FEMUR: dovedeš např. pochopit, že každý takovýhle design je v podstatě parametrizovatelný? že na něm jde zkoušet desítky různých odhadů různých vstupních parametrů - rozpětí po metrech, tloušťky materiálů po milimetrech - a prohnat to nějakými výpočty v počítači, které dopočítají zbylé hodnoty?
problém je, že já tady netrvám na velkém množství zcela konkrétních parametrů: rád bych obecný model stroje toho tvaru, který jsem navrhl - a na něm bych pak rád měl možnost testovat desítky a stovky různých kombinací parametrů. a pro tyto vstupní parametry pak získal dopočítané další hodnoty (jako třeba užitečné zatížení, dostup, cestovní rychlost, apod.)
tedy místo velmi jednoduchých vzorečků potřebuju spíš cosi jako "velmi složitý vzorec" (který by zohledňoval i mechanické konstrukční vlastnosti, a třeba jasně řekl, kolik to pro dané rozpětí musí dvoukřídlo minimálně vážit) - a tenhle vzorec je pak možné nechat tisíckrát iterovat pro tisíce kombinací vstupních parametrů. výstup by mělo být možné zakreslit i do křivek (např. max. užitečné zatížení v závislosti na rozpětí, max. rychlost v závislosti na dostupu).
i kdyby se moje konkrétní odhadované parametry do ničeho zajímavého netrefily, tak jsem potom schopen říct "potřeboval bych to jen postavit o tunu lehčí, nebo jen zvětší rozpětí o 10m, nebo jen mít o kousek účinější baterie či FV" - nejde o to nějak vyvěštit to z křišťálové koule na metr přesně (i když pořád si myslím, že by to nebyla žádná ostuda, kdybych se náhodou trefil, a že takový odhad nemusí být nutně špatný jen proto, že není postaven na výpočtu - pokud se po nějakém ověření ukáže jako správný, pochopitelně, dokud není ověřený, tak je to prostě jen odhad)
prostě nemám pohromadě dost teorie na to, abych takový komplexní vzorec sestavil: ale každý, kdo myslí to vyvrácení mého odhadu vážně, a nechce jen povýšeně pokřikovat, tak by mohl zkusit zapátrat v paměti po nějaké dílčí zákonitosti, kterou by mohlo jít začlenit do souhrného vzorce.
např. určitě pro ten středový příhradový nosník existuje pro daný materiál a dané zatížení nějaký vzorec, který nám řekne, kolik musí ten nosník vážit, aby unesl sám sebe a ještě to požadované zatížení. je nesmysl se hádat "mě to od oka přijde ok", "mě to od oka přijde jako ne-ok" - je potřeba to rozložit na tak základní nezpochybnitelné výpočty, které prostě půjde provést. pak dopočítat nějaké další zjevně vyplývající hodnoty - a pak nějaký konkrétní model prohnat třeba tou podrobnou aerodynamickou simulací.
můj přístup je "mělo by to jít", "měl by to být rozhodnutelný problém" - svým číslům na jednu stranu věřím, na druhou stranu i kdyby bylo potřeba něčím pohnout +/- 10m a nebo postavit to +/- 1t lehčí či či mít tam +/- 1t jinak baterií - pořád lze asi vysledovat nějaký moment, kdy by to ještě bylo "podobné" a kdy by to už začalo být úplně jiné letadlo, ne?
(mám tedy příště dodávat vždy nějaká rozpětí těch odhadovaných parametrů, třeba? protože ono je skutečně těžké odlišit "koncept" od "konstrukčního výkresu"... stejně tak by to určitě jasně chtělo odlišit požadované, odhadnuté a dopočítané parametry - ty dopočítané jsou myšlené dopočítané s kombinace požadovaných a odhadnutých - v podstatě jediné, co je na tom pro mě zajímavé je to, jestli ty parametry vůbec jsem schopen odhadnout tak, aby to celé dávalo smysl... to "dopočítání" chápu, že je nutné udělat, ale samozřejmě... každý model který na to naroubuju, je okamžitě označen za příliš zjednodušený, navíc neznám podstatné koeficienty pro mnou zvolený tvar - navíc já se vůbec nebráním tomu upravit např. tvar trupu tak, aby měl odpor co nejmenší, a netvrdím, že takový tvar jsem schopen načrtnout od ruky.. je to dost začarovaný kruh)