• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: výpočet škodlivého odporu vzpěr [...] vyšlo jim to asi 1/4 odporu trupu (což je teda docela dost! ale zase protože odpor trupu závisí na jeho čelním průřezu, tak na veškerou kompenzaci vzpěr stačí trochu snížit čelní průřez trupu. - Ted si delas srandu, ze jo. Nebo tohle myslis vazne? Opravdu zcela vazne chces tvrdit ze pro xchaosoplan plati to same, co pro zmensenou B-534? Prosim, podivej se nekdy na B-534, ktera ma kridla blizko u sebe a diky tomu i kratke, uzke vzpery a pak se podivej na xchaosoplan, kterej ma kridla v obrovske vzdalenosti od sebe a jehoz "vzpery" jsou obrovske placky s plochou jen o malo mensi, nez ma vlastni kridlo.

    Obavam se, ze se ukazuje ze ta diplomka rozdeli pritomne ne na dve, ale na tri skupiny:

    - ty co ji necetli
    - ty co ji cetli a pochopili
    - xchaose, kterej z ni zacne vyzobavat vzorecky, ktere bude spatne chapat, dezinterpertovat a spatne aplikovat.


    Jo, a fakt by me zajimalo, jak chces vysvetlit ten drobnej problem, ze navrh solarniho dvojplosniku od tech italu, kdyby se dvakrat zvetsil, tak bude stejne velkej jako xchaosoplan, ale unese PET PROCENT jeho nakladu polovicni rychlosti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ekonomická rychlost v horizontálním letu vek = 88 km.h-1 (při výkonu motoru asi 11 kW, tzn. asi 1/3 maximálního cestovního výkonu, 1/4 úplně maximálního výkonu). (Samozřejmě nesmíme zapomínat na to, že to i po odlehčení je pořád stíhačka - ne moderní letoun optimalizovaný na nízkou spotřebu)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADMIX: vzhledem k průměrnému informačnímu obsahu tvých posledních asi 10ti příspěvku Oi=0.0000nic už mlčíš dokonce až do zítřka.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jinak taky je zajímavé, že při rychlosti lehce přes 100 km/h té UL Avii BH534 stačí jen asi 10 kW výkonu, což je něco mezi 1/3 a 1/4 maximálního výkonu... fakticky - tady bude stačit dosadit do těch vzorečků trochu jiná rozpětí křídel, počty vzpěr, apod. :-)
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Jo on tam byl spor ... no tak to uz mlcim, kdyz to byl spor.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (výztužná lana u BH534 taky měla asi 1/4 celkového odporu trupu... zajímavé, lankostroje jsou fakt fail, ještě že moje návrhy od nich ustoupily už před několika iteracemi :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADMIX: nákresů ve 2D jsem dodal celkem dost, spor byl většinou o to, zda jsou ty nákresy dostatečně okótované...

    zajímavý je u BH534 výpočet škodlivého odporu vzpěr - to je pro můj design fakt dost relevantní. vyšlo jim to asi 1/4 odporu trupu (což je teda docela dost! ale zase protože odpor trupu závisí na jeho čelním průřezu, tak na veškerou kompenzaci vzpěr stačí trochu snížit čelní průřez trupu... např. usadit lidi 1+1 místo 2+2 apod.).

    každopádně tyhle výpočtu můžu téměř doslova použít v tom zmiňovaném "velkém vzorci", který by pro dané vstupní parametry (např. rozpětí, světlost křídel, apod.) dopočítával vše ostatní... teď už začínám věřit, že bych takový výpočet dát mohl...

    tedy, id KEYMASTER překvapivě přispěl nejvíc ze všech za hodně, hodně dlouhou dobu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Součinitel škodlivého odporu chladiče se dokonce označuje c'xCh ... to mě těší :-)
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Teda pardon, ne nakresy, ale modely ... nakresy uz vime, ze dodat schopen nejsi, tak ted pockame, nez vzdas i model a vratis se ke svemu oblibenemu "nemuzete mi dokazat, ze se to rozpadne, takze se to nerozpadne a ja jsem vitez diskuse".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PACHATEL: v tomto případě nestačí ani peníze :) což se tu snažím opakovaně vysvětlit.

    BURAN: hele, dej už pokoj....

    já si myslím, že účastníci diskuze se rozdělí na 2 skupiny. jedna si tu bakalářku (či diplomku, nebo co to je) o výpočtu ultralehké verze Avie BH534 přečte, a ta druhá si ji nepřečte. já se tedy rozhodl být v té skupině, která si ji přečte - a s členy téhle skupiny bych taky rád pokračoval v další debatě. zatím mě zaujala sekce 3.3.1, která (víceméně) říká téměř to, co jsem si myslel. já to pravda vztahoval ne k ploše křídla, ale k čelnímu průřezu křídla, jenže ona i "reference area" pro výpočet jednotlivých sil odporu vzduchu je u letadla plocha křídla a ne jeho čelní průřez (což se bez mučení přiznám, že jsem před rokem nevěděl - když se ukáže jsem něco nevěděl, tak to většinou nemám problém přiznat... jenom z toho, že nemám část znalostí nemusí automaticky nutně vyplývat, že všechny odhady byly špatné...)
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    XCHAOS: Neboj, s tvoji predstavou svobodne diskuse jsem uz mel tu cest. Min casu na moderaci, vic casu na nakresy!
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: A stale to irelevantni je, protoze problemy jsou jinde.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADMIX: hele, varuju, že za vytrvalý offtopic budu banovat taky...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: hele, já to i začal stavět. ale velmi brzo jsem zjistil, že na toto nemám talent/podmínky/vybavení. celkem mi to mechanicky drží, ale ten polystyrén je kravina - ty spojovací díly mezi jednotlivými segmenty musí být nějak jasněji definované a smrkové nosníky se musí zasouvat do přesně tvarovaných otvorů, apod. ... není pravda, že bych na nic nesáhl, ale přesně jajk jsem předpovídal: nejsem dobrý modelář.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    v té diplomce je se počítá velice zajímavý "součinitel škodlivého odporu" - 3.3.1, strana 21. cXi = (c'Xi*Sxi)/S. (pamatujete si, jak jsem u původního chaosoplánu argumentoval tím, že poměr čelního průřezu trupu a gondol bude vzhledem k ploše křídla zanedbatelný, např. oproti větroňům? a jak mi bylo odpovězeno, že je to irelevantní?)
    BURAN
    BURAN --- ---
    jinak prvni cast tohoto XCHAOS: planu se mi libi

    "(já mám poměrně konkrétní plán - dostat do vzduchu velký model dvouplošníku s vysokou světlostí a štíhlostí a rozpětím kolem 5m, o velmi nízké hmotnosti (jednotky kg). (samozřejmě by to v první fázi teda asi byl jen větroň, nebo na baterky, nebo tak)."

    to mi prijde jako dobre tema.
    PACHATEL
    PACHATEL --- ---
    BURAN: na to musis mit penize prave
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Krouti se jako zizala - skvela podivana :))))))
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: objednavani veci, ktere nikdo nikdy nevidel, prosimte vypada jak?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: já se fakt nebudu po strahovských barech někoho ptát - ach jo. Protoze chodit po barech je jedinej moznej zpusob, jak najit studenta strojarny ochotnyho za penize neco spocitat. Ale hlavne ze se mas na co vymluvit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam