• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    XCHAOS: není čistě náhodou základem správné moderace odproštění se od osobních záležitostí, čili od egoistického přístupu, který tu ty neustále předvádíš?
    GRAVITACE
    GRAVITACE --- ---
    Vizioterorista odstranen, nebezpeci samostudia eliminovano!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDO: ... a ty teď můžeš den přemýšlet o základech moderace diskuzních fór.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: možná se do ní podívám. ale předem ti můžu říct, jaké nové poznatky v ní zcela určitě NENAJDU. - jojo. A kdyz jsem psal ze odmitas ucebnice, tak to byl "pokus o lez" 8))))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: stejná síla (překonávající stejný odpor stejného prostředí)m po stejné dráze, za stejný čas. _JAKA_ sila? A _JAK_ je to relevantni pro vypocet potrebneho tahu? A pokud mluvis o odporove sile, tak _JAKOU_ souvislost to ma s gravitaci, jejiz "gravitacni vykon" pocitas a ktera pusobi kolmo (u vodorovneho letu) nebo skoro kolmo (u klouzaveho letu) na tu odporovou silu?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: abys by bylo možné vyvrátit to, co jsem např. o "gravitačním výkonu" kluzáku ve srovnání s vodorovně letícím letadlem, tak by nejdřív musely přestat platit termodynamické zákony - a co je zase tohle za nesmysl? Muzes to prosim trochu rozvest?
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    XCHAOS: A já ti můžu předem říct co v ní najdeš. Otevře se ti hrozně zajímavý, dosud tebou nepoznaný svět kde začneš chápat základy aerodynamiky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDO: tohle je poslední varování: nesdělil si tu prakticky žádnou novou informaci a prostě pokračuješ v offtopic debatě. zatím jsem si jí stáhl, a až budu mít čas, možná se do ní podívám. ale předem ti můžu říct, jaké nové poznatky v ní zcela určitě NENAJDU.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nezkoušej to tady s dalšíma offtopicama, prosímtě... myslím jsme právě na stopě tomu, že to nejsem vždy já, kdo nechápe kontext.
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    XCHAOS: Tak budeš v ní listovat nebo ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: stejná síla (překonávající stejný odpor stejného prostředí)m po stejné dráze, za stejný čas. (při stejné relativní rychlosti vůči vzduchu, ne vůči zemi - jestli myslíš, že mě tam nachytáš na nějaký ten sinus, kdyby to mělo být vůči zemi).

    jak říkám, je to jen otázka formulace - nakonec se budeme muset shodnout na formulaci srozumitelné oběma stranám, jiná možnost tam není.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a vis co je encyklopedie? :-) objemne dilo, ktere se pokousi zevrubne predstavit lidske poznani... a o tom to prave je, od encyklopedie se muzes odrazit, ale rozhodne to neni vseobjimajici zdroj informaci. Prave kvuli te zevrubnosti... to je pomerne elementarni detail, ktery jsi asi prehlednul... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDO: na tuhle otázku ti odpovím, jestli pořád myslíš, že jakýkoliv nový aerodynamický poznatek (a já jsem v aerodynamice začátečník, takže jich tam určitě najdu spoustu) může vyvrátit základní poznatky mechaniky a termodynamiky - tedy jestli nějaká zázračný aerodynamický vzoreček umožní létajícím strojům porušovat termodynamické zákony.

    abys by bylo možné vyvrátit to, co jsem např. o "gravitačním výkonu" kluzáku ve srovnání s vodorovně letícím letadlem, tak by nejdřív musely přestat platit termodynamické zákony. můžeme se bavit o tom, že jsem to formuloval pitomě nebo použil pitomý termín - ale ten základní fakt o kterém jsem mluvil nemůžeš změnit ničím dalším, co sis ty už přečetl nebo já teprve přečtu.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Irelevantni. Prosim, vysvetli svoje tvrzeni, ze pri klouzavem sikmem letu a motorovem vodorovnem letu "prostě působí tam stejná síla po stejné dráze". Jaka "stejna sila" tam pusobi po jake "stejne draze" a jak z tehle stejnejch sil spocitas potrebny vykon?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: v debatě o práci vykonané kluzákem se bavíme o základní mechanice, ne o aerodynamice: - jenomze ty se nebavis jen o "praci vykonane kluzakem" (a btw, uz tohle je blbost, neni to prace vykonana kluzakem, ale prace vykonana gravitacnim polem). Ty vezmes nejaky trivialni mechanicky fakt a aplikujes ho na neco, co uz proste "zakladni mechanika" neni - totiz na vodorovny rovnomerny let motoroveho letadla. Zase manipulujes s fakty: jo, klesajici kluzak je zakladni mechanika. Ale opomel jsi zminit, ze to _neni_ to co ti vytykame a ze to v cem je problem uz ta zakladni mechanika neni.
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    Chystáš se v té učebnici co jsem ti dával na ní link aspoň listovat?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jenže pokud se bavíme o "výkonu" je tam "rychlost" klíčové slovo: naopak pokud bychom se bavili o práci či energii, tak bylo na místě bavit se o "stejné dráze".

    víš, já jsem si s tímhle hnidopišstvím nezačal - ale nemůžeš teď čekat, že každý tvůj výrok nebude rozpitváván stejným způsobem, jako si s tím před rokem právě ty začal u mých výroků. prostě když napíšeš nepřesnou irelevantní blbost, tak tě na to holt upozorním.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEYMASTER: RO na den dostane ten, kdo offtopic začal :-)

    REDGUY: jsou některé základní věci, na které mi fakt stačí ty učebnice fyziky, které jsem už přečetl. v debatě o práci vykonané kluzákem se bavíme o základní mechanice, ne o aerodynamice: vím minimálně tolik, že nic nového, co si mohu přečíst v takové učebnici, nemůže porušit termodynamické zákony.

    jsem ti tedy slušně jistý, že velká část toho, na co údajně po přečtení učebnice budu muset změnit názor, bude platit i po jejím přečtení. (a pokud je to nutné přeformulovat, můžu to přeformulovat i bez jakékoliv učebnice aerodynamiky, tak to můžu přeformulovat už teď - ta část fyziky, o které mluvím pojednává de-facto jen o zvedání cihel v kýbli na kladce, nebo o jejich šoupání po rovné ploše či nakloněné rovině kladoucí nějaký odpor... sebelepší kluzák není schopen tyto základní zákony fyziky porušit, jen místo pevné nakloněné roviny používá vzduch)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ne. je to u mě odhad potřebného pro vodorovný let stejnou rychlostí, - a jako obvykle, misto abys reagoval na to podstatne a kupriklady vysvetlil, jak je to s tou "stejnou silou po stejne draze", v zoufale snaze klickovat se chytis toho, ze jsem zcela presne neopsal tve puvodni tvrzeni a vypadlo mi "stejnou rychlosti". Typicky xchaos 8)

    toto je tak triviální základní věc, že to nejsi schopen vyvrátit - az na to, ze uz to bylo vyvraceno hned nekolika zpusoby: konkretnim letadlem (kterej jsi napsal sam, ale pak se ukazalo ze aby to fungovalo, musis zfalsovat vstupni data) a vzorcem z tveho vlastniho zdroje, kterej tu zavislost udava vyrazne jinak. Ja nevim, me to vyvracene prijde dostatecne. Ale asi nejsem dost imaginativni 8))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: není pravda, že "učebnice odmítám". - o cemz nazorne svedci nadseni, s jakym se ridis nasima radama at si uz konecne nejakou ucebnici koupis a prectes 8))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam