• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: tak jinak, máš tupřeřek. Jestliže má průměrnej existující paraglide 20kW motor, tak ti rozhodně nestačí třetina z těch dvaceti metrů čtverečních, aby si to utáh solárama, ale tak tři takový plachty.

    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: Muzu taky rovnou dostat ban, nebo ti mam rict co si myslim o cloveku co se prohrabal spoustou wikipedie ale odmitl si precist jakoukoliv zakladni ucebnici o aerodynamice, prestoze mu bylo nabidnuto ze mu bude koupena libovolna dle jeho vyberu? (To ze sem se mezitim dozvedel ze se tou ucebnici snazim vymejvat mozek a zaplat panbuh se mi to, diky internetu, uz dneska nemuze podarit si necham pro kamarady psychology)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADMIX: ukaž mi "odbornou" diskuzi tady na NYXu, kde by ti moderátor za příspěvek "udelal jsi hovno" nedal ban... (když nic jinýho, prohrabal jsem se dostupnými 30 let historie oboru a zamapoval, jak se vyvíjel, a pak si prosadil založení tohohle klubu... je to málo, ale je to trochu víc, než hovno)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: ano, ale ta otázka tady padla.

    Již jsem zmínil, že jak solární ekranoplán, tak solární paraglide pokládám za sice zkonstruovatelné amatérskými prostředky - ale současně tam nevidím žádné zvláštní praktické využití (zase výhodou je, že ten solární paraglide by se dal sbalit do baťohu - a pokračovat s ním v cestě třeba vlakem nebo stopem :-) a solární ekranoplán je zase "létající člun" a může úplně kdekoliv po cestě přistát a plavat na hladině, případně pokračovat v cestě s menším příkonem pomaleji, jako elektrická loď...)

    Diskutabilní je, jak by to bylo u "solárního rogala": tam je plošné zatížení křídla vyšší a plocha menší, než u padáku. solární rogalo by mohlo v tomhle stylu zkusit spočítat někdo jiný.... praktičnost použití tam ale asi taky nebude nic moc.

    Ve všech těchto případech by cestovní rychlost byla daleko menší (možná až poloviční), než u všech projektů těch "solárních větroňů" (sunseekerem počínaje) které jsem tady diskutoval. Asi se nemá cenu tajit tím, že potenciál solárních letadel vidím ve stratosféře, kde je ale možnost amatérského provozu čehokoliv (kromě bezpilotních modelů) spíše špatně představitelná...
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    XCHAOS: Tys nabizel, ale udelal jsi hovno, protoze jediny co umis, je remcat, okecavat a vymlouvat se, jen aby se nahodou nekdo nepokusil experimentalne dokazat, ze ses proste spletl. OMNIHASH uz to tady psal - normalni clovek je schopnej uznat chybu, ty mas "preklepy" - a s nima jsi fungoval celou dobu v teorii xchaosu.

    Hate-club necht slouzi jako memento.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: paraglidový motory maj kolem 20kW+-autobus. Plocha kluzáku je nějakejch 20-25m2. Navíc budeš lítat pod mrakama, takže stačí jeden mrak na špatnym místě a deš k zemi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADMIX: tak máš taky poslední varování.. už proto, že poslední zpráva je duplicitní... ale lovte si do vašeho hate-klubu kolik lidí chcete... aspoň tady zůstane debata trochu ontopic....

    (jinak si zapoměl říct, že i když moje finanční možnosti jsou omezené, tak jsem určité odměny za dílčí výpomoc také nabízel...)
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    A koho zajima osoba vizionare, necht navstivi [ TEORIE xCHAOSU ] :) (kurva, BURAN i FEMUR uz maji RO a ja furt nic :( )
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Nutno tez podotknout, ze nase nabidky na sponzoring modelu/vypoctu/studenta strojarny, nebo cokoliv, co by xchaosovu vizi bud instantne vyvratilo, nebo potvrdilo realnost jedne jeji casti, zustavaji trvale bez odezvy.

    Dalo mi hodne prace udrzet se tady na uzde, a pevne doufam, ze se v tomhle klubu objevi uplne nova skupina nove prichozich - uzavirame sazky, jak dlouho bude trvat, nez dostanou ban za narusovani vize :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: poslední varování i pro tebe, aby ses bavil o tématu, a ne o mojí osobě....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Padla tu zajímavá otázka, která poněkud zmizela do pozadí: za by byl možný solární paragliding. Podle mě toto lze rozhodnout i postupy "základoškolské fyziky". Ale samozřejmě budu rád, když se k mé úvaze a chybám v ní někdo vyjádří.

    Dle wiki: Minimální rychlosti padáků se pohybují podle kategorií od 22 do 25 až 28 km/h.
    Plošné zatížení látky padáku je vyšší, než 3 kg/m2. Klouzavost se pohybuje někde kolem 10:1 (může být lepší i horší).

    Předpokládejme u "solárního paraglide" poněkud horší aerodynamické vlastnosti (klouzavost 8:1) i vyšší hmotnost (plošné zatížení křídla 4 kg/m2) a tudíž potřebnou spíše vyšší rychlost letu 8 m/s (~29 km/h).

    V tomto případě by se padák propadl rychlostí 1 m/s, a na každý jeho 1m2 by tedy připadal výkon m*g*1, tedy 4*9.81. To je velmi příznivých jen asi 40W/m2. Není nereálné očekávat po větší část slunečného dne (tedy několik hodin kolem poledne) výkon fotovoltaiky kolem 120W/m2 - a tedy pouze třetina plochy padáku by musela být pokryta FV články.

    Představit si paraglide se "všitými" zalaminovanými FV články na 1/3 celkové plochy není nic nereálného: hmotnost takového článku může být i tak nízká, jako 0.5 kg/m2, celkové průměrné plošné zatížení padáku se tímto tedy zvýší o méně, než 200g/m2 (to je menší rozdíl, než mezi tlustším vs. hubenějším pilotem).

    Klíčovým problémem u takového projektu by pochopitelně byla "přiměřená míra nerozbitnosti" těch jednotlivých FV článků. Dolet byl pochopitelně omezený - šlo by ho zhruba srovnat s tím, kolik by během jednoho dne šlo ujet na kole, nicméně šlo by takto létat i nad vodní hladinou či v takovém terénu, který je na kole zcela nesjízdný (lesy, hory...)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    87HIGHFLYER: ano, je to přesně, jak píšeš. Na nyxu pravděpodobně není nikdo, kdo by tématu rozuměl víc do hloubky, rozhodně ne vy smyslu pracoval sem na solárním projektu. Nicméně je tu poměrně dost lidí, cose vyznaj v různejch dílčích aspektech (fyzika, návrhy letadel atd), co se poměrně dlouho aktivně zapojovali s růzenjma výtkama k jeho návrhům.

    Dlouhotrvající mrdka s přepsáním - chápu tvoje rozhořčení. Nicméně si ti způsobil xchaos sám, protože po roce a půl řešení stejnýho tématu v [ TEORIE xCHAOSU ] mnohomockrát prokázal neschopnost vidět/přiznat chybu ve svejch výrocích, takže se tu hraje taková neoficiální hra "Kdo přinutí xchaose uznat, že třepal blbosti". Nutno uznat, že ani po týhle době nemá vítěze. Tím, že z týhle diskuze utek její hlavní aktér sem, tak se logicky všichni ostatní připojili taky. Věřit v to, že to tu bude jiný je asi uplně marný.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FEMUR: ne. zabanuji jen ty, kdo se nedrží tématu diskuze. a moje osoba není tématem tohoto klubu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    87HIGHFLYER: ano - právě takový flamewar, co tu předvádějí, bych tu rád utnul. a ne - do hospody jít nechtějí. chtějí 1000 nových nepřečtených příspěvků v klubu každý den, aby všichni kromě nich ztratili nervy (předvedli to už v jiném klubu). proč - to nevím... asi je to tak baví. mě ne. za každý další offtopic bude ban na týden.

    já se o to několik let zajímám, a asi rok sháním informace trochu intenzivněji (když předtím jsem o aerodynamice nevěděl téměř nic...).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: pokud by se ta oprava zredukovala na dva-tři řádky, a neměla charakter nějaké nekonečně diskuze typu "když ses přeřekl jednou, tak okamižitě nemá smysl věřit ničemu od tebe", tak to možná lze udělat takhle... ale v tomto případě původní výrok odroloval někam 20 příspěvků v debatě.

    protože jsem varoval, že tahle debata je offtopic, tak máš ban 7 dnů (já tohle fórum fakt budu směřovat k tématu, a opravdu zde podstatné argumenty zazní jen jednou a ne 10x...)

    (nějaký svůj vlastní klub si moderuj jak chceš, dle libosti)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Je tady v týhle diskuzi vůbec někdo, kdo danýmu tématu rozumí? Někdo kdo řekne jo v roce 2006 jsem dělal na tomhle projektu a bylo to takhle, už tři roky vyvíjíme tenhle systém kterej se dá použít na tohle, teď u nás používáme tenhle motor atd atd...Je tu někdo takovej? Ať je to jak chce, nejvíc tady o tom ví XCHAOS (dle příspěkvů) a i ten řiká že o tom ví v podstatě hovno (kulantně řečeno je poučeným laikem). Protože pokud je to tady banda amatérů, kterejm se líbí letadýlka na solární pohon, a to je všechno, těžko tu zavést nějakou odbornou diskuzi na úrovni...Jo a líbilo by se mi, aby se tu přestala řešit ta dlouhotrvající mrdka ohledně "přepsání"...protože jinak to tu za chvíli budou sledovat jen ty tři až čtyři lidi co se jí účastněj. Takže si někam jděte rozbít držky nebo si dát pivo, ale nechce se mi to číst...chci vědět něco o tématu, o kterym je tahle diskuze.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: hele preklep vetsinou zasadne nemeni vyznam sdeleni.
    BURAN
    BURAN --- ---
    BURAN: hele, xchaosi, a to jako myslis vazne, ze do diskuze postnes prezblept, kterej tejden obhajujes, a pak kdyz se ukaze ze to je skutecne prezblebt, tak ho smazes a postnes opravenej jako by se nic nedelo?
    a co nejaka historie? co lidi, co si precetli ten prezblept? copak nemaji pravo na to, aby se dozvedeli, ze stara informace uz neplati, a nahrazuje ji nova?
    podle mne veci ktere se ukazaly jako neplatne je dobre zachovat, ale nalezite oznacit jako neplatne.

    jenze ty si to zase beres osobne, vid? jako utok na tvoji dokonalost... no jo no....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: no, pokud obsahoval "nekvalitní myšlenku", tak možná dává smysl následná debata, proč byla ta myšlenka "nekvalitní" - to dejme tomu ano.

    nicméně, pokud prostě obsahoval překlep, přeřeknutí, přehlédnutí či numerickou chybu, tak je to ztráta času to rozmazávat. v takovýhle věcech má cenu možná tak "vychovávat" či "učit" děti na základní škole, aby "překlepů" dělaly co nejméně a hlídali se - mě každopádně už nikdo "nepřevychovává", takže holt potřebuju "péči korektorů" - a jejich připomínky samozřejmě budu autorizovat tím, že původní příspěvek smažu a postnu ho opravený.

    opět se tu dostáváme k tomu, že se debata točí v kruhu...
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: myslim ze nekvalitni prispevek by mel zustat, a byt oznacen jako nekvalitni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam