• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADMIX: no já se od vás nenechám "najmout", už tak nějak z principu. ale jsem ochoten něco málo přispět - když přispějí ostatní - na práci někoho, z jehož výpočtů, simulací či modelařiny by mohlo vyplynout, zda mám či nemám pravdu.

    co se modelařiny týče, zajímal by mi stratosférický test dvouplošného větroně s vysokou světlostí a štíhlostí - jak jsem už psal. rozpětí odhadem kolem 5m, na palubě nějaký smartphone (asi), nebo GPS se zajištěním přenosu polohy nějakou vysílačkou, nebo záznamem na paměťovou kartu (toto bych asi měl být schopen pořešit já tuto část - protože když ne toto, tak co už?)

    co se simulace týče, tak je možné téměř cokoliv, podle mě. akorát vhodný soft prostě nemám, kdybych k němu měl přístup, nejspíš s ním neumím, apod.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    BURAN: Vsak jsme se ve vedlejsim klubu shodli, ze i 15-20 tisic by se mezi ucastniky cirkusu, pardon - diskuse - vybralo ... jenze to by vizionar musel jinak makat :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: aerodynamika modelů je hodně odlišná od aerodynamiky "velkých letadel" - vysvětlí ti to jistě rád každý modelář, který se někdy snažil do vzduchu dostat repliku nějakého historického stroje v měřítku.

    já mám poměrně konkrétní plán - dostat do vzduchu velký model dvouplošníku s vysokou světlostí a štíhlostí a rozpětím kolem 5m, o velmi nízké hmotnosti (jednotky kg). (samozřejmě by to v první fázi teda asi byl jen větroň, nebo na baterky, nebo tak).

    ale chtěl bych ho otestovat přímo ve stratosféře - se startem pomocí balónu (tady předběžně počítám s výpomocí ze strany týmu kolem balónu czAanso, který je aktivní i tady na NYXu): tedy, chtěl bych srovnat chování dvouplošníku velmi netypického uspořádání jednak v hustém vzduchu (za hezkého počasí,nízko nad zemí,nebo někde v tělocvičně - abych to nerozbil) a pak hned v té stratosféře, a pracovat třeba s GPS záznamem trasy, po které to klesalo (čímž bych zjistil klouzavost a rychlost letu, minimálně)
    BURAN
    BURAN --- ---
    zato si umim predstavit zadost, kde budes stat na obrazku s nakym modelem, a bude tam napsano treba: tohle jsem podstavil, a chci aby mi to litalo na solarni panely, ale nemam na ty panely penize.
    na to by se uz prispet dalo.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    XCHAOS: Moje nabidka plati na konkretni ukony, nikoliv na "transparentni ucet" - to by si moh nekdo vylozit jako ze te podporuju, a to bych radsi chodil do prace v esesacky uniforme ...
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: ted jsem koukal na kickstarter, a tam ty zadosti o financni podporu vypadaji uplne jinak. predevsim tam ti zadatele vzdy ukazuji, ceho jiz dosahli, takze kazdy vidi, na co prispiva.

    ty jsi za rok dosahl priblizneho rozpeti, dvojplosnosti a toho, ze budou vysouvaci kridla. prezentace - nula. na to nikdo normalni penize neposle, at na nej budes hulakat, jak chces :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Spolek přátel tříplošníků podává oficiální stížnost, že byl vynechán z dnešní debaty o rigiditě leteckých kostruktérů a monoplánové konspiraci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEYMASTER: co sis vyčetl mezi řádky, že jsem "naznačoval", to je ale spíš tvůj problém, nemyslíš? nemůžu za to, že si něco vyložíš špatně.

    jinak dohledaný odkaz je ale určitě zajímavý... toho člověka by to jistě chtělo oslovit, ten o tom něco asi tušit bude.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FEMUR: spíš sháněj toho studenta, kterej na něco takového má čas. já žádného takového (v oboru) neznám.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADMIX: tak to místo nabízení pošli na účet https://www.fio.cz/scgi-bin/hermes/dz-transparent.cgi?ID_ucet=2900242944 - nebo o tom přestaň kecat, a nebo přiznej, že tou finanční pomocí myslíš vlastně něco úplně jiného. platí slib, že pokud to nebude použité na zaplacení nějakého externího specialisty/dodavatele (študáka v oboru co něco spočítá, nebo profi modeláře, nebo tak něco), tak to poputuje zpět na tvůj účet.

    (já stěží budu asi nabízet někomu peníze, kterém nemám v ruce ... a já teď skutečně žádnou jednoznačně zajímavou částku na rozdávání v ruce nemám... takže ano, můj přístup k oslovování těch externích dodavatelů a expertů by se změnil, kdybych na to něco vyhrazeného měl....)
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Uz se tesim, az se vizionar bude kroutit jako zizala, jen aby nemusel napsat neco, co by se mohlo ukazat jako nefunkcni ...
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Tak mi vyprselo tydenni RO za nazvani vizionare blbcem, a mam hroznou radost, ze sem konecne muzu sam za sebe napsat, jak je mi STRASNE lito, ze chudinka vizionar nema moznost nechat si NAPRIKLAD ten model parametrove spocitat, nebo si NAPRIKLAD nechat spocitat jednotlive dily, nebo si NAPRIKLAD zkusit postavit model, ktery by byl vypovidajici nez navrhovany model "zapichame spejle a udelame prihradovou konstrukci"

    A proto (opet) nabizim financni pomoc s modelem, nebo pomoc s nalezenim studenta strojarny (metr piv zaplatim sam a dam si druhej) nebo pomoc s nasimulovanim/spocitanim jednotlivych casti. A opet plati moje podminka, ze xchaos musi dodat nejakou predstavu, ktera bude presnejsi nez "bude to mit kilometr a vrskem to bude skrtat o ISS", abych to moh vubec nekomu dat do ruky, a bude si za tema cislama stat v casech dobrych, i spatnych.
    KEYMASTER
    KEYMASTER --- ---
    XCHAOS: Naznačovals dost masivní utlumení kritickýho myšlení, to beru jako formu vymývání mozku.

    Ad diplomky na dvojplošníky: tvé google-fu je slabé:
    https://www.google.de/search?q=diplomov%C3%A1+pr%C3%A1ce+dvojplo%C5%A1n%C3%ADk&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-a
    Tato diplomová práce je zamena na získání podklad pro realizaci nosných ploch
    ultralehké repliky dvouplošníku letounu Avia BH534
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: že ty budou zmíněny tak maximálně jako kuriozita v rámci jedné přednášky - oukej, ja vim ze bych nemel mluvit o osobnostech druhych, ze to mas povoleny jen ty, ale co na tobe fakt obdivuju je uzasna schopnost vymyslet si a fabulovat dalsi a dalsi "argumenty" pro tvoje teorie, aniz bys je mel jakkoliv podlozene. Konstrukteri jsou zbabelci co ze strachu o praci jedou jen ve vyjetejch kolejich, o dvojplonsnikach se nic neuci... to je proste uzasny, co vsechno jsi ochoten si vymyslet jen abys ziskal nejake argumenty.
    BURAN
    BURAN --- ---
    FEMUR: misto aby byl rad, kolik lidi se diky jeho osobe zacalo zajimat o solarni letadla :))
    (zhruba do 14 dnu tohle nekde pouzije jako svuj argument, tuty).
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: to je samozrejme jen zacatek. az bude litat tohle bez solaru, zkusis na to namontovat solar. pekne vsechno poporade.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: ale tím dokážu ve vztahu k solárním letadlům - co přesně?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FEMUR: takže když mám vlastní nápad, tak je určitě špatně, a naopak když převezmu nějakou citaci s wiki, tak je to irrelevantní? takže odhadovat něco vlastního je špatné a hledat parametry existujících strojů zase zbytečné a pro tebe nezajímavé?

    je pro tebe vůbec zajímavé účastnit se té debaty z jiného hlediska, než že bys strašně rád měl "objektivně potvrzené", že jsem debil? zajímalo tě tohle téma předtím, než ses dozvěděl, že se o něj zajímám já? zajímá tě to fakt po _technické_, ne _osobnostní_ stránce, tahle debata?
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: no ale jestli chces neco navrhnout, tak navrhuji, at pro zacatek zacnes stavbou kridla z tyhle stavebnice co navrhl REDGUY http://www.houska-modelar.cz/shop/product_info.php?products_id=10248.
    jestli se toho bojis, treba ze je to moc velky a drahy a nemas na to expy, tak porid neco mensiho, vyzkousej, natrenuj.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEYMASTER: nemluvil jsem o vymývání mozků, ale spíš o tom, že předpokládám, že se typicky výpočtům a modelování chování jednoplošníků věnuje větší pozornost, než tomu samému u dvojplošníků - že ty budou zmíněny tak maximálně jako kuriozita v rámci jedné přednášky.

    fakt by mi zajímalo, jestli někdo v posledních letech kdekoliv ve světě dělal třeba nějakou diplomku na téma dvouplošníky, apod. - podle mě je toto desítky let uzavřené téma a pokud se tím zabývají amatérští letečtí stavitelé, tak pouze z nostalgických důvodu, nebo protože chtějí létat na stroji, který přiláká pozornost, apod. (určitou vyjímkou můžou být letadla pro leteckou akrobacii, ale i tam se pokud vím létá spíš na replikách historických typů)

    (já fakt nevím, proč máte pořád tendenci mi podsouvat ty demagogické formulace, když je prostě nepoužívám... nic o "vymývání mozků" apod. jsem neřekl... a fakt nevím, proč bych se měl chtít bavit s lidma, který prostě protivníkovi v debatě vkládají do úst to, co by je bavilo, kdyby řekl, i když on to říct nechce... to je trochu jak nějaký výslech inkvizice... nebo politické procesy, kde bylo předem pod tlakem vynucené, k čemu se obžalovaný má "doznat" ... fakt se "nedoznávám" k tomu, že bych takovéto věci řekl nebo si je myslel... trvám jen na tom, že trénink specialistů podléhá ve většině oborů určité zpětné vazbě z praxe a na řešení zcela abstraktních teoretických problémů si častěji ulétávají spíš přírodovědci, než technici...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam