• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BIGTRAGEDDrogy s rozumem
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    VYHULENY_UFO: Mezi efedrou a methem je hodně velkej rozdíl.
    Efedra je léčivá rostlina, po tisíciletí používaná v ájurvédě. I tak je extrémní, je indikovaná jen na určité situace, a může člověka rozhodit, speciálně některé konstituce.
    Ale směs účinných látek v ní je určitým způsobem vyvážená, jak už to v rostlinách bývá.
    Pokud z ní vezmeš jednu účinnou látku, a tu ještě zredukuješ na něco ještě extrémnějšího, dostaneš naopak věc velmi nevyváženou, která se v živém světě normálně nevyskytuje a proto s ní živé organismy nepočítají a je těžké si s ní poradit...

    Vím, že mě s takovou úvahou pošleš do háje na druhou :), pohoda, ty amfetaminy miluješ, já si o nich zas myslím tohle....
    Nic proti lásce k nim samozřejmě...
    Úplně stejnej případ je heroin, což je zas látka, kterou jsem měla fakt ráda já, ale uznala jsem, že něco tak extrémního si dávat prostě nejde, protože to psychiku a tělo rozhazuje příliš, a spokojím se s opiem, což je podobný případ jako efedra :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    INK_FLO: jak nepovedena substance... je to velmi stara substance jejiz historie se tahne az do 19stoleti a vychazi z rostliny jmenem efedra.... to ze jen malokterej varic umi udelat opravdu meth a jeste ho vycistit je vec druha... ale muzu ti garantovat, ze kdybys dostal na spicku noze laboratorne vyrobeny meth, konecne poznas co je orgasmus.... :0)
    navic po tech letech uz tak nejak vime experimentalne jak pusobi na lidi, coz se o novych rokama a armadou neproverenych substancich neda az tak rici :0)

    pozn: toto je muj nazor a nemusi se shodovat s nazory ostanich, to kdyby mel nekdo potrebu komentovat moji lasku k amfetaminum a methamfetaminum.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    INK_FLO: jojo, s tím bych taky souhlasila, profil účinku perníku je naprostá haluz, je to příliš "do hlavy", strašně těžký nějak to zvládnout a zaměřit se na konkrétní činnost a neztratit se v nějakých haluzích, zbytečně toxický, a těch nechutných 12 a víc hodin, kdy už to nejede a nejde spát......čistej masochismus to požít....když už, tak rozhodně lepší amfetamin, kterej dělá spíš jen energii a míň chaosu okolo, a za rozumných pár hodin dojede.... S těma ostatníma, co zmiňuješ, zkušenosti nemám, ale věřím ti, že to bude podobný :)

    Ale tohle je individuální, nezobecňovala bych to úplně, protože jsou třeba lidi, co ten perník snáší daleko líp, např. si ráno můžou jít normálně lehnout;), a ti to pak budou vidět jinak.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: Heleď, ale to je zase úplně stejnej druh příkladu, jako předtím, když jsi mluvil o situacích, kde jde o život.

    Jasně, pokud by se mi naskytla příležitost vydělat milion do zítra, a jedinej způsob, jak to zvládnout, by byl dát si speed, tak o tom bych vážně uvažovala ;) Protože milión by se mi na projekt, co teď mám, fakt hodil, a taky by šel investovat tak, abych už v budoucnu podobné úlety dělat nepotřebovala....
    Zkrátka, to by byl natolik velkej gain, že by mi možná přišlo jednorázově i přijatelné se kvůli tomu vyčerpat a pak se měsíc zotavovat....
    Ale teda, viz. předchozí příspěvek, umím si těžko představit situaci, kdy by to NUTNĚ musel být zrovna speed. Pokud by šlo o to, být tu noc vzhůru, pozorná a aktivní, udělala bych si koktejl z maté, Kratomu a směsi ájurvédských bylin, výsledek by patrně byl LEPŠÍ (čistá energie bez záseků)...

    A jak často jde o tak velkou příležitost? Pochybuju, že často.
    Když jsem to dělala tenkrát, byly výsledkem peníze v řádu tisíců, maximálně 10.000, rekord tuším 20.
    A kvůli něčemu takovému výsledku bych to teda už neudělala ani omylem.
    Tenkrát jsem se na to dívala z pozice přesně takových hodnot, o jakých mluvíš. Šlo mi o peníze. Chtěla jsem žít "rychle a naplno". Neřešila jsem "jak dlouho".
    Zkušeností jsem zjistila, že takovej přístup prostě nefunguje. Bez ohledu na to, co chci, nemá žádnej smysl spálit se na sračku. Zneužívat sám sebe vede akorát k tomu, že člověk nemá nic, ani peníze, ani energii, ani zdraví. A jak život pokračuje, zjistila jsem, že bych jaksi ráda byla živá a zdravá i dál. Ta představa, že "je mi to jedno", byla ujetá, od reality odtržená iluze, jakmile to začne bolet, už to jedno není.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    VYHULENY_UFO: když srovnám meth s ostatními stimulanty, se kterými mám zkušenost (3-mmc, 4-mmc, 4-mec, mdma, mdai, 3-fa, 4-fa, mpa, pentedrone, mdpv) tak společně s mdpv ho považuju za nejhorší z nich. Poměr toho, kdy se něco děje (cca 6 - 10 hodin) a toho, kdy se už nic neděje, akorát člověk bzučí (20 - 40 hodin) je absolutně nevyváženej a nevhodnej. Většina těch ostatních speedu ho má daleko rozumnější. Plus po perníku jsou zdaleka nejhorší dojezdy, u některých těch věcí vpodstatě nepostřehnutelný, u perníku po jednorázovém užití několikadenní vyčerpanost, bolesti ledvin atd.

    fakt mi je záhadou, jak může někdo preferovat tak nepovedenou substanci oproti spoustě jiným a daleko lepším alternativám ("lepším" samozřejmě v rámci speedu, protože jak psala conti, dlouhodobě nebo při častějším užívání jsou to jedovatý sračky všechno bez rozdílu, i ty "nejjemnější" z nich)

    já jsem to měl navíc celkem specificky tak, že s perníkem jsem měl pár zkušeností (právě abych měl srovnání s těmi ostatními látkami a zjistil, proč je tak oblíbený) až po zkušenostech s těmi ostatními speedy a fakt jsem byl překvapenej tím, jak moc nepovedená substance to je

    napadá mě jediná možnost - neinformovanost uživatelů, frčí na tom prostě jen kvůli tomu, že je to věc, která je na ulici nejdostupnější, tak to neřeší. Navíc i ta pouliční cena je často hodně přehnaná vzhledem k tomu, jaká je to sračka. Nebo v porovnání s tím, že většinu těch věcí, co jsem jmenoval na začátku člověk sežene na netu v čisté formě z laboratoře, váženej gram většinou za 300 - 600 kč....za tyto prachy na ulici seženeš možná tak nějakou usmolenou 0,3 nedosušenýho perníku (o tom, že to navíc může být nepovedenej var a stav být nepříjemnej a vycukanej ani nemluvím)
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Jsi na prachy. Přijde ti nabídka, kterou vyděláš milion, ale musíš to stihnout do zítra. Jenomže zrovna jsi celý den kopala na zahrádce, takže jsi unavená a usínáš.

    Proč ne v této situaci?

    To "jsi na prachy" je právě ten žebříček hodnot. Nebo například nepotřebuješ žít dlouho, chceš hlavně žít intenzivně a rychle, apod.

    Prostě při zvažování všech pro a proti do hry nutně vstupuje to, jakou váhu každému tomu pro a proti přikládáš a to souvisí s tím jakou hodnotu pro tebe ty jednotlivé věci, které posuzuješ mají.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: Jak s tím souvisí "žebříček hodnot" ?

    Názor, který se tu snažím vyjádřit, je, že speed je natolik ničivý po biologické stránce, že není pravděpodobné, že by člověku jeho užívání přineslo pozitivní výsledky, ať jsou jeho hodnoty jakékoliv.

    Bez ohledu na to, o co ti v životě jde, potřebuješ zdraví a energii, abys toho mohl dosahovat a užívat si to. Pokud svoje síly vyplýtváš užíváním takovýchhle látek, tak prostě chybí, a je jedno, k čemu bys je chtěl použít....
    Tolik můj názor. Samozřejmě je to osobní názor a zkušenost a nikomu neberu, že má jinou.

    A samozřejmě chápu, že pokud někdo užívá opravdu jednorázově, dejme tomu v kritické situaci jednou za rok, tak ta bilance negativní být nemusí.

    Ani tak mi to nepřijde jako dobrý nástroj a přišlo by mi vhodnější použít nástroje jiné, existují třeba prudce stimulační kombinace bylin, kterými jde dosáhnout podobných výsledků bez otravy organismu.
    Existují techniky práce s energií, existuje spousta způsobů, jak udržitelně zvýšit výkonnost... Zkrátka používat z toho všeho zrovna jedovaté chemikále mi přijde jako blbost.

    ale to je samozřejmě věc názoru
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Samozřejmě nepíšu proč by se to mělo hodit tobě. Píšu jak by se to mohlo hodit někomu, kdo má ten žebříček hodnot jinak.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BUBLINATOR: :)

    Když jsem se z toho dostávala, ze všeho nejdřív jsem se naučila pracovat nebo pařit přes noc bez speedu. Ukázalo se totiž, že to je daleko lepší :)
    Protože
    1. Pokud ponocuju bez speedu, můžu pak hned spát, nemusím čekat a trápit se hodiny v nechutný dojezdu, a ten spánek je slast :)
    2. Pokud ponocuju bez speedu, jsem z toho daleko míň unavená, protože jsem unavená jen z ponocování, paření, práce, apod, a ne ještě navíc z otravy jedovatou sračkou, ze které se tělo musí pracně detoxifikovat....

    A pak teda další stupeň bylo zjištění, že ponocovat nepotřebuju vůbec :) Že práce se jednoznačně dá zorganizovat tak, aby to nevyžadovala NIKDY....a i na párty je daleko příjemnější prostě jít spát, když potřebuju :) .... ale chápu, že to už je pro někoho extrém .)
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    PIZI: já mám odzkoušeno, že dokážu pracovat či pařit dva dny bez spánku a bez speedu. sem sice pak vyřízenej, ale to i po tom speedu:)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: Ale to jsou přesně ty situace, které jsem měla na mysli s tím tlustým mínus.
    Přesně tím způsobem jsem speed většinou "používala".

    Udělat velmi rychle, přes noc, za 24 hodin, práci, na kterou bych jinak neměla energii, nemohla se soustředit, nestíhala ji....
    Z krátkodobého hlediska se to jevilo super:
    - vydělala jsem hodně peněz najednou
    - zhuštěním práce do 24 hodin mi vznikl volný čas, který by jinak nebyl
    - bylo možno vyhovět jinak nezvládnutelným termínům

    takové výhody máš na mysli?

    a teď ty nevýhody téhož:
    - dlouhodobé chronické vyčerpání, jak jsem psala, po jedné seanci týdny snížená výkonnost
    - specificky horší pozornost a soustředění bez speedu, dlouhodobě
    - ignorování faktu, že se na tu práci prostě nehodím, nebaví mě a nechci ji dělat, odkládání řešení

    sečteno a podtrženo:
    - z rychle vydělaných peněz nic nezůstalo, protože v následném období nesoustředěnosti a vyčerpání jsem naopak vydělávala méně nebo nic, výsledek nula
    - volný čas strávený vzpamatováváním se ze smahu není moc kvalitní volný čas, otupělost, únava, kreativita na nule....
    - zvykat klienty, že dokážu pracovat nonstop jako robot, byl taky nesmysl, když už jsem nesnesla dál smažit, stejně jsem musela takové práce zrušit a začít dělat jako normální živej člověk jen v týdnu a ve dne....
    Dnešní názor: Pokud nějakou práci nedokážu udělat silou svého vlastního těla, tak abych ho u toho respektovala, je lepší nedělat ji vůbec.
    Všechno to sebeničení v těch letech mi z hlediska profese, financí nebo tak něčeho nepřineslo absolutně nic, teda spíš pravý opak.

    Tolik rekapitulace.
    Nesetkala jsem se nikdy s nikým, kdo by smažil a vypadalo to, že se mu navzdory nebo díky tomu všecko daří úplně super. Maximálně tak s někým, kdo je natolik disciplinovaný, že s tím dokáže nějak fungovat. Podle mně na úkor všeho, co má dlouhodobou hodnotu, ale to je samozřejmě jen můj osobní názor, založený na výše uvedené zkušenosti.


    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Ne, nemyslím tím nutně život ohrožující přírodní katastrofy. Spíše různé společenské věci, práce, apod.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: V takových situacích, těch přirozených, se o pomoc postarají přirozené speedy, které se bohatě vylijí v mozku :)

    Uznávám, že mohou vzniknout i situace, kdy člověku i ten nepřirozenej speed zachrání život, někde ve válce třeba....ale kolik je to promile situací? Tipuju, že lidé sledující tento klub, pokud si dávají, tak v 99,9% případů činí v situacích, kdy o život ani trochu nejde.
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Příklad - Když ti hrozí, že tě zalije láva, je lepší chvíli nespat a utíkat i když víš, že za to zaplatíš později kocovinou. Prostě v životě mohou vznikat situace, kdy potřebuješ rychlé "řešení" právě teď a nemůžeš 6 hodin spát a pak teprve řešit.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    NIKOLIINO: A k čemu přesně jsou ty stimulanty dobrý?

    K čemu je to dobrý, spálit energii na několik týdnů dopředu za jednu noc, sám sebe nestíhat, a potom být zombie bez šťávy?

    Podle mně je to totálně na prt, a to jsem to vyzkoušela důkladně a mnohokrát.

    Ať jsem se sebevíc snažila dělat to "rozumně", co se týče energie a života bylo výsledkem vždycky jedno velký tlustý mínus.

    A to to moje "rozumně" bylo poslední cca 2 roky, v letech 2001-2003, opravdu poměrně rozumný: max. 1x za měsíc, max 250mg ve dvou dávkách během jedné noci, jedna večer, jedna ráno, další večer spát, pak hned odpočinek, příroda, cvičení, zdravá strava, béčka, déčka, éčka, aminokyseliny na ochranu jater, piracetam, atd, atd......

    A stejně, když jsem toho konečně nechala úplně, zjistila jsem, že mě to vysávalo, že teprv po měsících jsem začla mít normální energii, normální duševní výkonnost a normální chuť tvořit nový věci.
    Možná to jiní lidí nemají tak do extrému a nebere jim to tolik....a možná si to taky mnoho lidí nepřiznává. To, že druhej den dokážeš vstát a chovat se "normálně", ještě neznamená, že ti to nic nebere....

    Zpětně mi připadá, že speed je jeden z nejblbějších vynálezů lidstva. PROČ? Proč potlačovat přirozený potřeby těla? Když člověk je daleko výkonnější a taky daleko šťastnější, když se o svoje tělo naopak dobře stará, jeho přirozené potřeby respektuje a dá mu to nejlepší, aby dobře fungovalo.
    K čemu je dobré pracovat nebo pařit 24 hodin denně? Když stačí 6 hodin spát a tělo je znova zregenerované jako nové a žádnej speed není potřeba?
    :)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    VYHULENY_UFO: tyjo ja toho mam. :-) a tady v tomhle klubu konkretne na srdci, aby si nahodou nekdo diky tobe nemyslel, ze piko je proste pohodicka takova kamaradka bezpecna drožička. vubec neni.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    AIM_FREEMAN: ok, kdyz mas uchylku na zuby smazek a musis si je prohlizet, proc ne, ja videl film knoflikari a kazdej ma neco, zejo... :0)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    VYHULENY_UFO: to nema cenu:-) muj point: s rozumem smazit de facto nelze. smazku od alkace rozeznam a rozebirat to nehodlam.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    AIM_FREEMAN: jasne, takze kazdej kdo prisel o zuby pri nehode nebo jen diky tomu, ze je ma proste spatny, je pro tebe hnedka pernikar.... a von to muze bejt treba jen alkac, kterymu zuby vyhnily spatnou hygienou, chlastem a 40ti cigarama denne....
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    VYHULENY_UFO: ne, kdyz se podivam na zuby tak poznam, jestli je jeste dotycnej ma. byla rec o tom, ze je tezke, aby to cloveku nic nesebralo..ty zuby uz rozumneho cloveka zamrzi. tak proto o zubech a perniku v tomto klubu (see title). kdybys tu piku nedelal reklamu tak se tu o podobnych picovinach nemusime bavit. me je srdecne jedno, co varic a nevaric. meth je sracka a ty co to nerozjebalo nemeli rozum, ale VIC STESTI NEZ ROZUMU.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam