezenou amnestii?
    Odpověď: protože je součástí institutu milosti, a stejného efektu je možné dosáhnout pomocí milostí ( i když nepoměrně pracněji ).

Otázka: Proč nějaký hypotetický masívní právní exces (nebo jakousi fatální změnu společenského úzu) nejde napravit jednorázovým zákonem, vyhláškou ?
    Odpověď: protože k tomuto excesu může dojít z vůle a pomocí stejného demokratického orgánu, který by paradoxně měl jediný pravomoc takový opravný zákon/vyhlášku prosadit.

Otázka: Je něco, co nejde pořídit jinak, než amnestií - tedy aktem libovůle jednoho jedinýho člověka (kokota)?
    Odpověď: nerozumím relevanci otázky ke způsobu řešení problému omylnosti právního systému.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    LALINA: zkusíme to po židovsku (protiotázkou :))
    Odpověď: Tady někdo chce NEOMEZENOU amnestii?

Otázka: Proč nějaký hypotetický masívní právní exces (nebo jakousi fatální změnu společenského úzu) nejde napravit jednorázovým zákonem, vyhláškou ?
    Odpověď: Kdo vydá ten "jednorázový zákon, vyhlášku"? Ti samí, co uzákonili ten "masívní právní exces"?

Otázka: Je něco, co nejde pořídit jinak, než amnestií - tedy aktem libovůle jednoho jedinýho člověka (kokota)?
    Odpověď: Zkus formulovat otázku tak, aby byla pochopitelná :) a toho "kokota" si přitom strč někam...
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    LALINA: No, máš nějaký systém, který má určité parametry. S těmi parametry pracuješ a snažíš se je nastavit co nejlépe. Ale i při tvé snaze prostě nejde obecně parametricky obsáhnout VŠECHNY možnosti, zaprvé proto že systém musí být do určité míry alespoň trochu srozumitelný, a za druhé proto že to prostě ze samé podstaty systému který zavírá lidi do vězení a zároveň by neměl ztratit humanitu možné není.

Takže vytvoříš pojistku, vezmeš osobu/funkci mimo tento systém a dáš jí pravomoc jakékoliv rozhodnutí systému zvrátit.

V okamžiku kdy tuto pojistku opět omezíš nějakými parametry, nejde už o pojistku která je mimo systém, ale o součást systému se všemi jeho negativy, tj. nemožnost předvídat všechny alternativy kdy systém nebo systém omezující "pojistku" nezapracuje úplně košer. Takže vlastně ztratí institut takové pojistky smysl, a tato systémová omezení můžeš rovnou včlenit do systému a jeho kontrolních mechanismů jako takového. Takže jsi tam kde jsi byla, máš systém o kterém nejsi schopná dopředu říct že bude fungovat naprosto bez chyby, ale tentokrát ses zbavila pojistky která stála mimo něj. Pouze si přidala další opravný mechanismus k již existujícím, čímž ovšem neřešíš možnost omylu komplexu jako takového.

LALINA
    LALINA --- ---
    LONESTAR: no já vím, že proti tobě jsem úplná blbka a tak mi prosím tebe poraď, jak se mám zeptat, abych se dozvěděla, co bych chtěla vědět? ;)
    LALINA
    LALINA --- ---
    rekapitulace:
    Odpověď: protože co kdyby byli zavření tisíce nevinných lidí, ale je blbý, že prezidenti jsou jelita.

Odpověď: žádná

Odpověď: žádná

Jako řečí kolem a kolem a kolkolem bylo mrtě, ale odpovědi jsem mezi nimi vyextrahovala jenom tuhle jednu
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    LALINA: v několika podobách a pořád blbě :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    LONESTAR: položila jsem ji už v několika podobách a pořád nic... a už me to neba.
    Budeme tu třeba žvatlat o půlminutovým pudrování Zemanova ksichtu, to bude jistě zábavné
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    LALINA:LONESTAR: Asi jo, protože tady toho bylo celkem dost.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    LALINA: asi pokládáš blbě otázku :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    RANITOMEYA: já se vyskytuju pouze asi ve třech čtyřech diskusích a to převážně proto, že tam píšu. Tak asi proto tam jsou moje příspěvky, že ano.

Obhajovat nic nemusíš, jasněže ne:-)
    Stejne už jsem pochopila, že se mi tu odpovědi na to, co nejde udělat lépe a jemněji, než amnestií, nedostane.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    Lalino, teďka jsem přišel od včerejška, měl jsem tu asi sto plus sedm příspěvků, nemusím znova obhajovat ten můj názor na amnestii, kterej tady obhajoval(a) Davido, že ne? Stejně bych to takhle pěkně nikdy nenapsal..
    Mimochodem, proč ve všech diskuzích, kde se vyskytuješ, máš 40%+ podíl v příspěvcích? :) Jen rýpnutí ;)
    LALINA
    LALINA --- ---
    mediální světy
    Miloš Zeman se napil kefíru! | Česká pozice
    http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/milos-zeman-se-napil-kefiru
    LALINA
    LALINA --- ---
    kikina se chystá zavést v Bruseli konečně pořádek!
    Zavelí-li Klaus „Na Brusel!“, začnou se dít věci | Česká pozice
    http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/zaveli-li-klaus-%E2%80%9Ena-brusel%E2%80%9C-zacnou-se-dit-veci
    LALINA
    LALINA --- ---
    CHORCHE: to by se ti líbilo, žvatlat tu s nacpaným přichem o kravinkách, viď, ty jeden roubíku:-)))))
    LALINA
    LALINA --- ---
    DAVIDO: řekni mi jedno: co nejde udělat jinak, než amnestií-aktem libovůle jednoho muže?
    LALINA
    LALINA --- ---
    DAVIDO: Pojistka musí být naprosto neomezená, bez toho není pojistkou tak o téhle premise mi osobně myslím, že je to pěknej nesmysl. Fakt mi to hlava nebere.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    co ste dnes lali udelali? nejake hyper prasky do kafe? rudej syndrom utoci? ja vstal brzo, dal si polivku a na todle me to nemysli, nejak moc mluvite, i kdyz vetsina ma uz postoj danej (amnestie s debilem ne, milosti jo, +/-) a nebo ho stejne moc nezmeni, jako ani neovlivni jeji zruseni (te co padla, ci odebrat to pravo milousovi)
    todle je jak hon na carodejnice uz, zenska, ty nas tu dnes utahas vsechny... kdo nema nazor na amnestii, bude umlacen kostetem - pockej chvilku, najdu pouta nebo aspon roubik ;)
    pak zas muzem polemizovat o tom, jaky obrazek Milouse mit nad LCD
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    LALINA: Já s tebou souhlasím, že by se nemělo jednat o stabilní, běžnou součást práva, souhlasím že by mělo právo fungovat bez nich. Ale jak už jsem napsal, buď pojistku máš nebo nemáš. V okamžiku kdy tuto pojistku nějak systémově omezíš, ona prostě přestane být tou pojistkou o kterou nám v první řadě jde. Pojistka musí být naprosto neomezená, bez toho není pojistkou.

To že s ní někdo naloží způsobem kdy pustí ven recidivisty, největší zloděje a pošlape tak základní principy fungování státu je sice průser, ale to už je princip pojistky. Stejně jako může za záchrannou brzdu ve vlaku zatáhnout každé hovado, zastavit metro knoflíkem každé hovado přece neznamená že tyhle záchranné brzdy a knoflíky zrušíme nebo zamkneme na klíč nebo uděláme dostupné jenom po žebříku. To bychom popřeli ten základní důvod, proč je vlastně máme.
    LALINA
    LALINA --- ---
    CHORCHE: to je jako s celou tohle pseudodemokracií... je to bída, ale není cesta to nějak okecat, ošulit, ošvejkovat.... pro někoho teda jo, ale:-)

Není to cesta dál k něčemu lepšímu. Instituce jsou, měly by se kultivovat a ne lepit na ně náplasti a odrbaný záplaty jen proto, že se nám s tím nechce nic dělat. Bez práce to nepůjde, ale měli bychom tím směrem jít, nebo ne? Nebo rovnou a dobrovolně entriopicky vzůru k chaosu?
    LALINA
    LALINA --- ---
    DAVIDO: jakože puštění zločinci nás zúrodní,jo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam