• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    87HIGHFLYERCo se v kuchyni nepovedlo - špatné recepty, vaše chyby při vaření a domácí blafy z nich plynoucí
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    VERONIKA22: heh, luštěniny v sobě nic jedovatého bez namočení nemají, když se vaří, jedovaté jsou syrové, z části, namáčí se kvůli rychlejšímu vaření a vyplavení části nadýmavých látek
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Vybuchl mi chleba. To, že se mi občas oddělí horní část kůrky od střídky, nepovažuju za zásadní vadu. Ale že se ta oddělená kůrka ještě rozprskne a udělá do chleba kráter, to mě překvapilo. Na chuť to nemá vliv, ale vypadalo to fakt působivě.
    VOY
    VOY --- ---
    Tak nevim, nechal jsem to namoceny dobre pres 24 hodin a na kliceni nejak nedoslo. Asi uz jsem mel fakt starou cocku ;). Taky jsem zkousel nechat cizrnu asi 6 dni ve vode a musim rict, ze jsem cekal dramatictejsi zkraceni doby varu, zas nejak extra to nepomohlo.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    87HIGHFLYER: pravda slaninu nejíme a tak jsem vařila jen čočku a jíšku jsem tedy přidala asi 15min před koncem vaření.


    87HIGHFLYER: pokud pominu, že luštěniny mají v sobě bez namočení něco jedovatého tak jde o to, že nenamočenou čočku musím vařit pomalu 60min aby se to konečně dalo jíst a namočenou snad jen 10min a už je fajn. nevidím důvod proč se s vařením patlat 60min. ztráta času a energie
    FAT
    FAT --- ---
    VOY: Hodinu. Víc ne.
    :-)
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    VOY: jsou v první větě druhého bodu - jen tam zjevně mají překlep (navíc "na").
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VOY: 24 hodin je dlouho, to už začne pomalu klíčit. Což není na škodu, ale mění to chuť.

    Chce to tak 8-12 hodin. Kromě zrychlení doby varu se tam deaktivují antinutriční látky a člověk pak je méně nadýmán.

    Fotka klíčků po 12 hodinovém namočení (tedy čas je T+12 ve vodě)

    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    VOY: já jí vůbec nenamáčim, rovnou jí vařim
    VOY
    VOY --- ---
    Jak dlouho nechavate cocku namocenou? Vyplati se ji nechat dele jak 24 hodin a menit tu vodu nebo je to uplne jedno?
    FAT
    FAT --- ---
    VERONIKA22: My k uzenému děláme "suchou" čočku.
    Uvařit chvíli namočenou čočku, mezi tím si nakrájet cibuli, kyselou okurku, kudrnku a trochu kaparů. Když je čočka hotová, rozpálit dvě lžíce sádla a na ně vetknout pokrájené ingredience. Jen trochu obdělat a přidat čočku. Zamíchat a dochutit solí, pepřem a trochou octa. A dobrý bych řekl.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Podstatou té Vaňkovy čočky je to, že se vaří s celkem velkým množství cibule, s česnekem, kořením a slaninou a pak ještě s jíškou. Takže ta čočka nasákne oním vývarem.

    Jako já bych ji dělala z malozrnné, ale dělala jsem to i pro příbuzenstvo a táta je chuťově velmi konzervativní, takže to byla nějaké obyčejné hnědá.

    Vydržela jsem jít podle receptu a ocet jsem tam dávala až na závěr (normálně bych ho lila do té cibule v základu, přišel tam sladovej z lidlu a na to že je to čočka na kyselo to je výborné.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    VERONIKA22: občas to člověk prostě posere a neví proč:) Ale podle toho co si psala, to skoro vypadá, jako bys uvařila tu čočku samotnou s česnekem a olej, ocet a cukr přidala skoro až na talíři...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VERONIKA22: no já ti nevím - dělala jsem tu samou a dopadla skvěle.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    VERONIKA22: Já ocet dávám těsně před tim než se to uvaří - je potřeba to nechat pořádně projít varem a dává se ho tam dost málo. Naopak solim to rovnou od začátku, bob list místo česneku dávám taky. Cukr neni třeba a vždycky to bylo chuťově perfektní. Ještě záleží na čočce - jako u všech těhle základních surovin, nevyplácí se koupit tu nejlevnější.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    Tak jsem dnes chtěla poslechnout DVD zapomenuté poklady české kuchyně od V. Friče a čočka dopadla naprosto nepoživatelně.
    vařila jsem ji jen ve vodě a na závěr přidala ocet, sůl a cukr. čočka byla totálně hnusně mdlá a jakoby kolem byl ten ocet. ta kyselost byla nevyvařená a totálně nepoživatelná.
    a jím zmiňovaný česnek taky na chuti nijak nepřidal a byl to fakt hnus oběd.
    takže raději pro příště se budu držet mého postupu. leju ocet hned na začátku než se to začne vařit a místo česneku dávám 2 bob listy.

    to byl teda sváteční blaf :o/ a snědli jsme jen uzené a dojedli se rohlíkem :oD
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    VOY: bohuzel se to u apetitu stava nezridka :I
    VOY
    VOY --- ---
    NATHAELEN: No to sem nedal, protoze tam nikde nejsou napsany ;-). Jen v tom uvodu. Tak ted teda nevim, to je zas jednou recept z Apetitu teda. Vetsinou kdyz hledam recept tak v googlu za ten nazev pridam Apetit, pokud hledam nejakou klasiku, ktera je ozkousena a nebude se na tom dat neco zkazit. Ale asi si budu muset odvyknout, protoze tady IMHO udelali chybu soudruzi.
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    VOY: mouka už je v těch houskách - a dal jsi tam ty brambory? Tohle by držet mělo v pohodě
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    87HIGHFLYER: Tohle se mi stalo s domácím kuřetem. Čekala jsem obvyklé rozpadavé bláto a ono to bylo tuhý jak starý hovězí. Takže dám na rady a příště ho budu péct alá kachna, pomalu a mnohem déle.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Nebo jsem tuhle viděl, že nejlepší šťouchaný brambory, jsou z pečenejch brambor. Tak jsem je vrazil do trouby...Jen jsem si jaksi neuvědomil, že je lepší to dělat z větších brambor, který jsem neměl. Trošku jsem na to zapomněl, a když jsem je vyndal, sice byly krásně měkký, ale taky dost zcvrklý a z každý, teď už pidi brambůrky, jsem vytáh cca čajovou lžičku hmoty. Ano, byly to asi ty nejlepší šťouchaný brambory co jsem zatim udělal, bohužel z cca 1,5 kg syrovejch brambor jsem vyprodukoval asi 5 lžic týhle pochoutky:) Pro tři lidi, nic moc...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam